Despre copii, pentru copii, dedicat copiilor si parintilor. Sfaturi medicale, adrese utile, retete culinare, povesti, idei si sfaturi practice, comunitatea parintilor

advertise
Seteaza prokid.ro ca Homepage
Click-uri mai putine. Acces mai rapid.

scrie-ne | scrie-ne | Cont nou | Autentificare    

StiriSfatul mediculuiMame celebreAlimentatieSfaturi practicePovestiAgendaUtileNume bebe

Balanta

 

Horoscop
Zilnic

  Rupe-te azi de ceilalti si nu mai incer..  

» mai departe

concurs

trimite felicitare

trimite invitatie

jocuri

forum

Mail-ul dumneavoastra a fost inscris in baza noastra de date.

In scurt timp veti
primi un e-mail
cu detalii.

Multumim!

inscrie-te la newsletter-ul prokid.ro

Alimentatie

A la russe
Termen culinar frantuzesc care se traduce prin "in stil rusesc". De exemplu, salata a la russe.

Al dente
Termen italian insemnand a€œla dintia€, utilizat pentru a descrie pastele sau alte mancaruri care au fost gatite pana cand opun o mica rezistenta atunci cand sunt mestecate (nu sunt nici tari, nici prea gatite).

Aluat
Compozitie cu sau fara drojdie care rezulta din amestecarea fainii cu diferite ingrediente precum ouale, untul, laptele. Se poate prepara copt, prajit sau fiert.

Amaretto
Lichior de migdale.

Andive
Specii de cicoare cultivate la intuneric, in pivnite.

Ansoa
a) Peste mic in Mediterana si Oceanul Atlantic. b) Pasta preparata din acest peste.

Antreu
Felul de mancare care se serveste dupa gustare (sau supa sau peste) si inainte de felel principal (de obicei, frptura).

Antricot
Bucata de carne taiata intre doua coaste. Sau bucata de carne taiata cu coaste cu tot.

Aperitiv
a) Gustari picante, calde sau reci, servite cu scopul de a stimula pofta de mancare. b) Bautura alcoolica consumata inainte de masa cu acelasi scop.

Aspic
Zeama de carne si oase, foarte concentrata, coagulata la rece. Se poate prepara si cu gelatina.

Bain-Marie
Vas cu apa clocotita in care se pune un recipient continind mancarea care nu se poate fierbe sau incalzi direct pe foc.

Bechamel
Sos alb preparat din lapte, faina, unt si nucsoara.

Biftec
Felie de carne de vaca, de obicei muschi, fripta la gratar sau la tigaie.

Bors
a) Zeama acra preaparata din tarate fermentate. b) Fel de mancare acrit cu bors, de obicei ciorba.

Briose
Preparate de patiserie obtinute din faina alba, unt si oua.

Budinca
Mancare dulce sau sarata preparata din legume, carne, paste sau branza in combinatie cu oua si preparata la cuptor.

Calire
Rumenirea sau prajirea lenta si usoara a unui aliment in grasime.

Capere
Muguri de caper (arbust mediteranean) care se folosesc drept condiment.

Carote
Varietate de morcov.

Chisca
Regionalism care defineste un caltabos facut din stomacul sau din intestinele porcului, umplute cu carne tocata.

Ciorba
Zeama fiarta cu sau fara carne, plina de zarzavaturi si verdeturi, acrita cu lamaie sau corcoduse, dar nu cu bors.

Ciulama
Mincare de ciuperci sau carne, preparata cu sos aIb si gros de faina.

Clatite
Foaie subtire obtinuta dintr-un aluat fluid prajit in tigaie. Se umple cu dulceata, ciuperci, brinza, carne sau spanac.

Cocteil
Bautura preparata dintr-un amestec de alcool si o alta bautura; de exemplu: coniac, vermut, sirop de visine si gheata pisata. Petrecerea la care se serveste acest tip de bautura se numeste cocktail.

Coltunasi
Preparat culinar din aluat, taiat in patrate mici care se umplu cu diferite ingredinte dulci sau sarate si apoi se fierb in apa.

Consomme
Bulion de carne si zarzavat dublu concentrat si limpezit.

Cotlet
Coasta de porc, vitel sau berbec taiata impreuna cu o bucata de carne. Se prepara, de obicei, la gratar.

Crochete
Preparat culinar sub forma de bastonase prajite in grasime sau coapte. Pot fi facute din aluat simplu, din carne, din legume, din peste. Se toaca, se da prin pesmet sau faina si se prajeste.

