Sfaturi practice - articole pentru mamici, rubrica stiati ca?...

Seteaza prokid.ro ca Homepage
Click-uri mai putine. Acces mai rapid.

scrie-ne | scrie-ne | Cont nou | Autentificare    

StiriSfatul mediculuiMame celebreAlimentatieSfaturi practicePovestiAgendaUtileNume bebe

Rac

 

Horoscop
Zilnic

  Nu te baza pe ce iti spun altii ca e m..  

» mai departe

concurs

trimite felicitare

trimite invitatie

jocuri

forum

Mail-ul dumneavoastra a fost inscris in baza noastra de date.

In scurt timp veti
primi un e-mail
cu detalii.

Multumim!

inscrie-te la newsletter-ul prokid.ro

Te afli aici: Sfaturi practice | Sfaturi practice | Cum se implica familia cand copilul are probleme?

Cum se implica familia cand copilul are probleme?

close

Trimite

Poti trimite la maxim 5 prieteni simultan

Cum se implica familia cand copilul are probleme?

Primele semnalari venite din partea educatorului, invatatorului sau a parintelui cu privire la existenta unor probleme comportamentale de hiperactivitate sau opozitionale aduc in lumina primele intreb

trimite Cum se implica familia cand copilul are probleme? prin Yahoo Messenger trimite Cum se implica familia cand copilul are probleme? Facebook trimite Cum se implica familia cand copilul are probleme? Twitter trimite Cum se implica familia cand copilul are probleme? mail

Postat la: 22 sept 2011   vizualizari 4419 vizualizari   comentarii 1 comentariu

print mareste text micsoreaza text reseteaza dimensiune text

Cum se implica familia cand copilul are probleme?
Cum se implica familia cand copilul are probleme?

Primele semnalari venite din partea educatorului, invatatorului sau a parintelui cu privire la existenta unor probleme comportamentale de hiperactivitate sau opozitionale aduc in lumina primele intrebari referitoare la manifestarile si problemele comportamentale ale unui copil.

E drept ca in contexte diferite copiii se comporta diferit insa la fel de valabil este si faptul ca atunci cand apar plangeri cu privire la comportamentul unui copil, din toate directiile (gradinita, scoala, familie, mediul de joaca etc) e necesar sa acordam o atentie deosebita posibilitatii de examinare a copilului si de depistare a manifestarilor hiperactive si opozitionale.

Adesea multi parinti se intreaba „Ce poate sa faca familia cu manifestarile si comportamentele nedorite ale copilului?” si constata ca in spatele acestei intrebari sta de fapt o alta ingrijorare, o alta intrebare: in ce masura familia chiar e dispusa sa se implice si sa faca realmente un prim pas spre a fi mai aproape de intelegerea problemelor cu care se confrunta copilul?

Intrebarea sustine constientizarea faptului ca manifestarile nedorite si neintelese adoptate de un copil nu se pot ameliora si transforma in comportamente adecvate decat in masura in care familia e dispusa nu doar sa investeasca (resurse, eforturi, timp, energie) intr-o forma sau alta de terapie si interventie pentru copil, ci e dispusa si sa parcurga un demers de autocunoastere si constientizare a relatiilor (de multe ori de natura conflictogena) intre membrii familiei (in cuplul parental, in relatiile dintre parinti si copii, intre relatiile dintre generatiile aparute in familie etc).

Cu alte cuvinte, familia insasi reprezinta aspectul central-esential in cazul copiilor cu manifestari hiperactive si opozitionale in familie.

Care sunt cauzele comportamentelor opozitionale ale copilului?

Ce ne transmit manifestarile copilului? Ce ii este lui foarte greu de suportat incat nu poate gestiona? Ce traieste copilul in relatia cu parintii? De ce are copilul performante scazute la scoala? Oare se poate integra copilul intr-un colectiv? De ce refuza copilul sa se joace cu cei de varsta lui?

