StiriSfatul medicului
Mame celebre
Alimentatie
Sfaturi practice
Povesti
Agenda
Utile
Nume bebe
Cum se dezvolta viitorul nou-nascut? Cand simte ce mananca mama?
![header=[Inchide] body=[] close](https://www.prokid.ro/sb/tpl/images/close_nume.jpg)
Poti trimite la maxim 5 prieteni simultan
Cum se dezvolta viitorul nou-nascut? Cand simte ce mananca mama?
Dezvoltarea psihica in mediul intern, intrauterin, are loc cu achizitii usoare in primele doua etape, ca in ultima etapa a dezvoltarii sa se inregistreze un ritm alert, pe linia dezvoltarii calitative
Postat la: 25 sept 2012
3003 vizualizari
nu sunt comentarii
Cum se dezvolta viitorul nou-nascut? Cand simte ce mananca mama?
Dezvoltarea psihica in mediul intern, intrauterin, are loc cu achizitii usoare in primele doua etape, ca in ultima etapa a dezvoltarii sa se inregistreze un ritm alert, pe linia dezvoltarii calitative a coordonatelor psihologice ale viitorului nou-nascut.
Principalele paliere ale dezvoltarii psihologice vizeaza:
a) Dezvoltarea motricitatii: primele achizitii motorii apar in jurul varstei de 5 saptamani, sub forma miscarilor reflexe simple. Primele miscari vizibile, sesizabile la ecograf apar in jurul varstei de 7 saptamani sub forma extensiei coloanei vertebrale si miscarea celor patru membre. Initial, aceste miscari sunt haotice, intamplatoare si dezorganizate, ca, odata cu inaintarea in varsta ele sa devina din ce in ce mai fin coordonate, in consens cu starea de ansamblu al organismului. De exemplu, miscarile fatului vor deveni mai ample si mai frecvente daca apar factori stresori, cum ar fi, senzatia de foame, prezenta substantelor toxice sau stresul mamei resimtit de fat. Pe langa miscarile membrelor, fatul poate sa-si indoaie corpul, sa loveasca cu membrele, sa se intoarca dintr-o pozitie in lata, sa inghita, sa-si suga degetul si sa sughite. De asemenea, dupa 10 saptamani apar primele reactii respiratorii, iar dupa 17 saptamani mimica devine mobila, apar grimase si incruntarea sprancenelor. Cercetarile arata ca intre 25 si 28 saptamani, fatul este activ motor in proportie de 14% din 24 de ore.
b) Dezvoltarea senzoriala: cunoaste acelasi ritm al dezvoltarii graduale a sensibilitatii, in acord cu maturizarea organica a organelor aferente. La nivelul simtului vizual, odata cu formarea si dezvoltarea aparatului vizual, copilul incepe sa aiba reactii motorii puternice daca asupra abdomenului matern se actioneaza cu o sursa puternica de lumina. Teoretic, dupa 7 luni, copilul poate vedea, dar acest lucru este putin exersat datorita mediului lichid si opac din abdomen. La nivelul simtului tactic, copilul este foarte sensibil, actionand virulent daca asupra lui se realizeaza miscari bruste de apasare sau pipaire puternice. La nivelul simtului gustativ, fatul devine capabil, dupa 5 luni, sa reactioneze in functie de substantele ingerate de mama. De asemenea, poate deosebi dulcele de amar, manifestandu-si preferinta fata de substantele dulci si adversitatea fata de cele amare. La nivelul simtului auditiv, fatul este foarte sensibil reactionand pozitiv sau negativ in functie de natura sunetelor receptate. Mai ales dupa 4 luni, cand aparatul este constituit, urmand sa se maturizeze in jurul varstei de 7 luni.
In ultimul timp se sustine ideea existentei, inca din perioada intrauterina a memoriei dupa 6 luni. Cercetari realizate de psihologii de orientare psihanalitica si mai ales de cercetatorii psihologiei transpersonale sustin ca inconstientul uman prezinta trei staturi, cel de-al doilea fiind “populat” cu amintiri achizitionate de copil in perioada intrauterina. Explorarea acestui strat este posibil cu ajutorul unor tehnici speciale, dintre care amintim regresa hipnotica, stimularea electrica a lobului temporal, utilizarea de substante psihedelice.
Perioada intrauterina a dezvoltarii reprezinta o etapa esentiala in construirea noii vieti, o etapa cruciala in destinul a ceea ce poate sa fie noua viata care e pe cale sa apara. In functie de dezvoltarea fiziologica, psihologica a fatului, a conditiilor in care acesta se dezvolta, a climatului afectiv – comunicational care se stabileste intre fat si mama, fat si parinti in general, putem prezice viitorul adultului de maine.
Psiholog Delia Ciobancan
Cabinet individual de psihoterapie
Tel. 0733098444
E-mail: delia.ciobancan@psychedeli.ro
Cititi si...
Anna Paquin a nascut 2 gemeni inainte de vreme
Cum poti sa slabesti 20 kg dup ace ai nascut?
Simona Amanar va deveni mama a doua oara
Nu sunt comentarii!
Alte articole din aceasta categorie
Care este ritualul culcarii in cazul copiilor?Cand trebuie sa intervenim in relatia copii-buniciGreata si varsaturile indica sexul viitorului copil?
Ce reprezinta BANII pentru copii?8 Stari pe care le au copiii cand parintii se despartCe fel de mama esti tu?
Cel mai vizualizat articol din aceasta categorie
Cursul valutar
1 EUR = 4.7081 LEI
1 USD = 4.1377 LEI
1 GBP = 5.3199 LEI
1 XAU = 170.15 LEI
Voteaza!
Ii invatati pe copii sa-si aniverseze cu prietenii ziua de nastere sau onomastica?