Sfatul medicului - Calendar de fertilitate, dictionar medical, tu intrebi si medicul raspunde, sfaturi pentru parinti si copii, grafic de crestere

Seteaza prokid.ro ca Homepage
Click-uri mai putine. Acces mai rapid.

scrie-ne | scrie-ne | Cont nou | Autentificare    

StiriSfatul mediculuiMame celebreAlimentatieSfaturi practicePovestiAgendaUtileNume bebe

Berbec

 

Horoscop
Zilnic

  Esti capabil sa dai si haina de pe tin..  

» mai departe

concurs

trimite felicitare

trimite invitatie

jocuri

forum

Mail-ul dumneavoastra a fost inscris in baza noastra de date.

In scurt timp veti
primi un e-mail
cu detalii.

Multumim!

inscrie-te la newsletter-ul prokid.ro

Te afli aici: Sfatul medicului | Sfaturi pentru parinti si copii | Cum se face diagnosticul corect al astmului bronsic?

Cum se face diagnosticul corect al astmului bronsic?

close

Trimite

Poti trimite la maxim 5 prieteni simultan

Cum se face diagnosticul corect al astmului bronsic?

Determinarea cantitatii de oxid nitric in aerul exhalatMetodele standard de diagnostic si monitorizare a astmului bronsic se concentreaza pe simptomele si functia pulmonara, aceasta fiind evaluata pri

trimite Cum se face diagnosticul corect al astmului bronsic? prin Yahoo Messenger trimite Cum se face diagnosticul corect al astmului bronsic? Facebook trimite Cum se face diagnosticul corect al astmului bronsic? Twitter trimite Cum se face diagnosticul corect al astmului bronsic? mail

Postat la: 23 aug 2010   vizualizari 8365 vizualizari   comentarii 1 comentariu

print mareste text micsoreaza text reseteaza dimensiune text

Cum se face diagnosticul corect al astmului bronsic?
Cum se face diagnosticul corect al astmului bronsic?

Determinarea cantitatii de oxid nitric in aerul exhalat

Metodele standard de diagnostic si monitorizare a astmului bronsic se concentreaza pe simptomele si functia pulmonara, aceasta fiind evaluata prin explorari functionale precum spirometria, bodypletismografia sau alte metode, cum ar fi metoda compresiei toracice, determinari ale mecanicii pasive, tehnica ocluziei etc, folosite mai mult in laboratoarele de cercetare.

Determinarea oxidului nitric din aerul exhalat evalueaza prezenta si nivelul inflamatiei din astmul bronsic.
Pacientii cu astm bronsic au niveluri ridicate de oxid nitric in aerul exhalat care scad odata cu introducerea tratamentului antiinflamator.

Este asadar un instrument excelent de diagnostic in astmul bronsic – pentru care American Thoracic Society si European Respiratory Society au stabilit ghiduri pentru masuratori standard, atat la copii, cat si la adolescenti si adulti.

Avantajele sunt:

Diagnostic corect al astmului bronsic

La subiectii normali valoarea oxidului nitric este in mod normal cuprinsa intre 5-20 ppb, in timp ce la astmatici acest nivel este de 2-4 ori mai mare.
Aceasta fractie a NO in aerul exhalat (FENO) s-a dovedit a fi superioara majoritatii testelor conventionale recomandate de ghidurile internationale pentru diagnosticul astmului.
Mai mult, un subiect considerat ca fiind astmatic, cu obstructie bronsica evidentiata la spirometrie, dar cu valori normale al FENO poate fi reevaluat cu o reorientarea posibila ulterioara a  diagnosticului si tratament corespunzator.

Predictia eficientei tratamentului cortizonic

S-a aratat ca FENO scade rapid la pacientii astmatici dupa ce este inceput tratamentul cu steroizi.
Scaderea este un indicator pentru raspunsul la tratamentul cu cortizon.

Stabilirea dozei de cortizon cu reducerea consecutiva a costurilor si imbunatatirea starii pacientului

Stabilirea dozei de cortizon corespunzatoare severitatii inflamatiei cailor aeriene va duce la mentinerea pacientului in cea mai buna stare de sanatate posibila, cu mai putine prezentari in urgenta si cu mai putine exacerbari.
Prin utilizarea determinarii FENO se poate  reduce semnificativ doza de intretinere a corticoizilor inhalatori (CSI) fara a compromite controlul astmului.

Semnal de alarma pentru pierderea controlului astmului

Daca valorile FENO ale unui  pacient cresc cu mai mult de 60 % de la o vizita la alta, acest lucru este un indicator inalt de pierdere al controlului.

Predictia recaderii

Daca in cadrul unui proces de step-down al terapiei cu CSI valorile FENO cresc, este un indicator al recaderii, ceea ce trebuie sa duca la reevaluarea tratamentului cu ajustarea dozei de CSI.

cum-se-face-diagnosticul-corect-al-astmului-bronsic-1.jpg

Indentificarea pacientilor non-complianti la tratamentul antiinflamator

Determinarea FENO reprezinta un instrument non-invaziv si usor de utilizat pentru a monitoriza aderenta la tratamentul cortizonic.

Monitorizarea regulata a valorilor NO ofera atat doctorului, cat si pacientului, un instrument valoros pentru urmarirea inflamatiei bronsice -cauza principala a astmului.

Metoda este non-invaziva, rapida, rezultatele fiind imediate si repetabile, iar studiile arata ca FENO este superioara determinarii functiei respiratorii la pacientii prescolari.


Foto-dr.-Mihaela-Oros.jpg

 

 

 

Dr. Mihaela Oros
Medic specialist pediatrie


Clinica de Pediatrie Medicover

 

 


 
  

Adaugare

  

comentarii

Postat de elisabeta la 14 dec 2014, 22:31
buna seara as dori sa stiu ce analize sunt necesare si unde se fac pt depistarea asmului fiul meu este lunar bolnav de bronsita si pe baza diagnosticului asa des a fost diagnosticat cu astm bronsic urmeaza medicamentatie cu montelukast dar tot se imbolnaveste in raceli i se aude haraiala in piept nici o data nu a facut criza de astm sa ramana fara aer de cand a fost diagnosticat adica de 4 ani rog un raspuns multumesc

 

Alte articole din aceasta categorie

 

Cel mai vizualizat articol din aceasta categorie

Ce este Rinita Alergica si cum se trateaza?
Ce este Rinita Alergica   Nasul, ca poarta a tractului respirator, este solicitat, in mod continuu, sa reactioneze la modificarile mediului si sa respinga asaltul extern la stimuli variati. Exa.. Citeste mai departe 107202 vizualizari     16 comentarii

 

Cursul valutar

1 EUR = 4.7081 LEI

1 USD = 4.1377 LEI

1 GBP = 5.3199 LEI

1 XAU = 170.15 LEI

Voteaza!
Ii invatati pe copii sa-si aniverseze cu prietenii ziua de nastere sau onomastica?

Alte sondaje       DA       NU  

Personalizeaza
background
connect connect connect