Sfaturi practice - articole pentru mamici, rubrica stiati ca?...

scrie-ne | scrie-ne | Cont nou | Autentificare    

StiriSfatul mediculuiMame celebreAlimentatieSfaturi practicePovestiAgendaUtileNume bebe

Scorpion

 

Horoscop
Zilnic

  Muncesti cu sarg, dar nu te preocupa s..  

» mai departe

concurs

trimite felicitare

trimite invitatie

jocuri

forum

Mail-ul dumneavoastra a fost inscris in baza noastra de date.

In scurt timp veti
primi un e-mail
cu detalii.

Multumim!

inscrie-te la newsletter-ul prokid.ro

Te afli aici: Sfaturi practice | Sfaturi practice | Copii si parinti: cat de greu suportam separarea

Copii si parinti: cat de greu suportam separarea

close

Trimite

Poti trimite la maxim 5 prieteni simultan

Copii si parinti: cat de greu suportam separarea

Uneori ne punem aceasta intrebare: “De ce a trebuit sa trec prin toate acestea ca sa invat sa ma cunosc mai bine?” si, de cele mai multe ori ea este rostita in ruptura sentimentala, conjug

trimite Copii si parinti: cat de greu suportam separarea prin Yahoo Messenger trimite Copii si parinti: cat de greu suportam separarea Facebook trimite Copii si parinti: cat de greu suportam separarea Twitter trimite Copii si parinti: cat de greu suportam separarea mail

Postat la: 16 iun 2011   vizualizari 3737 vizualizari   comentarii nu sunt comentarii

print mareste text micsoreaza text reseteaza dimensiune text

Copii si parinti: cat de greu suportam separarea
Copii si parinti: cat de greu suportam separarea

Uneori ne punem aceasta intrebare: “De ce a trebuit sa trec prin toate acestea ca sa invat sa ma cunosc mai bine?” si, de cele mai multe ori ea este rostita in ruptura sentimentala, conjugala, fiindca acesta iti arunca in aer reperele, lucrurile pentru care traiesti sau lupti, lucrurile in care crezi cu ardoare si toate acestea te forteaza sa-ti iei din nou inima in dinti.

Suferinta, remuscari si regrete ne bantuie in acele momente, cand trebuie sa parasim un univers si sa intram in altul. Pe masura ce inaintam in varsta, acumulam experiente ale rupturilor nedigerate, care ne incarca si ne ingreuneaza valiza pe care o purtam peste tot prin viata. Cand ii simtim greutatea este timpul sa stam jos si sa chibzuim, pentru noi si pentru ceilalti, pentru a recunoaste si a intelege din ce motive nu stim sa facem fata unei rupturi.

Suportam greu rupturile?

Ni se par ca ele nu pot fi decat violente pentru a avea un caracter definitiv? Ne spunem ca nu va mai exista nimic dupa despartire? Suntem incapabili sa ne proiectam intr-un viitor diferit, interesant, pasional cu alt partener? Ne este teama sa fim siguri cu noi insine? Ne sperie libertatea?

Daca nu stim sa reactionam la ruptura, suferim de o nevroza de abandon, provenita din copilarie si din care nu ne-am putut reveni niciodata de pe urma despartirii precoce de mama. Psihoterapeutul ne-ar putea ajuta, la varsta adulta, sa rezolvam problema esentiala si astfel sa ne eliberam de absenta mamei si sa devenim puternici sa ne separam.

Cuvantul ruptura evoca viata amoroasa, parasirea caminului familial, incheierea studiilor, schimbarea slujbei, pierderea celor dragi, pensionarea si asa mai departe. Asociem ruptura cu ideea de pierdere, de suferinta, cu lucrurile dure ale existentei noastre, cu esecul. Ulterior, ne putem da seama, cat de mult schimbarile si plecarile ne-au transformat si ne-au eliberat.

Fiecare ruptura, fie ca am initiat-o sau am suportat-o, implica renuntari. Dupa fiecare separare este necesar un doliu prin care indoielile si problematizarile, instabilitatea si emotiile ascunse isi spun povestea si astfel sa devenim noi insine, mobilizand ceea ce e viu in noi si aruncand resturile moarte care ne anchilozeaza sufletul si pofta de viata.

Vom invata sa avem distanta suficienta care sa ne permita, in caz de ruptura, sa nu fim distrusi.

Angoasa de separare

 Copii-si-parinti-cat-de-greu-suportam-separarea-(1).jpg

Ea provine din ambivalenta noastra de a ne comporta ca niste indivizi liberi, in timp ce, o parte din noi sa ramana strans lipita de ceilalti. Este relevanta nevroza colectiva data de utilizarea abuziva a noilor tehnologii: internetul, telefonul celular, conectarile video, care creaza de la distanta si in orice clipa iluzia unei comunicari apropiate si fac ca efortul psihic al separarii sa fie mai putin necesar. Ca parinti, cerem instalarea de webcam-uri in gradinite si scoli, ne folosim de tehnologie pentru a lupta cu propria angoasa de distantare.

Sub teroarea inconstienta a abandonului, ne chinuim sa trecem de la o slujba la alta sau de la o iubire la alta, apeland la ruptura de fiecare data, pentru a evita teroarea de a fi respinsi.

Sa ne despartim nu e niciodata usor

Sa ne rupem de ceva nu inseamna doar sa ne schimbam adresa sau statutul profesional, ci sa acceptam moartea unor parti din noi pe care le credeam eterne; inseamna sa suportam inconfortul si tensiunea unei situatii, sa ne indoim, sa problematizam, sa retraim emotii uitate, si sa facem un bilant.

Rupturile precoce din copilarie sau frecvente, pot constitui un traumatism. La varsta adulta, vidul si singuratatea devin insuportabile si vom face multe pentru ca nimic sa nu se schimbe niciodata. Nu vom indrazni sa parasim pe nimeni, nu vom evolua in viata profesionala, ne vom condamna la o existenta terna si fada.

Capacitatea de a ne desparti de ceva sau cineva e si cea care ne ajuta sa ne definim, diferentiindu-ne de ceilalti, devenind deplini.

Poate ca e o sansa sa fim abandonati si in timp ce cautam ce am pierdut, sa ne putem intoarce in noi insine, ceea ce este o resursa fundamentala pentru a imbratisa viata pe care ne-o dorim cu adevarat.

 

 

 

 Psiholog-Delia-Ciobancan.jpg

Psiholog Delia Ciobancan

Cabinet individual de psihoterapie

Tel. 0733098444

E-mail: delia.ciobancan@psychedeli.ro

 

Cititi si...

Cum procedam cu copiii in cazul unui divort

Ce facem cand copilul e respins de cei din jur

Diferenta dintre putere si autoritate fata de copil

 
  

Adaugare

  

comentarii

Nu sunt comentarii!

 

Alte articole din aceasta categorie

 

Cel mai vizualizat articol din aceasta categorie

Ce inseamna cand visezi copii si gravide?
Ce este visul decat o inlantuire de imagini, de fenomene si idei care apar in timpul somnului? Unii cred ca mai mult de atat, de aceea au aparut cei care studiaza visele si le interpreteaza. Astfel,.. Citeste mai departe 85129 vizualizari     6 comentarii

 

Cursul valutar

1 EUR = 4.7081 LEI

1 USD = 4.1377 LEI

1 GBP = 5.3199 LEI

1 XAU = 170.15 LEI

Voteaza!
Ii invatati pe copii sa-si aniverseze cu prietenii ziua de nastere sau onomastica?

Alte sondaje       DA       NU  

Personalizeaza
background
connect connect connect