Despre copii, pentru copii, dedicat copiilor si parintilor. Sfaturi medicale, adrese utile, retete culinare, povesti, idei si sfaturi practice, comunitatea parintilor

scrie-ne | scrie-ne | Cont nou | Autentificare    

StiriSfatul mediculuiMame celebreAlimentatieSfaturi practicePovestiAgendaUtileNume bebe

Capricorn

 

Horoscop
Zilnic

  Tu ai creat ceva de care esti foarte ma..  

» mai departe

concurs

trimite felicitare

trimite invitatie

jocuri

forum

Mail-ul dumneavoastra a fost inscris in baza noastra de date.

In scurt timp veti
primi un e-mail
cu detalii.

Multumim!

inscrie-te la newsletter-ul prokid.ro

Te afli aici: Alimentatie | Alimentatie copii | 10 Trucuri ca mancarurile copiilor sa fie aspectuoase

10 Trucuri ca mancarurile copiilor sa fie aspectuoase

close

Trimite

Poti trimite la maxim 5 prieteni simultan

10 Trucuri ca mancarurile copiilor sa fie aspectuoase

Probabil ca vi s-a intamplat tuturor sa rasfoiti o revista sau o carte de bucate si sa simtiti „apa in gura” observand ilustratiile felurilor prezentate. Fotografii atractive cu prezentari

trimite 10 Trucuri ca mancarurile copiilor sa fie aspectuoase prin Yahoo Messenger trimite 10 Trucuri ca mancarurile copiilor sa fie aspectuoase Facebook trimite 10 Trucuri ca mancarurile copiilor sa fie aspectuoase Twitter trimite 10 Trucuri ca mancarurile copiilor sa fie aspectuoase mail

Postat la: 31 oct 2011   vizualizari 6569 vizualizari   comentarii nu sunt comentarii

print mareste text micsoreaza text reseteaza dimensiune text

10 Trucuri ca mancarurile copiilor sa fie aspectuoase
10 Trucuri ca mancarurile copiilor sa fie aspectuoase

Probabil ca vi s-a intamplat tuturor sa rasfoiti o revista sau o carte de bucate si sa simtiti „apa in gura” observand ilustratiile felurilor prezentate. Fotografii atractive cu prezentari colorate, bine garnisite, ne fac sa ni se faca foame chiar daca abia ne-am ridicat de la masa. Putem spera sa obtinem chiar si noi acelasi efect, servind mancaruri obisnuite? Este nevoie sa recurgem la cateva mici trucuri in prezentare, apeland la capacitatea noastra de inventivitate si stiind sa exploatam gusturile membrilor familiei. Dar, foarte frecvent, cand este vorba sa aducem la masa mancarea, acest aspect nu este luat in seama, fie din graba, fie din lipsa obisnuintei.

Totusi, daca ne gandim bine, trebuie foarte putin pentru a face dintr-un „simplu orez” un rafinat colac de orez decort cu frunzulite de patrunjel si flori de morcovi sau dintr-o simpla supa cu paste fainoase o superba farfurie in care inoata pestisori de morcovi sau de dovlecei.

Daca, pentru adulti, aceste mici trucuri satisfac mai ales gustul estetic, pentru copii constituie un moment de bucurie, fiind o invitatie, pentru cei mai lenesi, de a se „cufunda” in farfurie. Daca un fel de mancare este servit cu grija, daca mancarea este aranjata pe farfurie cu gust, cu forme si culori diverse, pentru un copil constituie si un moment educativ pentru ca se obisnuieste sa priveasca alimentele cu respect, sa acorde importanta la ceea ce mananca. O mancare prezentata neglijent si neingrijit oricat ar fi de buna si nutritiva, nu va suscita, cu siguranta, aceleasi emotii.

In cartea „Retete pentru alimentatia copilului, Pranzuri si gustari, multe idei gustoase, de la intarcare pana  la 10 ani” aparuta la Editura ALL se mentioneaza ca in cazul in care copilul dumneavoastra se joaca cu lingura in farfurie sau, de fiecare data cand se asaza la masa, spune: „gata” cu „ciorba obisnuita”, este momentul de a pune „o imbracaminte noua” vechiului fel de mancare pentru a rezolva situatii care ar putea crea tensiuni si litigii.

