StiriSfatul medicului
Mame celebre
Alimentatie
Sfaturi practice
Povesti
Agenda
Utile
Nume bebe
Despre starile de frica ale copiilor
![header=[Inchide] body=[] close](https://www.prokid.ro/sb/tpl/images/close_nume.jpg)
Poti trimite la maxim 5 prieteni simultan
Despre starile de frica ale copiilor
Am primit un mesaj de la o cititoare a site-ului nostru, Claudia Marinescu: „Mi-a placut foarte mult articolul despre decorarea si iluminarea camerei copilului. As dori pe viitor un articol desp
Postat la: 06 feb 2012
3519 vizualizari
nu sunt comentarii
Despre starile de frica ale copiilor
Am primit un mesaj de la o cititoare a site-ului nostru, Claudia Marinescu: „Mi-a placut foarte mult articolul despre decorarea si iluminarea camerei copilului. As dori pe viitor un articol despre cum sa rezolvam temerile copilului nostru, de ex. fetita mea se sperie de anumite zgomote noaptea cum ar fi trosnitul mobilei si se mai trezeste din somn plangand, ultima oara nu vroia sa doarma de frica sa nu faca cineva o gaura in perete si sa-i fure sosetele din picioare, i-am explicat ca sunt langa ea si nu i se va intampla nimic, dar foarte greu am convins-o sa doarma. Va multumesc.”
Ne-am informat si am primit un raspuns competent de la una dintre colaboratoarele noastre, Psiholog Delia Ciobancan:
Copilul in varsta de trei ani incepe sa fie constient de cat de micut este in comparatie cu universul si aceasta va conduce la frici si fobii. S-ar putea sa inceapa sa se sperie de zgomotele motoarelor sau claxoanelor, sau de cainii care latra, sau ar putea dezvolta fobia de a merge in locuri straine sau la cabinetul medicului. Trebuie sa existe o anumita baza reala pentru aceste frici, iar parintele trebuie sa incerce sa-l ajute sa se pregateasca si sa inteleaga astfel de fenomene, ca sa nu se mai astepte sa fie incurajat pentru a-si risipi temerile.
Astfel de frici pot avea la baza probleme importante, iar falsele asigurari le pot alimenta, subminand increderea copilului.
Fricile au intotdeauna un scop. Cel mai adesea reflecta o serie de conflicte subiacente, si pot atrage atentia copilului sau a parintelui spre aceste conflicte.
Toti copiii trec prin perioade de frica. Fricile sunt in general normale si pot acompania aspecte comune ale dezvoltarii. Parintii nu pot eradica fricile copilului, dar il pot ajuta sa nu le ia asa in serios si sa invete din ele.
Daca parintii vor intra in jocul acestor frici, ar putea sa le intensifice, fara sa aiba aceasta intentie mai ales daca fricile copilului evoca fricile nerezolvate ale parintilor. Toti parintii recunosc faptul ca vrajitoarele, stafiile sau monstrii sperie. Daca exagereaza alinarea pe care o ofera copilului, acesta va simti anxietatea lor si o va adauga la a lui. In noptile urmatoare frica lui va lua o forma din ce in ce mai realista. Descrierea fricii va capta imaginatia parintilor si acestia se pot lasa cuprinsi de frica lui. Prin reactia exagerata, consolideaza credibilitatea fricii si incetinesc invatarea copilului de a se descurca singur cu ea.
Fricile fac parte dintr-un proces de dezvoltare si parintii se pot plasa pe o pozitie mai potrivita pentru a ajuta copilul.
Fricile ies la suprafata in perioadele de noi achizitii si de dezvoltare rapida. Noile abilitati si independenta castigata il dezechilibreaza pe copil. Fricile reflecta acest lucru si mobilizeaza energia necesara readaptarii. Pe masura ce copilul invata sa stapaneasca noile achizitii, fricile se vor risipi. Dupa aceea, va avea un sentiment de mandrie ca le-a depasit. Si parintii merita sa-i recunoasca acest lucru.
Fricile sunt mai pronuntate si mai frecvente la unii copii decat la altii. Timiditatea si sfiala in situatii noi ar putea sa fie innascute. Parintii timizi si sensibili ar putea avea copii sfiosi si sensibili.
Parintii care observa astfel de tendinte la copiii lor pot sa evite sa le accentueze prin propriile frici. Cel mai bun pas ar fi sa si le rezolve mai intai pe ale lor.
Sustinand copilul si aratandu-i modul in care ei insisi se descurca in situatiile noi si angoasante, pot contribui mult la intarirea resurselor interioare ale copilului.
Cititi si...
Ce semnificatii au visele si cosmarurile copiilor
Crizele copiilor care au varsta de 8 luni
Nu sunt comentarii!
Alte articole din aceasta categorie
12 Trucuri pentru a pasi cu dreptul in prima zi de scoalaCum ii ajutam pe copii sa nu-si mai suga degetul?Ce CULORI alegem pentru hainele copiilor?
Ce trebuie sa stim despre Feng Shui?6 Activitati ale parintilor pentru a-i incuraja pe copiiCe asteapta copiii de la Mos Craciun
Cel mai vizualizat articol din aceasta categorie
Cursul valutar
1 EUR = 4.7081 LEI
1 USD = 4.1377 LEI
1 GBP = 5.3199 LEI
1 XAU = 170.15 LEI
Voteaza!
Ii invatati pe copii sa-si aniverseze cu prietenii ziua de nastere sau onomastica?