Despre copii, pentru copii, dedicat copiilor si parintilor. Sfaturi medicale, adrese utile, retete culinare, povesti, idei si sfaturi practice, comunitatea parintilor

scrie-ne | scrie-ne | Cont nou | Autentificare    

StiriSfatul mediculuiMame celebreAlimentatieSfaturi practicePovestiAgendaUtileNume bebe

Varsator

 

Horoscop
Zilnic

  Greu te vor intelege ceilalti, astazi, ..  

» mai departe

concurs

trimite felicitare

trimite invitatie

jocuri

forum

Mail-ul dumneavoastra a fost inscris in baza noastra de date.

In scurt timp veti
primi un e-mail
cu detalii.

Multumim!

inscrie-te la newsletter-ul prokid.ro

Te afli aici: Alimentatie | Alimentatie copii | De ce e bine sa folosim LAMAILE?

De ce e bine sa folosim LAMAILE?

close

Trimite

Poti trimite la maxim 5 prieteni simultan

De ce e bine sa folosim LAMAILE?

Provine din India, are un gust acrisor si o culoare care a lansat expresia „galbena ca lamaia”. La inceput era folosita pentru a schimba gustul alimentelor. Cu timpul a devenit un ingredie

trimite De ce e bine sa folosim LAMAILE? prin Yahoo Messenger trimite De ce e bine sa folosim LAMAILE? Facebook trimite De ce e bine sa folosim LAMAILE? Twitter trimite De ce e bine sa folosim LAMAILE? mail

Postat la: 08 feb 2010   vizualizari 9458 vizualizari   comentarii nu sunt comentarii

print mareste text micsoreaza text reseteaza dimensiune text

De ce e bine sa folosim LAMAILE?
De ce e bine sa folosim LAMAILE?

Provine din India, are un gust acrisor si o culoare care a lansat expresia „galbena ca lamaia”. La inceput era folosita pentru a schimba gustul alimentelor. Cu timpul a devenit un ingredient de baza pentru arta culinara, dar si in industria farmaceutica, in cosmetica si parfumerie. Este inconfundabila Lamaie. A fost adusa in Europa in timpul cruciadelor, iar Cristofor Columb a raspandit-o in America, Florida fiind taramul in care a prins cel mai bine.
 

Ce contin lamaile?
Desi nu are un gust atragator, lamaia domina lista citricelor prin calitatile sale. In primul rand, este un important depozitar de vitamina C.

La ce este buna lamaia?
Orice persoana cu raceala sau gripa stie ca trebuie sa bea ceai cu lamaie fiindca lamaia are un efect antiseptic si antiinflamator, iar frunzele de lamaie au proprietatea de a scadea febra.

   

De ce se pune o felie de lamaie in ceai? Idiferent daca este ceai negru sau verde, lamaia accentueaza efectele antioxidante ale ceaiului. Din cauza acciditatii sale accentuate, lamaia are rolul de a elimina toxinele din organism revltalizandu-l. Favorizeaza digestia si eliminarea gazelor intestinale. Ajuta la absorbtia calciului in intestin.

Lamaia impiedica ingrosarea peretilor arteriali si produce scaderea vascozitatii sangelui. De asemenea, are un rol important in tratarea reumatismului si a afectiunilor renale.
Din cauza continutului mare de vitamina C, se foloseste impotriva scorbutului.
Ca uz extern, lamaia are succes in tratarea picioarelor obosite, a aftelor, a laringitei, a unghiilor casante. De asemenea, in combinatie cu mierea si alte fructe proaspete, se foloseste ca masca cosmetica pentru revigorarea tenurilor obosite. Multe solutii anti-celulita se bazeaza pe lamaie. Este un component de baza al cremelor de fata si corp si apare cu succes si in produsele de par anti-matreata.

Cum alegem lamaile?
Cand cumparati lamai tineti cont de dimensiune, de forma, de culoare si de grosimea coajei. In general, lamaile bune au un continut de 25-30% de suc.
Fructele trebuie sa aiba un aspect frumos, cu coaja ferma, de culoare galbena, nu verde fiindca nu sunt coapte. Cand coaja este groasa, interiorul e scazut in pulpa si suc. Lamaile zemoase sunt grele si au coaja subtire.
Ca sa ne descurcam atunci cand alegem lamaile, este bine sa stim ce tipuri si soiuri exista pe piata. Cele mai intalnite sunt lamaile acide si cele mai rare lamaile dulci.
 