Cruson
Amestec de bauturi alcoolice si fructe

Crutoane
Mici bucati de paine (cubulete) prajite in unt sau uscate la cuptor.

Cureluse
Cei doi muschiuleti lunguieti care se gasesc de o parte si de alta a sirii spinarii, sub coaste, la berbec sau la purcel. Se prepara, de obicei, la gratar.

Degresare
Indepartarea grasimii dintr-un preparat culinar, de la suprafata unei mancari. Se indeparteaza usor cu lingura cu gauri atunci cand mancarea este racita sau racorita.

Dressing
Un sos care este de obicei servit rece si se foloseste peste salate, legume reci, peste sau preparate din carne.

Drob
Mancare preparata din maruntaiele de miel tocate, invelite in prapur si puse la cuptor.

Emmentaler
Cea mai veche si mai importanta branza din Elvetia cu o aroma specifica, dulceaga, care o face perfecta pentru aproape orice utilizare, chiar si pentru desert. Este din lapte de vaca si are culoarea galben deschis, cu gauri mici si cu o coaja naturala maro deschis. A fost denumita dupa valea Emmental din Elvetia si se exporta in roti uriase care cantaresc fiecare 50-70 de kg.

Escalop
a) Felii subtiri de carne, in special de vitel. b) Preparat culinar facut din bucati subtiri de muschi de vitel sau din peste.

Fezandare
Proces de fragezire a carnii de vinat prin mentinere la rece sau expunere la vint.

Fideluta
Mod de taiere a legumelor si a zarzavaturilor in forme subtiri ca fideaua.

File
Partile de carne fara oase scoase de sub coaste de la bovine si porcine. Sau fisiile de carne fara oase scoase de la pesti.

Fleica
Bucata de carne de pe pantecele bovinelor, care se consuma, de obicei, la gratar.

Foietaj
Aluat cu unt format din mai multe straturi de foi subtiri.

Fricando
a) Felie de carne impanata b) Friptura de vitel impanata.

Friganele
Felii de franzela, muiate in lapte si ou batut, rumenite in grasime incinsa.

Galantina
Preparat culinar realizat dintr-o compozitie de bucati de carne (pasare, vanat, porc, vitel), oua si alte ingrediente, copt, apoi acoperit cu aspic si servit felii cu antreu rece.

Ghiveci
Mancare preparata la cuptor din multe legume si zarzavaturi, cu sau fara carne.

Glasare
Acoperire a un preparat cu o glazura sau cu aspic.

Glazura
Strat de ciocolata sau zahar topit si frecat, cu care se imbraca torturile si prajiturile.

Graten
a) Preparat culinar acoperit cu pesmet si copt in cuptor. b) Vas de bucatarie, din faianta, rezistent la foc, in care se gratineaza preparatele.

Gratinare
A acoperi unele mincaruri cu pesmet si a le rumeni la cuptor pana prind o crusta.

Grog
Bautura preparata din apa calda, zahar, rom, coniac si lamaie.

Gulas
Tocana de carne cu cartofi sau galuste de faina.

Gustare
Mincare rece, servita in cantitate mica inainte de masa principala sau servita intre mese.

Halva
Originara din Orientul Mijlociu, halvaua se face din seminte de susan pisate si miere, uneori adaugandu-se si fructe uscate si tocate, si fistic.

Hamburger
Chiftea de carne tocata, turtita si prajita pe gratar si servita intre doua jumatati de chifla. Carnea se poate amesteca cu diferite condimente, ceapa si verdeturi. Cand se prepara cu branza se numeste cheeseburger.

Hasmatuchi
Planta placut mirositoare cultivata ca planta culinara.

Iahnie
Fel de mancare scazuta, preparata din legume (mai ales din fasole boabe), peste sau carne.

Impanare
Introducerea de bucatele de slanina, ceapa sau usturoi in mici crestaturi facute intr-o bucata de carne.

Inabusire
Fierbere in aburi, intr-un vas acoperit.

Jambon
Sunca din pulpa de porc, sarata si fiarta sau afumata.

Jigou
Friptura preparata din pulpa de berbec, miel sau oaie.

Julien
Mod de taiere a legumelor si a zarzavaturilor in forme subtiri ca fideaua.

Jumari
a) Resturi comestibile dupa topirea slaninii, osanzei sau a seului. b) Preparat facut din oua batute si prajite in grasime.

Kebab
Bucati mici de carne, peste sau crustacee, de obicei marinate inainte de a fi insirate pe o tepusa si prajite pe carbuni. Pe tepusa carnea poate alterna cu bucati de legume.

Ketchup
Sos picant pe baza de suc de rosii si mirodenii.