Dar ce sa nascocim? Iata unele mici trucuri simple, rapide si aproape intotdeauna, cu efect singur:

  1. Prezentati mancarurile pe platou si nu in oala in care au fost preparate;
  2. Amintiti-va sa variati de fiecare data formele si culorile. De exemplu, toate legumele fierte au un aspect foarte placut punandu-le in forme diverse: de colac, de cutie, forma de peste, ursulet etc.
  3. Daca va decideti sa „reciclati’ aceleasi legume fierte in cuptor sau in tigaie, puteti sa le intariti adaugand putin pesmet: faceti mici chiftelute si apoi vedeti ce efect vor avea.10-Trucuri-ca-mancarurile-copiilor-sa-fie-aspectoase-(1).jpg
  4. Mamaliga, meiul si grisul sunt ideale pentru a fi taiate si procesate repetat in cuptor, dar, chiar daca faceti felii obisnuite, utilizati forme de biscuiti (care sunt de toate felurile) sau retaiati-le cu un paharel sau o cescuta.
  5. Cerealele pot fi chiar invelite in frunze verzi (varza chinezeasca, salata verde) pentru a face fagottini sau pot sa devina umplutura pentru barcute de telina, dovlecei sau rosii. Un exemplu tipic de cereale „impachetate” se gaseste in reteta de sushi (orez fiert infasurat in foaie de alga nori).
  6. Mai puteti servi cerealele si sub forma de bilute, folosind lingura de inghetata sau cupe umezite in care cerealele se preseaza si apoi se rastoarna pe o farfurie inainte de a fi servite la masa. Nu sunt necesare instrumente sau unelte speciale in bucatarie: mainile, cu putina practica si fantezie, sunt „ustensilele” cele mai bune pentru a face bilute, galusti, bucatele sau crochete de servit uscate sau fierte in supa.
  7. Posibilitatile de prezentare a zarzavaturilor sunt cu adevarat foarte numeroase. Luam, pentru exemplu, un morcov: el se poate taia sub forma de rondele, mai groase sau mai subtiri, de betisoare, de cubulete, in forma de floricele, dar poate fi servit si intreg sau ras. La fel se poate proceda si cu sfecla, dovlecelul, napul... Dincolo de simple garnituri, zarzavaturile se pot folosi ca umplutura pentru placinte, pateuri, raviolli, coltunasi, strudel sau turte sarate. Daca ies deformate, gratinati-le in cuptor, amestecati-le cu cereale si pesmet pentru chiftelute sau cotlete vegetale, faceti-le baza pentru ragu (sos de carne) si sosuri, folositi-le ca simple garnituri.
  8. Leguminoasele, in general, sunt destul de acceptate in stare naturala, pentru varietate, pot fi deshidratate si gatite uscate, sau sub forma de piure pentru a le amesteca cu cereale sau zarzavaturi; faceti galuscute sau chiftele pe care le introduceti in cuptor sau in tigaie; de asemenea, le puteti adauga intr-o simpla supa (consumate in supa, leguminoasele devin mai digerabile).
  9. Pestele, odata tocat si amestecat cu cereale, cu cateva capere spalate si taiate si cu putin patrunjel, devine placut chiar si pentru copiii care nu-l agreeaza.
  10. Chiar daca nu aveti timp, sau ati uitat un ingredient, incercati sa serviti in maniera distractiva chiar si un singur fel de mancare: uneori ajunge sa dispuneti feliile de morcov in cerc sau in spirala, punand in centru o lingura de leguminoase sau de cereale sau sa personalizati locul la masa cu un biletel pe care sa scrieti numele copilului.

Bucataria este o arta care cere inspiratie, inventivitate si desigur, putina experienta, dar este si ceva care rasplateste si pasioneaza pe cel ce prepara cu entuziasm, stimuland apetitul comesenilor. Este suficienta putina fantezie pentru a face masa un moment de bucurie si de buna convietuire pentru intreaga familie.

 

 

Cititi si...

Retete pentru copii – O ratusca cuminte

Ce rol au mineralele in alimentatie si unde se gasesc?

De ce e bine sa folosim lamaile?

 
  

Adaugare

  

comentarii

Nu sunt comentarii!

 

Alte articole din aceasta categorie

 

Cel mai vizualizat articol din aceasta categorie

Ce mancam de la 2 la 3 ani?
Intre 2 si 3 ani alimentatia copiilor seamana foarte mult cu cea a adultilor. Singurul aliment care se interzice a se introduce in alimentatia copiilor pana in varsta de 3 ani este carnea de porc. Dec.. Citeste mai departe 30015 vizualizari     2 comentarii

 

Cursul valutar

1 EUR = 4.7081 LEI

1 USD = 4.1377 LEI

1 GBP = 5.3199 LEI

1 XAU = 170.15 LEI

Voteaza!
Ii invatati pe copii sa-si aniverseze cu prietenii ziua de nastere sau onomastica?

Alte sondaje       DA       NU  

Personalizeaza
background
connect connect connect