- Lamaile Eureka au culoare galben intens, seminte putine, coaja subtire, deci sunt bogate in suc.
- Lamaile Lisabona au coaja mai groasa, nu sunt atat de suculente, nu prea au seminte, iar culoarea tinde spre galben deschis.
- Lamaile Meyer sunt un hibrid intre portocale si lamai, de aceea au imprumutat proprietati de la ambele citrice. Adica au o acciditate mai scazuta, sunt mai dulci si au coaja subtire si de un galben saturat.
- Lamaile Ponderosa fac parte din categoria lamailor mai acide.
- Lamaile Babuin sunt foarte acide, au forma ovala cu gat conic si o culoare galben intens.
- Lamaile Florida sunt o varietate de Bearss cu miez ferm si seminte putine.
- Lamaile Volkamer reprezinta un hibrid intre lamai si portocale acre care are coaja cu tenta portocalie, un nivel mic de acciditate si putin suc.
- Lime sunt un hibrid de culoare verde inchis, cu un gust mai aromat si un continut mai ridicat de vitamina C. Se foloseste, de obicei, la prepararea bauturilor si cocktail-urilor.

Ce preparam din lamaie?
In general, se foloseste sucul de lamaie. Exista chiar si diete de 3-4 saptamani care includ acest suc, dar sunt indicate numai persoanelor care nu au probleme cu stomacul. Este una dintre cele mai utilizate metode contra obezitatii.

 

Celebra limonada se face atat cu apa plata, cat si minerala, se indulceste cu zahar sau miere. Se prepara usor in casa si este un bun motiv de a consuma fructul natural.
Fructele naturale sunt adesea folosite pentru sucuri, limonade, sosuri si coctailuri. Feliile de lamaie taiate artistic devin un excelent decor al diferitelor preparate culinare si al bauturilor sofisticate. Atat simple, cat si glazurate.
Sa nu uitam de bolul care contine apa cu lamaie si care se aseaza pe masa pentru spalarea mainilor atunci cand se servesc preparate cu pui.

Coaja rasa de lamaie este folosita de toate gospodinele pricepute in aromatizarea anumitor prajituri. Nu uitati sa spalati bine lamaile inainte de utilizare.
Sucul si sosul de lamaie sunt nelipsite in prepararea salatelor. Se folosesc si la asezonarea legumelor fierte, a cartofilor natur, a orezului fiert, a pestelui fiert sau prajit.

Si, in fine, lamaia este un ingredient important pentru o lista lunga de preparate culinare, precum limba cu sos de lamaie, peste cu sos de lamaie, pui cu sos de lamaie, inghetata cu lamaie, parfait cu lamaie, prajitura cu lamaie, tarta cu lamaie, tiramisu cu lamaie, jeleu cu lamaie, briose cu lamaie, tort cu crema de lamaie, rulada cu crema de lamaie, serbet de lamaie cu frisca, chec cu lamaie, cornulete cu crema de lamaie.

Atentie!
Nu folositi lamaia in exces. Acciditatea ei accentuata poate schimba definitiv gustul unui preparat culinar.

De retinut!
Cand asezonati un preparat culinar cu suc de lamaie, este indicat sa nu mai folositi ulei si otet. Iar sare, mai putina.

Nu uitati!
Indiferent de anotimp, lamaile rezista puse intr-un cosulet pe masa timp de doua saptamani sau puse in frigider timp de o luna.
 

Reteta zilei
Prajitura cu lamaie 
Ingrediente:
1 lamaie (zeama si coaja rasa), 4 oua, 150 g unt, 1 cana si jumatate de zahar, 1 cana si jumatate de faina, 1 plic zahar vanilat
Mod de preparare: intr-un vas se freaca bine untul cu zaharul si zaharul vanilat. Apoi se adauga zeama de lamaie si coaja rasa. Se pun galbenusurile pe rand, frecand bine dupa fiecare. Se adauga faina treptat. La final se pun si albusurile care in prealabil au fost batute spuma. Se unge o tava de chec, se toarna compozitia in ea si se introduce la cuptor.

 
  

Adaugare

  

comentarii

Nu sunt comentarii!

 

Alte articole din aceasta categorie

 

Cel mai vizualizat articol din aceasta categorie

Ce mancam de la 2 la 3 ani?
Intre 2 si 3 ani alimentatia copiilor seamana foarte mult cu cea a adultilor. Singurul aliment care se interzice a se introduce in alimentatia copiilor pana in varsta de 3 ani este carnea de porc. Dec.. Citeste mai departe 30026 vizualizari     2 comentarii

 

Cursul valutar

1 EUR = 4.7081 LEI

1 USD = 4.1377 LEI

1 GBP = 5.3199 LEI

1 XAU = 170.15 LEI

Voteaza!
Ii invatati pe copii sa-si aniverseze cu prietenii ziua de nastere sau onomastica?

Alte sondaje       DA       NU  

Personalizeaza
background
connect connect connect