Sfaturi practice - articole pentru mamici, rubrica stiati ca?...

Seteaza prokid.ro ca Homepage
Click-uri mai putine. Acces mai rapid.

scrie-ne | scrie-ne | Cont nou | Autentificare    

StiriSfatul mediculuiMame celebreAlimentatieSfaturi practicePovestiAgendaUtileNume bebe

Rac

 

Horoscop
Zilnic

  Nu te baza pe ce iti spun altii ca e m..  

» mai departe

concurs

trimite felicitare

trimite invitatie

jocuri

forum

Mail-ul dumneavoastra a fost inscris in baza noastra de date.

In scurt timp veti
primi un e-mail
cu detalii.

Multumim!

inscrie-te la newsletter-ul prokid.ro

Te afli aici: Sfaturi practice | Sfaturi practice | Cand si cum trebuie sa-i pedepsim pe copii?

Cand si cum trebuie sa-i pedepsim pe copii?

close

Trimite

Poti trimite la maxim 5 prieteni simultan

Cand si cum trebuie sa-i pedepsim pe copii?

Ce facem cand copilul nu vrea sa-si faca temele intr-o zi? Il lasam sa suporte mustrarile profesorului. Ce facem cand copilul se joaca cu mingea si sparge geamul vecinului? Il lasam sa suporte conseci

trimite Cand si cum trebuie sa-i pedepsim pe copii? prin Yahoo Messenger trimite Cand si cum trebuie sa-i pedepsim pe copii? Facebook trimite Cand si cum trebuie sa-i pedepsim pe copii? Twitter trimite Cand si cum trebuie sa-i pedepsim pe copii? mail

Postat la: 04 iul 2011   vizualizari 8479 vizualizari   comentarii 5 comentarii

print mareste text micsoreaza text reseteaza dimensiune text

Cand si cum trebuie sa-i pedepsim pe copii?
Cand si cum trebuie sa-i pedepsim pe copii?

Ce facem cand copilul nu vrea sa-si faca temele intr-o zi? Il lasam sa suporte mustrarile profesorului. Ce facem cand copilul se joaca cu mingea si sparge geamul vecinului? Il lasam sa suporte consecintele, de exemplu sa plateasca dauna complet sau partial.

Este important ca tonul pe care ii vorbim copilului in aceste situatii sa fie unul binevoitor, pentru ca mesajul nostru sa se transmita bine. Un ton arogant si marcat de furie nu va face decat sa-l tensioneze pe copil, iar aceasta il va impiedica sa se concentreze asupra lectiei pe care trebuie sa o invete din faptele sale.

Ar trebui sa le permitem copiilor tot ce ne cer, in afara de cazurile cand:

  • Exista un pericol pentru el sau pentru altii
  • Acel lucru este daunator pentru el sau pentru altii, in acel moment sau mai tarziu
  • In mod exceptional, cand ne-am pierdut increderea in legatura cu o intelegere (permisiune) convenita intre noi si pe care copilul nu a respectat-o.

Iata cateva exemple din care invatam cum trebuie sa ne comportam cu copilul, cum sa reactionam, ce consecinte apar si cum trebuie sa-l pedepsim.

Exemplu 1: ii acordasem copilului permisiunea sa iasa sa se joace cu vecinii sau prietenii. Trebuia sa se intoarca acasa la ora stabilita. Nu a venit de bunavoie, a trebuit sa ne ducem noi dupa el. Ne cere din nou aceasta permisiune.

Cand-si-cum-trebuie-sa-l-pedepsim-pe-copil-(1).jpgCand sa-l pedepsim?

A pedepsi inseamna a aplica cuiva o sanctiune pentru o greseala pe care a comis-o. Nu ar trebui sa ne pedepsim niciodata copilul, in afara de cazul cand a comis o actiune periculoasa (cu premeditare) sau a facut o actiune daunatoare pentru el sau pentru altii (in deplina cunostinta de cauza).

 

Ce consecinte apar?

Trebuie mai intai sa ne intrebam «Este vinovat?». Daca raspunsul este da, trebuie sa-l facem pe copil sa simta consecinta faptelor sale pentru a-l ajuta sa creasca, pentru a-l face sa inteleaga impactul negativ al acelei fapte asupra lui si a celorlalti. Cuvantul consecinta inseamna urmarea pe care o poate avea un lucru sau o fapta. De aceea, forma pedepsei pe care copilul va trebui sa o suporte trebuie sa aiba legatura directa cu cauza greselii.

Exemplul 2: Copilul nu s-a pregatit si nu a luat nota buna la scoala sau nu a luat examenul. Consecinta: va trebui sa invete sa ia o nota buna sau sa repete examenul, poate chiar in vacanta.

Cand sa-l pedepsim?

Nu are nicio legatura sa-l privam de o bicicleta noua. Acest mod de a reactiona nu face decat sa-i diminueze copilului stima de sine si sa ne indeparteze unul de celalalt. De asemenea, vom avea tot mai putina influenta asupra lui daca actionam astfel in mod regulat.