Langos
Gogoasa mare si plata servita simpla sau cu umpluturi dulci ori sarate.

Lasagna
Fel de mancare traditionala italieneasca facuta din straturi de paste lasagna fierte, intre care se pune branza, se acopera cu sos de rosii, de carne sau béchamel. Compozitia se da apoi la cuptor pana cand se rumeneste.

Laste
Paste fainoase sub forma de taitei lati sau sub forma de romburi, cu latura de circa 2 cm, din foaie de taitei.

Lebarvurst
Carnat din ficat de porc amestecat cu carne. Poate fi simplu sau afumat.

Legume
Nume generic dat unor vegetale precum fasolea, ceapa, lintea, cartofii.

Leguminoase
Plante al caror fruct este o pastaie.

Macerare
Tinerea indelungata a unui aliment intr-un solvent pentru a dizolva partile solubile.

Maghiran
Planta aromatica folosita drept condiment cu precadere in Italia si Grecia.

Maioneza
Sos gros preparat din galbenus de ou frecat cu ulei si zeama de lamaie.

Marinare
a) Procedeu folosit pentru fragezirea vinatului sau a carnii tari, pentru a-i imprumuta o savoare speciala si a inlatura unele gusturi neplacute. b)Procedeu de conservare.

Marinat
Peste sau carne pregatite cu sos de rosii, ulei, lamaie, otet si diverse condimente.

Medalion
Preparat culinar de forma rotunda sau ovala obtinut din carne tocata.

Mujdei
Usturoi pisat, cu adaos de apa, otet si sare.

Musaca
Mancare preparata la cuptor din carne tocata pusa intre felii de cartofi sau de vinete sau de dovlecei asezate in straturi alternative.

Nucsoara
Fruct aromat folosit drept condiment.

Nuga
Produs de cofetarie din zahar sau miere, nuci prajite (sau migdale, fistic, alune) si fructe confiate. Nuga alba se face cu albus de ou batut, iar Nuga cafenie se face cu zahar caramelizat.

Omleta
Preparat din oua batute, prajite in grasime sub forma de foaie. Uneori se amesteca sau se umplu cu sunca, branza, cascaval, spanac.

Ostropel
Mancare din carne (pasare, miel, vitel) cu sos de rosii, otet, faina si usturoi.

Otet balsamic
Otet preparat din mustul de struguri albi sau din strugurii albastri din Italia, fermentat in hardaie de lemn timp de mai multi ani. Are o aroma dulce-acrisoara.

Pai
Taierea cartofilor in fasii de aspectul paielor.

Pane
Forma de preparare a unui aliment care consta din prajire in grasime dupa ce a fost trecut prin faina, ou si pesmet. Sau prin aluat de clatite.

Papanas
Preparat facut din branza, oua si faina sau gris. Este sub forma de gogoasa plina sau decupata la mijloc, fie fiarta in apa, fie prajita in grasime.

Papricas
Un fel de tocana cu boia de ardei rosu, servita adesea cu galuste de faina.

Parjoala
Chiftea mare, ovala, plata, data prin pesmet si prajita in grasime.

Parmezan
Specialitate italieneasca de csacaval uscat. Termenul se foloseste si pentru cascavalul ras.

Pateu
Preparat culinar din foietaj cu unt si umplut cu brinza, carne, dovleac, ciuperci sau spanac.

Pestisori
Felii lungi si subtiri de ceapa, varza, carne. Modul in care sunt taiate pentru gatit.

Piftie
Mancare rece pregatita din carne si oase fierte timp indelungat in zeama condimentata, care se incheaga dupa racire.

Pirosti
Un fel de coltunasi care se coc in tava sau se prajesc in tigaie.

Piure
Preparat facut din legume zdrobite si pasate.

Pizza
Preparat specific italienesc sub forma de tarta garnisita cu branza, carne, peste, masline, rosii, legume si condimente.

Plachie
Mancare de peste cu multa ceapa prajita in ulei.

Placinta
Preparat de patiserie, facut din foi de aluat, intre care se pune o umplutura de brinza, carne, legume, fructe etc.

Pogaci
Turtite din aluat din faina de griu, preparate de obicei cu jumari de porc.

Potroace
Maruntaie de pasare cu care se prepara ciorba de potroace, care este acrita cu bors sau zeama de varza acra.

Prapur
Membrana care inveleste organele interne din abdomen. In general, se foloseste prapurul de miel pentru realizarea drobului.

Punci
Bautura preparata din rom, zahar si suc de citrice (lamai, portocale).

