Sfaturi practice - articole pentru mamici, rubrica stiati ca?...

Seteaza prokid.ro ca Homepage
Click-uri mai putine. Acces mai rapid.

scrie-ne | scrie-ne | Cont nou | Autentificare    

StiriSfatul mediculuiMame celebreAlimentatieSfaturi practicePovestiAgendaUtileNume bebe

Balanta

 

Horoscop
Zilnic

  Formezi o echipa de nezdruncinat cu ce..  

» mai departe

concurs

trimite felicitare

trimite invitatie

jocuri

forum

Mail-ul dumneavoastra a fost inscris in baza noastra de date.

In scurt timp veti
primi un e-mail
cu detalii.

Multumim!

inscrie-te la newsletter-ul prokid.ro

Te afli aici: Sfaturi practice | Sfaturi practice | Copiii care cresc in familii violente

Copiii care cresc in familii violente

close

Trimite

Poti trimite la maxim 5 prieteni simultan

Copiii care cresc in familii violente

Influentele mediului agresiv asupra dezvoltarii copiilor Violenta naste violenta. Un copil crescut intr-un mediu in care bataile fac parte din rutina zilnica, va invata ca “asa se face”

trimite Copiii care cresc in familii violente prin Yahoo Messenger trimite Copiii care cresc in familii violente Facebook trimite Copiii care cresc in familii violente Twitter trimite Copiii care cresc in familii violente mail

Postat la: 27 mar 2012   vizualizari 4250 vizualizari   comentarii nu sunt comentarii

print mareste text micsoreaza text reseteaza dimensiune text

Copiii care cresc in familii violente
Copiii care cresc in familii violente

Influentele mediului agresiv asupra dezvoltarii copiilor

Violenta naste violenta. Un copil crescut intr-un mediu in care bataile fac parte din rutina zilnica, va invata ca “asa se face” si va aplica acelasi tratament propriei familii. Putini sunt cei care datorita agresiunilor suferite se hotarasc sa evite violenta, de orice forma, in familiile pe care si le formeaza odata ajunsi la maturitate.

Pornind de la o intrebare adresata de un cititor al site-ului Prokid, Psiholog Delia Ciobancan raspunde intr-un articol amplu din care aflam ce comportament au copiii care cresc in familii violente.

Functia principala a familiei, cresterea copiilor, este distorsionata cu largi si dramatice consecinte in viitor. Perturbarea acestei functii se petrece in general, ca o stare de boala cronica ce se acutizeaza in momentele evenimentelor de violenta. Cercetarile arata ca trauma copiilor care cresc intr-o atmosfera de violenta, chiar daca nu ei sunt victimele directe, este mai intensa si cu consecinte mai profunde si mai de durata decat in cazul copiilor care sunt victime directe ale abuzurilor si neglijarii din partea parintilor (Catheline, Marcelli, 1999).

Intr-o familie bantuita de violenta, copiii cresc intr-o atmosfera in care nevoile lor de baza (nevoia de siguranta, de viata ordonata, de dragoste) sunt profund neglijate.

Functiile parentale nu mai pot fi implinite. O mama victima a violentei sotului este mai putin capabila sa asigure ingrijirile de baza necesare copilului (hrana, casa, igiena, haine, sanatate fizica) sau sa-l protejeze pe acesta de raniri, accidente, pericole fizice sau sociale.

Coplesita de rusine pentru ceea ce i se intampla, de sentimentul esecului in cea mai importanta relatie interpersonala, de teroare, de autoacuzatii (Polman,1994) femeia nu mai este capabila de a juca nici unul din rolurile impuse de viata familiei.

In atmosfera de violenta, copilul devine cel mai adesea neglijat, expus tuturor relelor, de fapt ramane intr-o singuratate umpluta doar de tipetele celor din jur. Aceasta situatie este probabil si explicatia numarului mare de accidente domestice ale caror victime sunt copiii.

Copiii care cresc in familii violente dezvolta comportamente si o conditie fizica ce-i face usor de recunoscut. Ei prezinta:

Probleme fizice, boli inexplicabile, expusi la accidente in casa si in afara casei, dezvoltare fizica mai lenta;

Probleme emotionale si mentale: anxietate marita, simtamant de culpabilitate, frica de abandon, izolare, manie, frica de raniri si

moarte;

Probleme psihologice: neincredere in sine, depresie, comparare cu viata mai fericita a colegilor;

Probleme de comportament: agresivitate sau pasivitate la agresiunile celorlalti, probleme cu somnul, enurezie, batai, fuga de acasa, sarcini la varste mici, relatii pentru a scapa de acasa, mutilare, consum de droguri si alcool, comportament defensiv cu minciuna;Copiii-care-cresc-in-familii-violente-(2).jpg

Probleme scolare -neincredere, eliminare, schimbari bruste in performantele scolare, lipsa de concentrare, lipsa de maniere sociale;

Identificare cu eroii negativi.

Un lucru mai putin luat in considerare pana acum este faptul ca in randul tinerilor a crescut fenomenul sinuciderii, a tentativelor de suicid si ca pe primul loc in randul cauzelor se afla climatul familial deteriorat si slaba comunicare in cadrul familiei.

Copiii care traiesc intr-un mediu unde violenta in familie a devenit un mod de viata risca sa fie traumatizati atat din punct de vedere emotional, cat si din punct de vedere psihologic. Chiar daca sunt victime ale violentei in familie sau doar martori, consecintele isi pun amprenta atat asupra copilariei, dar si asupra vietii de adult.

 

 

Cititi si...

Invatati-i pe copii regulile de baza ale familiei

Ce spun zodiile despre temperamentul copiilor

Cand copiii le dicteaza parintilor ce sa faca

 
  

Adaugare

  

comentarii

Nu sunt comentarii!

 

Alte articole din aceasta categorie

 

Cel mai vizualizat articol din aceasta categorie

Ce inseamna cand visezi copii si gravide?
Ce este visul decat o inlantuire de imagini, de fenomene si idei care apar in timpul somnului? Unii cred ca mai mult de atat, de aceea au aparut cei care studiaza visele si le interpreteaza. Astfel,.. Citeste mai departe 85050 vizualizari     6 comentarii

 

Cursul valutar

1 EUR = 4.7081 LEI

1 USD = 4.1377 LEI

1 GBP = 5.3199 LEI

1 XAU = 170.15 LEI

Voteaza!
Ii invatati pe copii sa-si aniverseze cu prietenii ziua de nastere sau onomastica?

Alte sondaje       DA       NU  

Personalizeaza
background
connect connect connect