Despre copii, pentru copii, dedicat copiilor si parintilor. Sfaturi medicale, adrese utile, retete culinare, povesti, idei si sfaturi practice, comunitatea parintilor

scrie-ne | scrie-ne | Cont nou | Autentificare    

StiriSfatul mediculuiMame celebreAlimentatieSfaturi practicePovestiAgendaUtileNume bebe

Leu

 

Horoscop
Zilnic

  E o placere sa descoperi alaturi de tin..  

» mai departe

concurs

trimite felicitare

trimite invitatie

jocuri

forum

Mail-ul dumneavoastra a fost inscris in baza noastra de date.

In scurt timp veti
primi un e-mail
cu detalii.

Multumim!

inscrie-te la newsletter-ul prokid.ro

Te afli aici: Alimentatie | Alimentatie copii | De ce trebuie sa le dam copiilor PORTOCALE

De ce trebuie sa le dam copiilor PORTOCALE

close

Trimite

Poti trimite la maxim 5 prieteni simultan

De ce trebuie sa le dam copiilor PORTOCALE

De unde provin portocalele?Portocalul face parte din familia citricelor si isi are origina in Asia, in zona India, Pakistan, Vietnam, China. El a fost adus in occident de catre arabi, iar astazi se cu

trimite De ce trebuie sa le dam copiilor PORTOCALE prin Yahoo Messenger trimite De ce trebuie sa le dam copiilor PORTOCALE Facebook trimite De ce trebuie sa le dam copiilor PORTOCALE Twitter trimite De ce trebuie sa le dam copiilor PORTOCALE mail

Postat la: 14 dec 2009   vizualizari 7442 vizualizari   comentarii nu sunt comentarii

print mareste text micsoreaza text reseteaza dimensiune text

De ce trebuie sa le dam copiilor PORTOCALE
De ce trebuie sa le dam copiilor PORTOCALE

De unde provin portocalele?
Portocalul face parte din familia citricelor si isi are origina in Asia, in zona India, Pakistan, Vietnam, China. El a fost adus in occident de catre arabi, iar astazi se cultiva cu succes in SUA, Brazilia, Africa de Sud, Mexic, China si in zona mediteraneeana, de la Spania, Italia, Egipt, Maroc pana la Turcia si Grecia.

In multe tari s-a preluat denumirea de „orange”, dar exista si alte denumiri, de exemplu in Olanda se numeste „mar chinezesc”. In Spania, Portugalia si Italia sunt nume derivate din orange, adica Naranja, Laranja si Arancia. Denumirea din limba romana poate proveni de la tara Portugalia care era candva cel mai important exportator de portocale dulci.
 

Exista mai multe tipuri de portocale. Cele mai raspandite si mai cunoscute sunt Portocalele persane. Cele mai dulci apartin soiului de Portocale Florida, California, Valencia. Cand portocalele au la baza pulpei inca 2-3 feliute mici, fac parte din categoria Portocalelor Navel. Sa nu uitam nici Portocalele rosii Ruby, la fel de savuroase. Cand portocalele sunt combinate apar hibrizi de tipul Mandarinelor.
 

Ce contin portocalele?
Fruct hranitor si delicios, portocala este bogata in vitaminele A, B, C, in calciu, magneziu, fier, fosfor, sodiu si alte minerale, de aceea este indicata pentru sanatatea copiilor.
Portocala dulce contine vitaminele B1, B2, B6, C si minerale precum fierul, calciul, magneziul, fosforul, zincul.
Portocala amara se apropie ca gen de lamaie si mandarina.
 

Ce proprietati au portocalele?
Ca o adevarata sursa de vitamine si energie pentru organism, portocalele se digera rapid, iar zaharul pe care il contin este imediat absorbit in sange. Se spune ca cei care consuma portocale sunt mereu tineri si vigurosi, deci este un adevarat tratament anti-imbatranire.
 