Toate acestea si multe alte intrebari vin si trag un semnal de alarma despre starile de anxietate ridicata si nesiguranta pe care le traieste un copil si carora nu le poate face fata decat cu eforturi foarte mari prin intermediul manifestarilor si comportamentelor de tip opozitional si hiperactiv.

 Cum-se-implica-familia-cand-copilul-are-probleme-(1).jpg

De asemenea interventia terapeutica la copilul cu manifestari comportamentale opozitionale si hiperactive aduce in prim plan necesitatea de a lucra intensiv pe urmatoarele aspecte:

  • activitatea ludica (prin care se urmareste cresterea atentiei si duratei de joc pe de-o parte si scoaterea la suprafata a continuturilor emotionale despre care copilul vorbeste cu mai multa usurinta in semirealitate);
  • dezvoltarea si concentrarea atentiei pe o anumita sarcina data;
  • intelegerea cauzelor care determina un comportament agresiv si gestionarea/ canalizarea acestuia in scop constructiv;
  • exprimarea emotiilor si consolidarea stimei de sine printr-un demers psihoterapeutic;
  • totodata consolidarea legaturilor si relatiilor dintre membrii familiei printr-un demers psihoterapeutic pentru familie care sa poata conferi copilului un sentiment securizant si linistitor.

De cele mai multe ori cuplul parental ajunge in pragul disperarii, la rascruce de drumuri si decizii majore mai ales atunci cand nu face fata comportamentelor copiilor, ajungandu-se astfel la relatiile problematice intre parinti si copii.

Din cauza comportamentului copilului, au loc adesea dispute intre parinti si copii, iar relatia parinte-copil devine una foarte problematica si greu de suportat.

Parintii au sentimentul ca nu mai pot stapani copilul, ca au esuat complet in educatie, iar pe de alta parte copiii nu se mai asteapta decat la respingere din partea parintilor, dezvoltand cu timpul teama, nesiguranta si din ce in ce mai putina incredere in sine.

 

moraru.jpg

Psiholog Psihoterapeut Diana MORARU

Psihoterapie psihanalitica de cuplu si familie

Cabinet de Psihologie Clinica si Psihoterapie „In2constient”

Web: http://in2constient.wordpress.com/

e-mail: in2constient@gmail.com

 

 

 

Cititi si...

Ce trebuie sa facem cand lasam copiii in grija bunicilor

Cum il facem pe copil sa devina responsabil

Cand si cum trebuie sa-i pedepsim pe copii

 
  

Adaugare

  

comentarii

Postat de Adriana la 01 iun 2012, 11:47
Am si eu o problema....am un baiat in clasa a v-a,este o fire foarte energica,invata f bine doar ca....sunt momente in care isi loveste colegii,pur si simplu nu se controleaza....el zice ca e provocat decele mai multe ori,oricare ar fi motivul sunt total contra acestei reactii si nu stiu cum sa procedez sa-l fac sa inteleaga ca nu e bine,de multe ori loviturile sunt destul de puternice si....culmea,vizeaza doar zona capului....fata,capul in general....daca cineva imi poate da un sfat i-as fi recunoscator

 

Alte articole din aceasta categorie

 

Cel mai vizualizat articol din aceasta categorie

Ce inseamna cand visezi copii si gravide?
Ce este visul decat o inlantuire de imagini, de fenomene si idei care apar in timpul somnului? Unii cred ca mai mult de atat, de aceea au aparut cei care studiaza visele si le interpreteaza. Astfel,.. Citeste mai departe 84914 vizualizari     6 comentarii

 

Cursul valutar

1 EUR = 4.7081 LEI

1 USD = 4.1377 LEI

1 GBP = 5.3199 LEI

1 XAU = 170.15 LEI

Voteaza!
Ii invatati pe copii sa-si aniverseze cu prietenii ziua de nastere sau onomastica?

Alte sondaje       DA       NU  

Personalizeaza
background
connect connect connect