Sfaturi practice - articole pentru mamici, rubrica stiati ca?...

scrie-ne | scrie-ne | Cont nou | Autentificare    

StiriSfatul mediculuiMame celebreAlimentatieSfaturi practicePovestiAgendaUtileNume bebe

Leu

 

Horoscop
Zilnic

  E o placere sa descoperi alaturi de tin..  

» mai departe

concurs

trimite felicitare

trimite invitatie

jocuri

forum

Mail-ul dumneavoastra a fost inscris in baza noastra de date.

In scurt timp veti
primi un e-mail
cu detalii.

Multumim!

inscrie-te la newsletter-ul prokid.ro

Te afli aici: Sfaturi practice | Sfaturi practice | Cat sunt de importanti primii cinci ani de viata pentru dezvoltarea copilului

Cat sunt de importanti primii cinci ani de viata pentru dezvoltarea copilului

close

Trimite

Poti trimite la maxim 5 prieteni simultan

Cat sunt de importanti primii cinci ani de viata pentru dezvoltarea copilului

50% dintre celulele creierului se dezvoltă în primii 5 ani de viață. Pentru ca aceste celule să lucreze împreună eficient este necesară antrenarea lor. Studiile în domeniul ed

trimite Cat sunt de importanti primii cinci ani de viata pentru dezvoltarea copilului prin Yahoo Messenger trimite Cat sunt de importanti primii cinci ani de viata pentru dezvoltarea copilului Facebook trimite Cat sunt de importanti primii cinci ani de viata pentru dezvoltarea copilului Twitter trimite Cat sunt de importanti primii cinci ani de viata pentru dezvoltarea copilului mail

Postat la: 05 mai 2011   vizualizari 4367 vizualizari   comentarii nu sunt comentarii

print mareste text micsoreaza text reseteaza dimensiune text

Cat sunt de importanti primii cinci ani de viata pentru dezvoltarea copilului
Cat sunt de importanti primii cinci ani de viata pentru dezvoltarea copilului

50% dintre celulele creierului se dezvoltă în primii 5 ani de viață. Pentru ca aceste celule să lucreze împreună eficient este necesară antrenarea lor.

Studiile în domeniul educației demonstrează că lipsa stimulării intelectuale în aceasta perioada duce la dizabilităţi de învăţare majore. Cu alte cuvinte, mediul în care copiii trăiesc în primii cinci ani determină viitorul lor.

Educația timpurie inseamna asadar mai mult decat dobandirea unor cunoștințe, ci un mozaic cerebral, o platform flexibilă, care va influența capacitatea ulterioară a copilului de a învăța și a se dezvolta.

O problemă unanim recunoscută de specialişti este decalajul educațional al copiilor din familii sarace si ceilalti copii din familii care nu se confruntă cu sărăcia. Caracteristicile familiei joacă un rol deosebit de important în stabilirea progresului pe care un copil îl poate atinge.

Copiii care provin din familii dezavantajate au parte de mult mai putina stimulare intelectuala acasa. Li se citeste putin sau deloc, au parte de mai putina apreciere ,si nu sunt incurajati sa puna intrebari sau sa discute.

Un copil de 5 ani care începe grădiniţa după ce a răsfoit numeroase cărţi de poveşti şi are deja abilitatea de a recunoaşte anumite cuvinte va fi mult mai uşor de instruit decât un copil care a ţinut în mâini o carte foarte rar sau deloc. Nu e important doar ca părinţii să le citească copiilor; e important şi cum o fac. Numeroase studii confirmă ca părinţii cu un nivel mai scăzut de educaţie adesea le impun copiilor să asculte fără să întrerupă, iar uneori silabisesc cuvinte.

Rezultatele copiilor sunt influenţate nu numai de cititul de la o vârstă fragedă, ci şi de discuţiile zilnice. Prin aceste conversaţii, copiii îşi dezvoltă vocabularul şi se familiarizează cu contexte care le vor permite o mai bună înţelegere a textelor citite la şcoală.

