Sfaturi practice - articole pentru mamici, rubrica stiati ca?...

Seteaza prokid.ro ca Homepage
Click-uri mai putine. Acces mai rapid.

scrie-ne | scrie-ne | Cont nou | Autentificare    

StiriSfatul mediculuiMame celebreAlimentatieSfaturi practicePovestiAgendaUtileNume bebe

Balanta

 

Horoscop
Zilnic

  Formezi o echipa de nezdruncinat cu ce..  

» mai departe

concurs

trimite felicitare

trimite invitatie

jocuri

forum

Mail-ul dumneavoastra a fost inscris in baza noastra de date.

In scurt timp veti
primi un e-mail
cu detalii.

Multumim!

inscrie-te la newsletter-ul prokid.ro

Te afli aici: Sfaturi practice | Sfaturi practice | Stiti care sunt stadiile prin care trece copilul vostru?

Stiti care sunt stadiile prin care trece copilul vostru?

close

Trimite

Poti trimite la maxim 5 prieteni simultan

Stiti care sunt stadiile prin care trece copilul vostru?

Stadiul impulsiv (0-3 luni) De la nastere si pana in jurul sfarsitului primului trimestru al vietii postnatale, dominanta este cea a impulsivitatii motrice. Deoarece satisfacerea necesitatilor copil

trimite Stiti care sunt stadiile prin care trece copilul vostru? prin Yahoo Messenger trimite Stiti care sunt stadiile prin care trece copilul vostru? Facebook trimite Stiti care sunt stadiile prin care trece copilul vostru? Twitter trimite Stiti care sunt stadiile prin care trece copilul vostru? mail

Postat la: 18 apr 2012   vizualizari 5967 vizualizari   comentarii 8 comentarii

print mareste text micsoreaza text reseteaza dimensiune text

Stiti care sunt stadiile prin care trece copilul vostru?
Stiti care sunt stadiile prin care trece copilul vostru?

Stadiul impulsiv (0-3 luni)

De la nastere si pana in jurul sfarsitului primului trimestru al vietii postnatale, dominanta este cea a impulsivitatii motrice.

Deoarece satisfacerea necesitatilor copilului nu este automata, ca in stadiul intrauterin, atunci cand apare starea de necesitate (foame, caldura, protectie) si de insatisfactie, copilul reactioneaza prin descarcari si activari musculare. Aceste reactii impulsive devin repede expresie deoarece anturajul le intareste prin satisfacerea trebuintelor reclamate. Aici se formeaza baza viitoarelor atitudini si mimici comunicative tot mai complexe.

Stadiul emotional (3 -12 luni)

Se caracterizeaza prin preponderenta expresiilor emotionale care devin mijlocul dominant de relationare cu anturajul. Ca prime semne observabile ale vietii psihice si supuse modelajului social, ele sunt principalul mecanism organizator al psihismului infantil. Gratie experientelor emotionale (proprii si ale anturajului) copilul isi cristalizeaza o forma globala de reprezentare a situatiilor ceea ce-i permite anticiparea.

Stadiul senzorio – motor si proiectiv (1 -3 ani)

1 – 2 ani: reactiile circulare sunt expresia ralierii miscarilor copilului la datele senzoriale si excitatiile provocate de mediu. Senzorio – motricitatea, ca tip de activitate dominanta, se dezvolta in doua directii independente, dar complementare:

a) activitatea manipulatorie de explorare – care este baza pentru inteligenta practica, prin actiune;

b) activitatea postual – imitativa, forma primara a inteligentei discursive ce se va instala odata cu aparitia functiei semiotice / simbolice (limbaj, imagine mentala).Stiti-care-sunt-stadiile-prin-care-trece-copilul-vostru-(2).jpg

3 ani: in al treilea an se face trecerea de la actele motorii la reprezentare. Saltul este mijlocit prin actele imitative (copilul mai mult mimeaza decat vorbeste) ca forme de prezentare. Imitatia sustine interiorizarea, forma sa amanata (in absenta modelului) fiind deja o evocare, un raport de substitutie a ceea ce a fost candva prezent.

Stadiul personalismului (3 – 6 ani)

Este la intersectia a doua faze importante in devenirea personala: constructia persoanei si dimensiunea sa instrumentala. Este marcat de exprimarea constiintei de sine a copilului, rezultata din parcurgerea constientizarii corporalitatii proprii si a diferentei sale sociale fata de altii. Raportul sine – altii este complex si multifazic in acest stadiu.

  • 3 – 4 ani: perioada de opozitie, afirmarea autonomiei ca premisa a personalitatii (ex. Eu fac, Eu spun, Nu vreau…)
  • 4 – 5 ani: perioada gratiei, a seductiei, cautarea aprobarii, a validarii sociale. Ca urmare, copilul cauta sa seduca, sa fie in centrul atentiei, narcisismul il domina.
  • 5 – 6 ani: perioada imitativa a rolurilor de tip adult, de pe pozitii de adultism (un amestec de rivalitate si admiratie fata de adult).

Stadiul categorial (6 – 11 ani)

  • 6 – 9 ani: se produce o repozitionare a intereselor: de la cele fata de sine catre cele orientate spre exterior. In acest substadiu precategorial asistam la o diminuare a sincretismului (amestec, nediferentiere in cunoastere). Raportarea functionala la realitate (la ce serveste, de ce este bun si ce face ceva sau cineva) este inlocuita cu cea categoriala, in forma sa concreta.
  • 9 – 11 ani: substadiul categorial incepe printr-o activitate comparativa de diferentiere si extragere a asemanarilor si deosebirilor dintre obiect si situatii. Categorizarea abstracta isi face treptat loc. Are loc o dubla decentrare, intelectuala si socioafectiva si sub impulsul unui nou context socio – cultural, scoala.