Mancand constant portocale, aveti sansa de a tine departe raceala.
De asemenea, sucul de portocale este folosit cu succes in tratarea diferitelor boli fiindca este o sursa clara de energie si mareste rezistenta corpului impotriva infectiilor. Imbunatateste digestia si contribuie la cresterea apetitului. De asemenea, este indicata in tratarea constipatiei. Cand sucul de portocale este indulcit cu miere, poate fi recomandat pentru cei care sufera de boli de inima.
Din florile si frunzele de portocal se obtine o infuzie folosita ca sedativ si somnifer, in insomnie si migrene.
Din cauza continutului mare de calciu si vitamina C, portocalele sunt indicate in tratarea bolilor de oase si dinti.
Copiilor care au intarzieri de crestere, anemicilor si celor care sufera de rahitism, li se recomanda cura de portocale, mai ales sub forma de suc natural.
Esenta din coaja de portocala se utilizeaza cu succes si in industria cosmetica, cu precadere pentru aromatizarea anumitor preparate sau pentru realizarea mastilor. De asemenea, intra in compozitia parfumurilor din categoria celor citrate.
 

Cum se aleg portocalele?
Atunci cand cumparati portocale, este bine sa alegeti fructe coapte care au coaja cat mai portocalie. Cand o portocala pare grea, inseamna ca are mai mult suc. E perfecta. Evitati-o pe cea care pare usoara fiindca este seaca.
Spalati bine portocalele inainte de a le pune in fructiera sau in frigider, chiar daca nu-i folositi coaja. Se stie ca acest fruct face parte din categoria celor mai stropite cu pesticide.
 

Ce putem prepara din portocale?
Cel mai cautat este sucul de portocale, potrivit pentru toate varstele. Apoi gemul, marmelada, glazura, dulceata, salata de fructe, tarta cu portocale, sarlota, spuma cu portocale si iaurt, friptura de porc cu portocale, inghetata de portocale, tortul cu portocale, negresa cu portocale, clatitele cu portocale, orezul cu portocale, rata cu portocale, crema de portocale, fileul de cod cu sos de portocale. Si lista poate continua cu foarte multe retete.
 

Important este sa-i invatam pe copii sa manance fructele naturale. Simple sau in combinatie cu alte fructe. Pentru a-i atrage, decorati-le farfurioara cu un desen special realizat din feliile de portocala. O casuta, un chip, o minge, un vaporas. Daca e mai simplu, combinati-le cu biscuiti, fursecuri, sosuri de ciocolata.
Multe gospodine folosesc coaja de portocale rasa punand-o in compozitia checurilor, a cozonacilor, a fursecurilor, a torturilor si al altor prajituri. Important este sa o utilizati numai proaspata, nu pastrata rasa in diferite flacoane.
 

Nu uitati!
Mos Craciun iubeste portocalele. Puneti aceste fructe sub pomul de Craciun!

Reteta zilei
Crema de portocale

Ingrediente: 4 portocale, 250 g unt, 250 g zahar, 3 oua, 1 plic de zahar vanilat
Mod de preparare: intr-un vas se bat bine ouale cu zaharul si zaharul vanilat. Apoi se amesteca cu sucul si coaja rasa de la portocale. Se pune vasul pe foc mic si se amesteca pana se obtine consistenta unei creme groase. Se lasa un timp sa se raceasca. Separat se freaca untul bine pana devine spuma. In unt se adauga treptat cate o lingura de crema racita si se amesteca mereu pana se omogenizeaza. Se serveste in cupe, eventual ornate cu frisca.
 

 
  

Adaugare

  

comentarii

Nu sunt comentarii!

 

Alte articole din aceasta categorie

 

Cel mai vizualizat articol din aceasta categorie

Ce mancam de la 2 la 3 ani?
Intre 2 si 3 ani alimentatia copiilor seamana foarte mult cu cea a adultilor. Singurul aliment care se interzice a se introduce in alimentatia copiilor pana in varsta de 3 ani este carnea de porc. Dec.. Citeste mai departe 30274 vizualizari     2 comentarii

 

Cursul valutar

1 EUR = 4.7081 LEI

1 USD = 4.1377 LEI

1 GBP = 5.3199 LEI

1 XAU = 170.15 LEI

Voteaza!
Ii invatati pe copii sa-si aniverseze cu prietenii ziua de nastere sau onomastica?

Alte sondaje       DA       NU  

Personalizeaza
background
connect connect connect