Sfaturi practice - articole pentru mamici, rubrica stiati ca?...

Seteaza prokid.ro ca Homepage
Click-uri mai putine. Acces mai rapid.

scrie-ne | scrie-ne | Cont nou | Autentificare    

StiriSfatul mediculuiMame celebreAlimentatieSfaturi practicePovestiAgendaUtileNume bebe

Balanta

 

Horoscop
Zilnic

  Formezi o echipa de nezdruncinat cu ce..  

» mai departe

concurs

trimite felicitare

trimite invitatie

jocuri

forum

Mail-ul dumneavoastra a fost inscris in baza noastra de date.

In scurt timp veti
primi un e-mail
cu detalii.

Multumim!

inscrie-te la newsletter-ul prokid.ro

Te afli aici: Sfaturi practice | Sfaturi practice | Ce este familia extinsa?

Ce este familia extinsa?

close

Trimite

Poti trimite la maxim 5 prieteni simultan

Ce este familia extinsa?

In momentul in care copilul incepe sa mearga la scoala el este aproape pregatit sa treaca de la modul dominant de interactiune din relatiile familiale la un mod de comunicare specific pentru relatiile

trimite Ce este familia extinsa? prin Yahoo Messenger trimite Ce este familia extinsa? Facebook trimite Ce este familia extinsa? Twitter trimite Ce este familia extinsa? mail

Postat la: 22 mai 2012   vizualizari 9149 vizualizari   comentarii nu sunt comentarii

print mareste text micsoreaza text reseteaza dimensiune text

Ce este familia extinsa?
Ce este familia extinsa?

In momentul in care copilul incepe sa mearga la scoala el este aproape pregatit sa treaca de la modul dominant de interactiune din relatiile familiale la un mod de comunicare specific pentru relatiile sociale mai conventionale. Chiar daca, inca de la 4 ani, modul de comunicare intre copii devine din ce in ce mai verbal, el ramane in continuare foarte ancorat in comunicarea nonverbala. Asa cum se poate observa din evolutia jocului copilului, la inceput acesta se joaca paralel cu ceilalti copii, cu exceptia catorva momente de comunicare, apoi treptat devine capabil de activitati in grup. Cooperarea si munca in comun, care sunt activitati tipice pentru activitatea scolara sunt posibile in jurul varstei de 6 ani.

 

  • Copilul comunica mai mult cu alt copii decat cu parintii

Reglarea sociala a coordonarii cognitive capata la aceasta varsta o importanta extrem de mare. Socializarea in cadrul acestei perioade de varsta devine una pe orizontala (copil/copil) prin opozitie cu cea pe verticala (adult/copil) de pana la aceasta varsta. Relatiile intre copii se intensifica la debutul scolaritatii, prevaland, ca agenti ai socializarii, intr-o maniera usoara fata de relatiile familiale.

Proximitatea joaca un rol esential in construirea noilor relatii in grupul scolar. Copiii sunt in relatii pentru ca locuiesc in acelasi cartier sau pe aceeasi strada si parcurg drumul de la scoala acasa impreuna sau pentru ca sunt in aceeasi clasa.

Peste cativa ani, alegerile devin din ce in ce mai selective, iar criteriile sa schimba. Acum, copiii au tendinta de a se grupa ca urmare a constiintei apartenentei la gen (fetele in grupuri numai de fete si baietii in grupuri numai de baieti). Regruparea pe sexe in cadrul aceleiasi categorii de varsta pare sa fie o caracteristica universala, poate pentru ca aceasta repartitie este preambulul la rolurile sociale care vor fi adoptate in viata adulta.

In familie, copiii castiga si dezvolta aproape toate achizitiile (motorii, cognitive, afective), motiv pentru care evaluarea contributiei sau influentei familiei in dezvoltarea copilului fata de alti factori, cum ar fi cei genetici si sociali, este dificil de decelat. Este sigur faptul ca familia reprezinta un factor esential in cresterea, dezvoltarea si educarea copilului.

  • Ce este familia extinsa?

Familia nucleara sau conjugala, caracteristica societatii moderne, este, comparativ cu familia extinsa, redusa numeric la partenerii de cuplu si copiii lor si este o structura democratica bazata pe egalitate, consens si participarea copiilor. Familia extinsa este familia care cuprinde, pe langa parinti si copii, si familia de origine a unuia sau altuia dintre parinti. Familia este independenta in sistemul social, dar in acelasi timp ea raspunde presiunilor de tip social, economic, religios si ale mediului cultural-educational. Aceasta presiune este evidenta daca luam in consideratie schimbarile produse de-a lungul timpului in stilurile de crestere a copiilor (a fi permisivi sau autoritari, a apela la disciplinarea drastica sau, dimpotriva, recomandarea alimentatiei naturale sau artificiale).

Multe din aceste schimbari au fost reflectate in sfaturile date parintilor de catre expertii societatii, fie ei pedagogi, medici sau psihologi. In plus fata de raspunsul catre influentele exterioare, familia functioneaza ca o retea de relatii in diada (mama-copil, tata-copil, mama-tata, copil-copil). Aceste relatii sunt, la randul lor, dinamice si in permanenta schimbare, in functie de cresterea si dezvoltarea copiilor, dar si de maturizarea parintilor in rolurile parentale.

Natura influentei, in aceste relatii, nu poate fi considerata ca operand doar intr-o singura directie sau pe un singur plan, copiii si parintii sunt influentati de apartenenta la familie, aici insa influenta majora se exercita asupra copiilor. In consecinta, ei sunt principalii beneficiari ai relatiilor pozitive, dar si principalii dezavantajati in contextul relatiilor tensionate sau conflictuale, pentru ca ei sunt cei a caror dinamica este mai accentuata, schimbarile inerente dezvoltarii la care sunt expusi sunt mai frecvente si de mai mare amplitudine.

Natura influentei familiei asupra dezvoltarii copiilor este complexa, motiv pentru care cercetarile nu pot izola anumite caracteristici specifice ale parintilor si determina precis efectele acestora in planul dezvoltarii anumitor caracteristici specifice la copii.

Psiholog Delia Ciobancan

 

Cititi si...

Suptul degetului si roaderea unghiilor

Cum le asiguram Copiilor mici o nutritie buna?

 
  

Adaugare

  

comentarii

Nu sunt comentarii!

 

Alte articole din aceasta categorie

 

Cel mai vizualizat articol din aceasta categorie

Ce inseamna cand visezi copii si gravide?
Ce este visul decat o inlantuire de imagini, de fenomene si idei care apar in timpul somnului? Unii cred ca mai mult de atat, de aceea au aparut cei care studiaza visele si le interpreteaza. Astfel,.. Citeste mai departe 85050 vizualizari     6 comentarii

 

Cursul valutar

1 EUR = 4.7081 LEI

1 USD = 4.1377 LEI

1 GBP = 5.3199 LEI

1 XAU = 170.15 LEI

Voteaza!
Ii invatati pe copii sa-si aniverseze cu prietenii ziua de nastere sau onomastica?

Alte sondaje       DA       NU  

Personalizeaza
background
connect connect connect