Stiti-care-sunt-stadiile-prin-care-trece-copilul-vostru-(3).jpgStadiul adolescentei

Modificarile fiziologice si cele ale schemei corporale sunt punctul de start al crizei pubertare centrata pe sentimentul schimbarii. Revine in prim plan o noua faza de opozitie prin care exigentele constructiei persoanei se fac simtite. Grupul de covarstnici este atractiv, cu autoritate, dimensiunea polivalenta a personalitatii fiind exersata de acest nou anturaj. In plan intelectual, gandirea conceptuala permite unificarea reprezentarilor „insularizate” bazate pe interese concrete, specifice stadiilor anterioare. Se face saltul de la reprezentarea atomista a realitatii spre cea a legilor si integrarilor succesive. In planul constructiei personale, incepe armonizarea asperitatilor prin integrarea planurilor: cognitiv, afectiv, social.

 

Psiholog Delia Ciobancan

Cabinet individual de psihoterapie

Tel. 0733098444

E-mail: delia.ciobancan@psychedeli.ro

 

 

Cititi si...

Copilul tau are cont pe Facebook?

De ce mint copiii?

Ce faceti cand copilul stie lectia, darn u are curaj sa ridice mana la scoala?

Tags: copilul

 
  

Adaugare

  

comentarii

Postat de Anonimus la 18 apr 2012, 18:22
Foarte interesant articolul insa ma intreb cui se adreseaza in limbajul asta de lemn, cel putin pentru categroia de vartsa 9-11 ani. Credeti ca un parinte care nu are studii psihologice ar intelege ceva chiar daca ar sta cu DEX-ul in fata? Apelati la persoanei care stiu sa vorbeaca pe intelesul oamenilor nu la cei care scriu dizertatii, lucrari de doctorat pentru cei nascuti inainte de anii'60

Postat de Anonimus la 18 apr 2012, 18:23
scuzati cele doua inversari de litere in doua cuvinte

Postat de silvia la 18 apr 2012, 18:23
apreciez interesul pentru acest subiect, dar nu cred ca ajuta in vreun fel daca terminologia de specialitate nu este interpretata de psiholog, pentru a ajunge corect la parinti. Cred ca nu isi atinge scopul atat timp cat limbajul e pur teoretic.

Postat de claudette la 18 apr 2012, 20:19
eu stiu care sunt stadiile, dar daca n-as fi stiut, n-as fi fost mai "informata" in urma citirii acestui articol.
atunci cand expui niste idei e bine sa tii seama si de publicul caruia i te adresezi
cred ca o simplificare a explicatiilor ar fi fost utila
l

Postat de anamaria la 18 apr 2012, 23:44
Poate o rugati pe dna. psiholog sa ne ofere si o traducere in romana a articolului, cel putin pentru etapa 6-11 ani... Cu articole de genul acesta ii veti face pe multi sa renunte la newsletter-ul dvs. - ma asteptam la ceva interesant si dau peste un articol pe care nu il pot intelege - si se pare ca nu sunt singura.

Postat de anca la 19 apr 2012, 19:07
renuntati la terminologia de specialitate pentru a fi pe intelesul fiecarui parinte.reformulati, va rog articolul pt ca subiectul e interesant si chiar ma intereseaza.pacat de subiect.sincer d-na psiholog m-a surprins cu acest mod de exprimare pt ca am mai citit articole si au fost ok.de data asta parca n-a simtit subiectul.

Postat de corina la 20 apr 2012, 11:46
Could you please speak Romanian !?? incredibil de inutil articolul

Postat de Delia Ciobancan la 20 apr 2012, 11:54
Sunt placut surprinsa de numarul mare de feed-back-uri. In acest fel inteleg ca articolele mele sunt asteptate si citite. Din pacate, nu primesc parerile voastre la toate articolele iar pentru mine este util sa stiu ce nu v-a placut dar mai ales ce v-a placut, ce nu ati inteles sau despre ce ati dori sa scriu. In acest fel voi sti cui ma adresez si in ce fel sa ma adresez.
M-ar bucura sa primesc propuneri si aprecieri fiindca in acest mod se construieste o legatura intre noi in care imi pot mentine motivatia de a scrie in continuare.
Acum, pregatesc articole calde si proaspete, pe gustul vostru :)
Tineti aproape!

 

Alte articole din aceasta categorie

 

Cel mai vizualizat articol din aceasta categorie

Ce inseamna cand visezi copii si gravide?
Ce este visul decat o inlantuire de imagini, de fenomene si idei care apar in timpul somnului? Unii cred ca mai mult de atat, de aceea au aparut cei care studiaza visele si le interpreteaza. Astfel,.. Citeste mai departe 85050 vizualizari     6 comentarii

 

Cursul valutar

1 EUR = 4.7081 LEI

1 USD = 4.1377 LEI

1 GBP = 5.3199 LEI

1 XAU = 170.15 LEI

Voteaza!
Ii invatati pe copii sa-si aniverseze cu prietenii ziua de nastere sau onomastica?

Alte sondaje       DA       NU  

Personalizeaza
background
connect connect connect