Cum se face finantarea invatamantului - Societate

Seteaza prokid.ro ca Homepage
Click-uri mai putine. Acces mai rapid.

scrie-ne | scrie-ne | Cont nou | Autentificare    

StiriSfatul mediculuiMame celebreAlimentatieSfaturi practicePovestiAgendaUtileNume bebe

Rac

 

Horoscop
Zilnic

  Nu te baza pe ce iti spun altii ca e m..  

» mai departe

concurs

trimite felicitare

trimite invitatie

jocuri

forum

Mail-ul dumneavoastra a fost inscris in baza noastra de date.

In scurt timp veti
primi un e-mail
cu detalii.

Multumim!

inscrie-te la newsletter-ul prokid.ro

Te afli aici: Stiri | Societate | Cum se face finantarea invatamantului

Cum se face finantarea invatamantului

close

Trimite

Poti trimite la maxim 5 prieteni simultan

Cum se face finantarea invatamantului

Una dintre modificarile majore ale anului scolar 2011 -2012 se refera la faptul ca vacanta de iarna are 3 saptamani in loc de 2, deci semestrul al II-lea va incepe luni 16 ianuarie 2012 si se va inche

trimite Cum se face finantarea invatamantului prin Yahoo Messenger trimite Cum se face finantarea invatamantului Facebook trimite Cum se face finantarea invatamantului Twitter trimite Cum se face finantarea invatamantului mail

Postat la: 09 ian 2012   vizualizari 5225 vizualizari   comentarii nu sunt comentarii

print mareste text micsoreaza text reseteaza dimensiune text

Cum se face finantarea invatamantului
Cum se face finantarea invatamantului

Una dintre modificarile majore ale anului scolar 2011 -2012 se refera la faptul ca vacanta de iarna are 3 saptamani in loc de 2, deci semestrul al II-lea va incepe luni 16 ianuarie 2012 si se va incheia in 22 iunie 2012. Vacanta de primavara va avea 2 saptamani in loc de una, in intervalul 7 -22 aprilie 2012. Vacanta de vara dureaza din 23 iunie 2012 pana in 9 septembrie 2012.

Stiti cum se face finantarea invatamantului preuniversitar? Iata ce prevede Legea Educatiei. Finantarea unitatilor de invatamant preuniversitar cuprinde finantarea de baza, finantarea complementara si finantarea suplimentara.

Statul asigura finantarea de baza pentru toti prescolarii si pentru toti elevii din invatamantul primar, gimnazial, profesional si liceal de stat, particular sau confesional acreditat, precum si pentru elevii din invatamantul postliceal special de stat.

  • Despre Finantarea de baza

Finantarea de baza se face in limitele costului standard per elev/prescolar, conform metodologiei elaborate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

In invatamantul preuniversitar particular, taxele de scolarizare se stabilesc de consiliul de administratie al fiecarei institutii sau unitati de invatamant, in conditiile legii.

Finantarea invatamantului preuniversitar de stat, particular si confesional se asigura din fonduri publice sau din alte surse, potrivit legii.

Finantarea invatamantului preuniversitar particular si confesional acreditat se face din taxe, din fonduri publice, in cazul invatamantului prescolar, primar si gimnazial obligatoriu, precum si din alte surse, potrivit legii.

Ministerul Educatiei are drept de initiativa in domeniile politicii financiare si resurselor umane din domeniul educatiei si colaboreaza cu alte ministere, cu autoritati locale, structuri asociative reprezentative ale autoritatilor administratiei publice locale, cu asociatii reprezentative ale parintilor, asociatii reprezentative profesionale ale cadrelor didactice, precum si cu sindicatele reprezentative.

Consiliile locale si consiliul judetean, respectiv consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti pot contribui din bugetele proprii la finantarea de baza si complementara a unitatilor de invatamant preuniversitar de stat.

Cum-se-face-finantarea-invatamantului-(2).jpgFinantarea de baza asigura desfasurarea in conditii normale a procesului de invatamant la nivel preuniversitar, conform standardelor nationale.

Finantarea de baza se asigura din bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata si alte venituri ale bugetului de stat, prin bugetele locale, pentru urmatoarele categorii de cheltuieli:

a) cheltuielile cu salariile, sporurile, indemnizatiile si alte drepturi salariale in bani, stabilite prin lege, precum si contributiile aferente acestora;

b) cheltuielile cu formarea continua si evaluarea personalului;

c) cheltuielile cu evaluarea periodica interna a elevilor;

d) cheltuielile materiale si pentru servicii;

e) cheltuielile cu intretinerea curenta.

Finantarea de baza a unei unitati scolare rezulta prin multiplicarea costului standard per elev/prescolar cu coeficienti specifici unitatii scolare si cu numarul de elevi si se aproba anual prin hotarare a Guvernului.

Baza de calcul al fondurilor alocate unitatilor de invatamant prin si din bugetele locale, pentru finantarea de baza, o constituie costul standard per elev/prescolar. Costul standard per elev/prescolar se determina pentru fiecare nivel de invatamant, filiera, profil, specializare/domeniu. Determinarea costului standard per elev/prescolar se face de catre Consiliul National pentru Finantarea Invatamantului Preuniversitar, in

conditiile prezentei legi si conform normelor metodologice elaborate de catre Ministerul Educatiei si aprobate prin hotarare a Guvernului. Consiliul National pentru Finantarea Invatamantului Preuniversitar

cuprinde reprezentantii Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, ai partenerilor sociali si ai structurilor asociative ale autoritatilor administratiei publice locale.

Alocarea fondurilor pentru finantarea de baza a unitatii de invatamant se face pe baza unei formule de finantare aprobate prin ordin al ministrului educatiei care ia in considerare costul standard per elev/prescolar, numarul de elevi/prescolari din unitatea de invatamant, precum si factorii de corectie dependenti de densitatea de elevi in zona, severitatea dezavantajelor, de limba de predare si alti factori.

 

Cititi si...

Cum reactionam la spontaneitatea copiilor

De ce copilul e imbufnat cand va redeti seara?

Cum ii invatam pe copii ce sunt Succesul si Esecul

 
  

Adaugare

  

comentarii

Nu sunt comentarii!

 

Alte articole din aceasta categorie

 

Cel mai vizualizat articol din aceasta categorie

Cum este structurat anul scolar 2011-2012?
Incepe vacanta de vara si teoretic nu ne mai intereseaza ce se intampla la scoala. Ne pregatim pentru drumetiile la munte, pentru sejurul de la mare, pentru vacanta de la bunici, pentru vacanta la tar.. Citeste mai departe 55523 vizualizari     68 comentarii

 

Cursul valutar

1 EUR = 4.7081 LEI

1 USD = 4.1377 LEI

1 GBP = 5.3199 LEI

1 XAU = 170.15 LEI

Voteaza!
Ii invatati pe copii sa-si aniverseze cu prietenii ziua de nastere sau onomastica?

Alte sondaje       DA       NU  

Personalizeaza
background
connect connect connect