Racituri
Mancare rece pregatita din carne si oase fierte timp indelungat in zeama condimentata, care se incheaga dupa racire. Piftie.

Rantas
Sos de faina prajita in grasime.

Rizoto
Fel de mancare italian preparat din orez, unt si sos de rosii.

Rondele
Forma de taiere a legumelor si fructelor in felioare rotunde.

Rulada
Prajitura preparata din foi de aluat rulate si umplute cu diferite umpluturi.

Salata
Preparat culinar din anumite legume crude sau fierte, cu adaos de otet, zeama de lamaie si ulei care se serveste ca aperitiv sau garnitura.

Saleu
Aperitiv crocant de forma unui betisor, facut din aluat sarat, cu gust picant. Se foloseste adaos de chimen, mac, branza, cascaval.

Sandvici
Tartina facuta din felii subtiri de paine, unse sau nu cu unt, intre care se pun diferite felii de sunca, brinza, carne.

Saramura
Zeama sarata, uneori condimentata cu otet si usturoi, cu care se servesc unele preparate culinare.

Scordolea
Preparat culinar din nuci pisate si miez de paine frecate cu usturoi, suc de lamiie sau otet si ulei.

Scrob
Fel de mancare pregatit din oua batute.

Snitel
Felii subtiri de carne, batute cu ciocanul de lemn, trecute prin faina, ou si pesmet si prajite in grasime incinsa.

Sodou
bautura calda preparata din lapte fierbinte amestecat cu galbenuri frecate cu zahar.

Solzisori
Forma de taiere in bucati imitind solzii de peste. Se foloseste mai ales pentru ceapa.

Sotare
A rumeni usor legume sau mici bucati de carne in grasime, la foc viu, intr-o tigaie neacoperita.

Sote
Mancare din legume fierte peste care se toarna unt.

Stufat
Mancare scazuta din carne de miel, cu fire de ceapa si usturoi verde.

Sufleu
Preparat culinar din legume, carne, peste, branza sau fructe amestecate cu sos alb, galbenusuri, albusuri batute spuma si coapte la cuptor.

Supa
Zeama de legume sau de carne fiarta cu legume, uneori cu adaos de fainoase.

Supa-crema
Supa mai consistenta si mai deasa obtinuta prin pasarea legumelor fierte.

Tarta
Produs de patiserie plat, copt in forme speciale, cu diferite umpluturi, dulci sau sarate.

Tartar
a) Preparat din carne cruda tocata. b) Sos picant rece din maioneza amestecate cu bucatele de albus fiert, capere si verdeata tocata marunt.

Tartina
Felie de paine unsa cu unt pe care se pune brinza, sunca, salam, icre.

Tocana
Mancare cu sos facuta din bucati de carne prajita, ceapa si legume.

Trufa
Produs de cofetarie pe baza de crema de unt si ciocolata.

Turnedo
Muschi de vita fript, invelit in felii de slanina.

Tuslama
Mancare preparata din burta si picioare de vaca.

Umplutura
Preparat culinar care se introduce intr-un invelis comestibil, alcatuind impreuna cu acesta o mincare sau o prajitura.

Vas incasabil
vas de sticla care nu se sparge la caldura.

Verdeata
Frunze de patrunjel, marar, leustean sau telina folosite pentru aromarea diferitelor preparate culinare.

Verdeturi
Termen culinar folosit pentru zarzavaturi sau legume proaspete.

Vinegreta
Sos pentru salata, preparat cu otet, ulei si sare.

Volovan (vol-au-vent)
Aperitiv de foietaj umplut cu peste, carne, ciuperci sau alte ingrediente.

Vrabioara
Bucata de carne de vita din regiunea lombara care se prepara sub forma de friptura.

Waffe (vafe)
Painici dulci si crocante, cu forma de fagure Se fac turnand aluatul subtire pe o parte a gratarului special (o ustensila de bucatarie formata din doua parti articulate, cu model in fagure pe fiecare din fete). Se servesc atat ca mic dejun, cat si ca desert. Cand sunt picante au carne tocata sau amestecuri de legume. Vafele belgiene se servesc cu diferite topinguri dulci, cu capsuni sau frisca.

Zarzavat
Plante comestibile cultivate in gradina, de la care se consuma frunzele sau radacinile.

 

Cursul valutar

1 EUR = 4.5841 LEI

1 USD = 3.9032 LEI

1 GBP = 5.1388 LEI

1 XAU = 160.6797 LEI

Voteaza!
Ii invatati pe copii sa-si aniverseze cu prietenii ziua de nastere sau onomastica?

Alte sondaje       DA       NU  

Personalizeaza
background
connect connect connect