Despre copii, pentru copii, dedicat copiilor si parintilor. Sfaturi medicale, adrese utile, retete culinare, povesti, idei si sfaturi practice, comunitatea parintilor

scrie-ne | scrie-ne | Cont nou | Autentificare    

StiriSfatul mediculuiMame celebreAlimentatieSfaturi practicePovestiAgendaUtileNume bebe

Pesti

 

Horoscop
Zilnic

  Ai trecut candva printr-o situatie pe ..  

» mai departe

concurs

trimite felicitare

trimite invitatie

jocuri

forum

Mail-ul dumneavoastra a fost inscris in baza noastra de date.

In scurt timp veti
primi un e-mail
cu detalii.

Multumim!

inscrie-te la newsletter-ul prokid.ro

inapoiIANCHELEVICI – o viata, o opera

Locatie: Sala Auditorium a MNAR   |   Data: 17 iunie 2010

Muzeul National de Arta al Romaniei si Delegatia Valonia-Bruxelles la Bucuresti va invita joi, 17 iunie, orele 18:00 la proiectia, in premiera in Romania, a filmului documentar IANCHELEVICI – o viata, o opera. Proiectia are loc in Sala Auditorium a MNAR (Str. Stirbei Vodă 1-3) in prezenta realizatorilor filmului, Bernard Balteau si Yvon Lammens, si va fi urmata de un cocktail.
 
Filmul dureaza 60 de minute si ruleaza in versiune originala, cu subtitrare in limba romana. Intrarea este gratuita.
 
Idel Ianchelevici (1909-1994) este unul dintre principalii reprezentanti ai sculpturii figurative clasice ai secolului XX. Discret si modest, sculptorul a creat o opera imensa: orasul valon La Louvière gazduieste muzeul ce ii poarta numele (cu peste 200 de sculpturi ale artistului si 2 000 de desene), muzeele de arta din Bucuresti si Galati ii expun lucrari, iar creatiile sale monumentale se afla raspandite in toate colturile lumii.
 
Bernard Balteau, jurnalist-realizator la RTBF (televiziunea publica belgiana in limba franceza), semneaza acest documentar sensibil si original, extrem de bine documentat, care a fost lansat in Belgia in 2009, cu ocazia centenarului nasterii artistului.
 
Ambitia filmului este de a evidentia legaturile dintre viata artistului si opera sa. Artistul si-a construit o imagine puternica prin opera sa, insa personalitatea lui reala ramane putin cunoscuta. Filmul prezinta etapele semnificative din biografia artistului, prin intermediul marturiilor celor care l-au cunoscut si al unei vaste documentatii de arhiva.
 
Din satul natal Leova din Basarabia si pana la cimitirul din Maisons-Laffitte din Franta, unde se odihneste artistul, cei 85 de ani ai sai se deruleaza in imagini. Filmul a fost turnat îin Romania, Belgia, Franta si Olanda – cele patru tari in care Ianchelevici a locuit – si ilustreaza operele cele mai semnificative ale sculptorului, filmate in contextele lor actuale (muzee, colectii private, spatii publice etc.). De asemenea, filmul beneficiaza de comentariile unor specialisti si ale altor sculptori.
 
Ianchelevici
debuteaza ca artist la Galati, iar la 20 de ani paraseste tara pentru a se stabili in Belgia, unde este admis la Academia de Arte Frumoase din Liège. Tot aici, in 1932, este inaugurata si prima expozitie personala, urmata de numeroase premii. Din 1950 Idel Ianchelevici se muta in Franta, la Maisons-Laffitte, iar 7 ani mai tarziu are loc si prima expozitie personala franceza, la Paris.
 
Numeroasele sale sculpturi monumentale (cum ar fi Memorialul Detinutului Politic pentru fostul lagar de la Breendonk, langa Anvers), busturile celebre (regele Baudouin si regina Fabiola ai Belgiei), bursele de studiu in Israel si Congo, expozitiile din intreaga lume, precum si omagiile aduse artistului din partea Frantei, Belgiei si Romaniei deopotriva, au contribuit la consacrarea acestuia pe plan international.
 
In semn de pretuire a activitatii sale artistice, guvernul francez ii acorda in 1990 ordinul de Cavaler al Artelor si Literelor, iar Academia Romana il alege printre membrii sai de onoare.
 
Sculpturile lui Ianchelevici par sa tasneasca direct din materie, reusind astfel sa redea palpitatia vietii si elementul uman. Artistul insusi admite ca nu conteaza atat stilul, forma abstracta sau figurativa – in definitiv doar mijloace de expresie – cat atingerea scopului: “a comunica un sentiment uman umanului si asta in mod monumental”.

 

Cursul valutar

1 EUR = 4.7081 LEI

1 USD = 4.1377 LEI

1 GBP = 5.3199 LEI

1 XAU = 170.15 LEI

Voteaza!
Ii invatati pe copii sa-si aniverseze cu prietenii ziua de nastere sau onomastica?

Alte sondaje       DA       NU  

Personalizeaza
background
connect connect connect