Sfaturi practice - articole pentru mamici, rubrica stiati ca?...

Seteaza prokid.ro ca Homepage
Click-uri mai putine. Acces mai rapid.

scrie-ne | scrie-ne | Cont nou | Autentificare    

StiriSfatul mediculuiMame celebreAlimentatieSfaturi practicePovestiAgendaUtileNume bebe

Balanta

 

Horoscop
Zilnic

  Formezi o echipa de nezdruncinat cu ce..  

» mai departe

concurs

trimite felicitare

trimite invitatie

jocuri

forum

Mail-ul dumneavoastra a fost inscris in baza noastra de date.

In scurt timp veti
primi un e-mail
cu detalii.

Multumim!

inscrie-te la newsletter-ul prokid.ro

Te afli aici: Sfaturi practice | Sfaturi practice | Familie conflictuala

Familie conflictuala

close

Trimite

Poti trimite la maxim 5 prieteni simultan

Familie conflictuala

Trebuie sa privim atent felul in care ambii parinti se comporta unul cu celalalt si cu copilul. Parintii conflictuali folosesc copilul ca un vehicul prin care transmit indirect ostilitatea catre cela

trimite Familie conflictuala prin Yahoo Messenger trimite Familie conflictuala Facebook trimite Familie conflictuala Twitter trimite Familie conflictuala mail

Postat la: 13 nov 2012   vizualizari 3434 vizualizari   comentarii nu sunt comentarii

print mareste text micsoreaza text reseteaza dimensiune text

Familie conflictuala
Familie conflictuala

Trebuie sa privim atent felul in care ambii parinti se comporta unul cu celalalt si cu copilul.

Parintii conflictuali folosesc copilul ca un vehicul prin care transmit indirect ostilitatea catre celalalt partener. Daca ar face acest lucru direct ar exista riscul unor represalii, dar un copil nu se poate razbuna la fel de eficient ca un adult. Pe de alta parte, daca parintii si-ar manifesta dezamagirea unuia fata de celalalt, considerand mediul ca tap ispasitor, ei pot pierde acordul comunitatii si risca un atentat asupra stimei de sine. Iata de ce atat de des parintii aleg sa folosesca copilul in conflictele maritale.

Cand parintii sunt in conflicte, regulile parentale despre cum ar trebui si ce ar trebui sa faca un copil sunt afectate. Impunerea si respectarea lor va fi inconsecventa. Un copil poate fi bulversat de maniera in care unele activitati pot fi incurajate, permise, descurajate, interzise. Cu atat mai mult daca parintii critica in mod explicit comportamentul copilului, incurajandu-l in acelasi timp: “Ia costumul de baie. Nu te duce in apa.”

Fiecare copil cu un comportament ciudat nu face decat sa raspunda la dorintele nenumite si contradictorii ale parintilor sai si reflecta conflictele nerezolvate din interiorul familiei si dintre soti. Treptat, un model bolnav de interactiune debuteaza prin modul parintilor de a raspunde copilului prin prisma propriilor lor nevoi deplasate.

Copilului ii este greu sa discearna intre reactile parintilor care ii sunt adresate lui sau indirect se refera la unul dintre parinti sau la amandoi. Copilul devine ceea ce parintii vad in el. Regulile parentale devin propriile lui reguli.

Multi parintii vor fi mirati si intrigati de actiunile descrise pana acum. Vor critica astfel de parinti sau daca se vor recunoaste in exemple vor gasi explicatii pentru a se scuza sau mai degraba pentru a se scoate de pe lista caracteristicilor mentionate la parintii conflictuali.

Procesul interactiunii dintre propriile dorinte conflictuale si copilul lor este aproape in intregime inconstient. Iata de ce parintii vin in terapie ca sa reclame copilul simptom si nu strategia lor de interactiune din cadrul familiei.

Ca sa fie constienti de influenta lor asupra copilului, parintii ar trebui sa accepte ca acesta este separat de ei si ca, copilul nu s-a nascut in felul acesta. Este mult mai usor de acceptat explicatiile ereditare si chimice ale problemelor emotionale ale copilului lor. Acestea nu ii responsabilizeaza nici pentru probleme si nici pentru rezolvarea lor.

Cand un copil este folosit inconstient in moduri disfunctionale si sunt mai multi copii intr-o familie, terapeutului ii este necesar sa evalueze pe care copil il aleg, in functie de ce anume; daca acesta continua rolul sau este preluat de un frate/sora; daca exista o legatura intre sexul copilului si atribuirea rolului; daca exista mai multi copii cu acelasi rol intr-o familie etc.

Studiile clinice arata ca parintii raspund provocarilor vietii mai mult pentru a-si proteja stima de sine, decat pentru a proteja copilul. Conflictele intre parteneri pot fi stimulate de ordinea nasterii copilului, sexul copilului, varsta copilului sau pur si simplu de disponibilitatea copilului. Si un copil care nu a fost privit tap ispasitor, asistand la conflictul din familie este afectat. El nu poate sa nu reactioneze, el nu poate fi indiferent.

Orice familie disfunctionala isi invata copilul despre oameni si despre sine prin modul disfunctional de interactiune. Daca va intrebati adesea de ce este copilul intr-un fel sau altul, raspunsul nu poate fi prea departe.

 

ciobancan-delia.jpg

Psiholog Delia Ciobancan

Cabinet individual de psihoterapie

Tel. 0733098444

E-mail: delia.ciobancan@psychedeli.ro

 

Cititi si...

De ce se teme copilul de intuneric?

E bine sa fie copilul vegetarian?

De ce dorm copiii mai mult?

 
  

Adaugare

  

comentarii

Nu sunt comentarii!

 

Alte articole din aceasta categorie

 

Cel mai vizualizat articol din aceasta categorie

Ce inseamna cand visezi copii si gravide?
Ce este visul decat o inlantuire de imagini, de fenomene si idei care apar in timpul somnului? Unii cred ca mai mult de atat, de aceea au aparut cei care studiaza visele si le interpreteaza. Astfel,.. Citeste mai departe 85050 vizualizari     6 comentarii

 

Cursul valutar

1 EUR = 4.7081 LEI

1 USD = 4.1377 LEI

1 GBP = 5.3199 LEI

1 XAU = 170.15 LEI

Voteaza!
Ii invatati pe copii sa-si aniverseze cu prietenii ziua de nastere sau onomastica?

Alte sondaje       DA       NU  

Personalizeaza
background
connect connect connect