Sfaturi practice - articole pentru mamici, rubrica stiati ca?...

Seteaza prokid.ro ca Homepage
Click-uri mai putine. Acces mai rapid.

scrie-ne | scrie-ne | Cont nou | Autentificare    

StiriSfatul mediculuiMame celebreAlimentatieSfaturi practicePovestiAgendaUtileNume bebe

Balanta

 

Horoscop
Zilnic

  Formezi o echipa de nezdruncinat cu ce..  

» mai departe

concurs

trimite felicitare

trimite invitatie

jocuri

forum

Mail-ul dumneavoastra a fost inscris in baza noastra de date.

In scurt timp veti
primi un e-mail
cu detalii.

Multumim!

inscrie-te la newsletter-ul prokid.ro

Te afli aici: Sfaturi practice | Sfaturi practice | Despre evolutia personalitatii copilului

Despre evolutia personalitatii copilului

close

Trimite

Poti trimite la maxim 5 prieteni simultan

Despre evolutia personalitatii copilului

Evolutia personalitatii copilului Inainte de intrarea in scoala copilul se caracterizeaza prin instabilitate emotionala. Dinamica sentimentelor este legata de cresterea gradelor de constiinta a p

trimite Despre evolutia personalitatii copilului prin Yahoo Messenger trimite Despre evolutia personalitatii copilului Facebook trimite Despre evolutia personalitatii copilului Twitter trimite Despre evolutia personalitatii copilului mail

Postat la: 13 mar 2012   vizualizari 4388 vizualizari   comentarii nu sunt comentarii

print mareste text micsoreaza text reseteaza dimensiune text

Despre evolutia personalitatii copilului
Despre evolutia personalitatii copilului

  • Evolutia personalitatii copilului

Inainte de intrarea in scoala copilul se caracterizeaza prin instabilitate emotionala. Dinamica sentimentelor este legata de cresterea gradelor de constiinta a propriei activitati si a relatiei cu ceilalti. Se dezvolta propriile dorinte si aspiratii. In aceasta perioada are loc cresterea sensului moral -afectiv al conduitei generale, dezvoltarea sentimentelor si starilor afective legate de relatiile afective impuse de scoala si aprecierea sociala a actiunilor lor.

Tot in aceasta perioada se dezvolta sentimentele intelectuale. Copilul intelege si resimte tot ceea ce se intampla in familie, conflicte, certuri, despartiri. Sunt semnificative pentru copil relatiile pozitive cu parintii sau, dimpotriva, atitudinile de renegare, de rejectare a unora din parinti. Relatiile afectuoase dintre parinte si copil, cat si relatiile dintre parinti conduc la structurarea pozitiva a personalitatii.

  • Dezvoltarea relatiilor sociale

Pentru a alege conduita educationala corecta, adecvata, parintele trebuie sa isi cunoasca foarte bine copilul. Aceasta cunoastere trebuie sa tina cont de parerea celorlalti, a invatatorului, a psihologului si medicului. Utile pentru activitatea educationala a parintelui sunt si cunostintele legate de caracteristicile de varsta.

Scoala si activitatea de invatare, prin cerintele specifice determina modificari in toate planurile activitatii psihice a copilului. In aceasta perioada, la nivelul personalitatii se structureaza trebuintele, interesele si atitudinile. Evolutia personalitatii se realizeaza concomitent cu dezvoltarea interrelatiilor sociale si valorificarea noilor experiente de viata. Dezvoltarea intereselor sociale sunt determinate de viata sociala, in general si de viata scolara, in particular.

Am vazut ca relatiile defectuoase dintre parinti si copii au efecte negative (agresivitate, hiperemotivitate, instabilitate, anxietate etc). Toate acestea se rasfrang negativ la nivelul intregii activitati scolare. Armonizarea relatiilor parinte-copil, o viata de familie echilibrata si afectuoasa dezvolta trasaturi de personalitate opuse celor enumerate mai sus: copilul are incredere in fortele proprii, se adapteaza usor vietii scolare si dobandeste un real echilibru emotional.

 

Despre-evolutia-personalitatii-copilului-(2).jpg

  • Rolul invatatorului si al colegilor

Invatatorul devine "model" pentru scolar, este cel care il ajuta sa inteleaga mai repede si mai bine informatiile transmise. Modul in care el apreciaza scolarul (corectitudinea, lipsa favoritismului) dezvolta la copii simtul propriei valori.

Dezvoltarea sociabilitatii scolarului mic se manifesta evident tot in activitatea scolara prin relatiile cu ceilalti copii si se dezvolta prin joc. La acest nivel de varsta jocul capata valente noi. Copiilor le plac jocurile cu subiect, cu roluri. Jocul devine mai bine organizat, regulile sunt respectate mai riguros, iar spre finalul acestei perioade sporeste caracterul competitiv al acestuia.

Perioada scolarului mic se caracterizeaza, din punct de vedere social, prin aparitia prieteniilor, copiii devenind mai putin dependenti de parinti si mai interesati de colegi, de prieteni. Prietenia se leaga prin aparitia unor interese si activitati comune. Ei isi dezvolta comportamente asemanatoare, prefera acelasi gen de literatura, se exprima asemanator, au aceleasi pareri despre anumite persoane. Dezvoltarea sociala, spre sfarsitul acestei etape, pregateste terenul pentru cea imediat urmatoare -pubertatea.

Psiholog Delia Ciobancan

Cabinet individual de psihoterapie

Tel. 0733098444

E-mail: delia.ciobancan@psychedeli.ro

 

 

Cititi si...

Cati copii pot fi inscrisi intr-o clasa la scoala

Cum se face finantarea invatamantului

Cum confectionam jucarii pentru copii?

 
  

Adaugare

  

comentarii

Nu sunt comentarii!

 

Alte articole din aceasta categorie

 

Cel mai vizualizat articol din aceasta categorie

Ce inseamna cand visezi copii si gravide?
Ce este visul decat o inlantuire de imagini, de fenomene si idei care apar in timpul somnului? Unii cred ca mai mult de atat, de aceea au aparut cei care studiaza visele si le interpreteaza. Astfel,.. Citeste mai departe 85050 vizualizari     6 comentarii

 

Cursul valutar

1 EUR = 4.7081 LEI

1 USD = 4.1377 LEI

1 GBP = 5.3199 LEI

1 XAU = 170.15 LEI

Voteaza!
Ii invatati pe copii sa-si aniverseze cu prietenii ziua de nastere sau onomastica?

Alte sondaje       DA       NU  

Personalizeaza
background
connect connect connect