Ce consecinte apar?

Dimpotriva, daca-l lasam pe copil sa suporte consecintele faptei sale, vom mentine cu el o buna relatie, prin care copilul se simte iubit. Daca vrem sa-i vorbim despre dorinta noastra de a vedea ca termina cu bine anul scolar, va avea un impact.

Exemplul 3: Copilul mic are voie sa se joace pe trotuar, singura restrictie este sa nu se duca pe strada, dat fiind pericolul unui accident. Pentru a doua oara astazi, mama lui il surprinde coborand cu tricicleta in strada. Mama ii ia tricicleta (consecinta) si il obliga sa se intoarca in curte.

Cand sa-l pedepsim?Cand-si-cum-trebuie-sa-l-pedepsim-pe-copil-(2).jpg

Copilul sa se culce seara mai devreme -nu ar avea nicio legatura. Sa-l amenintam ca nu-i mai cumparam vreo jucarie promisa, la fel. Aceste interventii nejustificate ar dilua adevaratul mesaj, adica pericolul de a se juca in strada.

Exemplul 4: Copilul canta la chitara langa sora lui care asculta ce se spune la televizor si vedem ca vrea s-o deranjeze. Ii confiscam chitara pentru un timp (consecinta legata de obiect, chitara) si-i spunem supararea noastra (consecinta legata de subiect, sora lui).

Cand sa-l pedepsim?

Pentru a-l ajuta sa creasca, il lasam sa suporte consecinta faptelor lui, fiindu-i totodata complice, in functie de varsta sau maturitate. Cu siguranta, va primi o lectie si de la sora lui.

 

Cititi si...

8 Metode eficiente pentru educarea copiilor

3 Sfaturi esentiale pentru testele si examenele copiilor

Cum sa ii convingem pe copii sa manance dimineata

Tags: copii

 
  

Adaugare

  

comentarii

Postat de Corina la 04 iul 2011, 13:21
Personal , citind acest articol, am un profund dezancord fata de cele scrise aici.
Nu sunt adepta batailor (sub nicio forma), dar nici nu pot fi de acord cu cele scrise aici...pt ca a lasa copilul sa suporte doar consecintele faptelor, ar insemna sa ajunga...in timp un needucat, un razboinic...
Ce cred eu? Cred ca atunci cand greseste , copilul trebuie sanctionat ! Sanctiunile pot varia in fct de copil, de fapte, etc, dar copiii trebuie sa inteleaga ca au gresit si prin urmare vor fi sanctionati. Pt ca daca vor fi lasati sa traga invataminte doar asumandu-si consecintele, s-ar putea sa avem surprize foarte neplacute in timp...si v-as putea exemplifica..punctual pe cazurile de fata.

Postat de Paula la 05 iul 2011, 8:16
Nu sunt de acord cu ce scrie in acest articol. Cine l-a scris e pe dinafara la capitolul educatie.

Postat de Adriana la 05 iul 2011, 8:25
acest articol este departe de realitate, nu stiu cine l-a scris dar e clar ca e pe langa
nu sunt adepta batailor, dar un copil nu constientizeaza daca il lasam sa suporte consecintele

Postat de meli la 05 iul 2011, 11:13
Personal, am adoptat aceasta metoda. Sunt convinsa ca pe termen lung da rezultate, dar...
Trebuie sa fi constant, la scoala si la gradi sa se procedeze la fel.

Postat de Victoria la 05 iul 2011, 11:17
dar eu sunt de acord ,pentru ca asa educam copii cu respect de sine si care ingeleg ce au gresit si la ce duce greseala .
Educatia clasica ,cea care o practica multi este cea care da nastere unor adulti frustrati si cu probleme la capitolul respect de sine ,respectiv acesti adulti vor reactiona la pedepse doar de teama sa nu ramina fara jucarie sau fara alte lucruri de care ii priveaza parintii vrind sa i pedepseasca ,or nu pentru ca inteleg ca ceea ce fac ii pune in pericol!

 

Alte articole din aceasta categorie

 

Cel mai vizualizat articol din aceasta categorie

Ce inseamna cand visezi copii si gravide?
Ce este visul decat o inlantuire de imagini, de fenomene si idei care apar in timpul somnului? Unii cred ca mai mult de atat, de aceea au aparut cei care studiaza visele si le interpreteaza. Astfel,.. Citeste mai departe 84914 vizualizari     6 comentarii

 

Cursul valutar

1 EUR = 4.7081 LEI

1 USD = 4.1377 LEI

1 GBP = 5.3199 LEI

1 XAU = 170.15 LEI

Voteaza!
Ii invatati pe copii sa-si aniverseze cu prietenii ziua de nastere sau onomastica?

Alte sondaje       DA       NU  

Personalizeaza
background
connect connect connect