 

Cercetătorii din Kansas au urmărit de asemenea frecvenţa cu care părinţii îşi încurajează verbal copiii, precum şi cât de des îi mustră. Copiii de 1-3 ani cu părinţi intelectuali au o medie de şase încurajări la o mustrare, în timp ce copiii din alte familii au două încurajări la o mustrare ajungând până la o încurajare la două mustrări. Copiii ale căror iniţiative sunt încurajate de la o vârstă fragedă au șanse mai mari să îşi asume responsabilitatea pentru propria învăţătură.

 

Pentru copiii saraci gradinita este singura sansa pentru a reduce decalajul cu care pornesc in viata si pentru a putea sa isi atinga potentialul ca adulti. Cu toate acestea, chiar dacă oficial sunt înscriși, mulți copii saraci din România nu merg la gradinita. Parinții uneori pur si simplu nu isi pot permite "costurile ascunse" ale educatiei(rechizite, incaltaminte etc).

 

Asociatia Ovidiu Rom a dezvoltat in zece ani de experienta de lucru cu copiii si familiile dezavantajate o strategie pentru integrarea si mentinerea lor in sistemul de invatamant care a avut rezultate spectaculoase in toate cele 19 comunitati unde este implementat.

Programul Fiecare Copil in Gradinita cuprinde: recrutarea din usa in usa a copiilor din comunitatile sarace si sprijinirea familiilor pentru inscrierea acestora la gradinita, stimularea familiilor sa isi trimita copiii zilnic la gradinita prin acordarea de tichete sociale conditionate de prezenta lunara perfecta a copilului, pregatirea cadrelor didactice in metode educationale moderne centrate pe copil si pe inteligente multiple, ateliere de vara pentru a pregati copiii pentru noul an scolar si pentru a familiariza parintii cu mediul scolii, constientizarea opiniei publice prin campania “Scoala te face mare”. 

 

Carrefour Romania s-a alaturat acestei initiative in 2007 si s-a implicat activ in dezvoltarea comunitatilor locale pentru a-si integra si cei mai saraci copii in gradinita si a le da sansa unei vieti mai bune decat cea a parintilor lor.

Aceşti copii care astăzi se joacă pe străzi în loc să meargă la grădiniţă sau la şcoală sunt până la urmă viitorul României.  Vor forma fie o clasă de mijloc, fie o clasă socială problematică – depinde de noi ce vor deveni.  Încă avem o alegere în faţă: îi putem ignora şi să ne confruntăm cu o creştere dramatică a şomajului şi a infractionalităţii sau putem investi în dezvoltarea lor socială şi intelectuală astfel încât să devină membrii activi ai societăţii, pregătiţi să susţină economia statului în loc să depindă de ea.

 

Fiecare copil in Gradinita este responsabilitatea fiecaruia dintre noi. Puteti contribui si dumneavoastra pentru aceasta cauza prin directionarea a 2% din impozitul pe venit catre Ovidiu Rom. Formularele 200 si 230 pot fi descarcate aici.

 

Mai multe informatii despre programul Fiecare copil in Gradinita puteti gasi accesand www.ovid.ro

 
  

Adaugare

  

comentarii

Nu sunt comentarii!

 

Alte articole din aceasta categorie

 

Cel mai vizualizat articol din aceasta categorie

Ce inseamna cand visezi copii si gravide?
Ce este visul decat o inlantuire de imagini, de fenomene si idei care apar in timpul somnului? Unii cred ca mai mult de atat, de aceea au aparut cei care studiaza visele si le interpreteaza. Astfel,.. Citeste mai departe 84948 vizualizari     6 comentarii

 

Cursul valutar

1 EUR = 4.7081 LEI

1 USD = 4.1377 LEI

1 GBP = 5.3199 LEI

1 XAU = 170.15 LEI

Voteaza!
Ii invatati pe copii sa-si aniverseze cu prietenii ziua de nastere sau onomastica?

Alte sondaje       DA       NU  

Personalizeaza
background
connect connect connect