Despre copii, pentru copii, dedicat copiilor si parintilor. Sfaturi medicale, adrese utile, retete culinare, povesti, idei si sfaturi practice, comunitatea parintilor

Seteaza prokid.ro ca Homepage
Click-uri mai putine. Acces mai rapid.

scrie-ne | scrie-ne | Cont nou | Autentificare    

StiriSfatul mediculuiMame celebreAlimentatieSfaturi practicePovestiAgendaUtileNume bebe

Pesti

 

Horoscop
Zilnic

  Ai trecut candva printr-o situatie pe ..  

» mai departe

concurs

trimite felicitare

trimite invitatie

jocuri

forum

Mail-ul dumneavoastra a fost inscris in baza noastra de date.

In scurt timp veti
primi un e-mail
cu detalii.

Multumim!

inscrie-te la newsletter-ul prokid.ro

Te afli aici: Alimentatie | Alimentatie copii | De ce sa mancam toamna Gutui?

De ce sa mancam toamna Gutui?

close

Trimite

Poti trimite la maxim 5 prieteni simultan

De ce sa mancam toamna Gutui?

Unul dintre cele mai parfumate si delicioase fructe ale toamnei este Gutuia. Bogata in vitamine, ea stimuleaza pofta de mancare, taie greata, are efect tonic si stimulent. De asemenea, din gutui se pr

trimite De ce sa mancam toamna Gutui? prin Yahoo Messenger trimite De ce sa mancam toamna Gutui? Facebook trimite De ce sa mancam toamna Gutui? Twitter trimite De ce sa mancam toamna Gutui? mail

Postat la: 16 nov 2009   vizualizari 8614 vizualizari   comentarii nu sunt comentarii

print mareste text micsoreaza text reseteaza dimensiune text

De ce sa mancam toamna Gutui?
De ce sa mancam toamna Gutui?

Unul dintre cele mai parfumate si delicioase fructe ale toamnei este Gutuia. Bogata in vitamine, ea stimuleaza pofta de mancare, taie greata, are efect tonic si stimulent. De asemenea, din gutui se prepara cele mai delicioase dulceturi, gemuri, marmelade, placinte, sucuri, mancaruri cu pui si fructe la cuptor.
Istoricii sustin ca gutuile dateaza de peste 4000 de ani. Din Grecia Antica s-au raspandit  rapid in  toata Europa si in Asia. Fructul, frunzele si semintele erau folosite in ceaiuri si preparate pentru combaterea tusei, raguselii, a ranilor pe piele, a bolilor de inima si de ficat.

Gutuia este considerata o ruda indepartata cu marul si para, de aceea face parte din aceeasi familie. Desi este putin inecacioasa, gutuia este o bogata sursa de vitamine si saruri minerale: provitamina A, vitaminele B1, B2, B6, C, E, PP, calciu, fosfor, fier, sodiu, potasiu.

La ce este buna gutuia?


In primul rand are un efect foarte bun asupra psihicului, conferind o stare de spirit buna. Se foloseste cu succes in cazul afectiunilor digestive si in combaterea diareei, mai ales pentru copii. Din cauza gustului specific gutuia e potrivita pentru a indeparta senzatia de greata.
Are efect asupra sistemului circulator, cu precadere in scaderea tensiunii arteriale. De asemenea, in bolile de urechi si in ameliorarea problemelor de astm. Sa nu uitam proprietatile antiinflamatorii, astringente, analgezice, antispasmodice, emoliente (in special semintele), expectorante. Gutuia e utila in afectiunile pulmonare, chiar in tuberculoza.
Fructele naturale au rolul de a stimula pofta de mancare. Sucul se prepara din gutui bine coapte si este folosit pentru  proprietatile lui antiseptice, hemostatice, astringente si diuretice. Ca uz extern, este bun in tratarea fisurilor anale si in ameliorarea iritatiilor pielii. Cojile de gutui se folosesc in combaterea ridurilor.
Pentru ca este bogata in fibre, gutuia se recomanda in dietele persoanelor care vor sa slabeasca.

Ce preparam din gutui?


Fructul poate fi fiert, copt sau uscat. Important este ca fructele isi pastreaza majoritatea proprietatilor si prin preparare termica. Gutuia la cuptor este mai aromata daca se pune un varf de lingurita de miere pe fiecare felie.
Pentru mancaruri gutuia e indicata in preparatele cu pui, gaina sau curcan: friptura de pui cu gutui, curcan cu sos de gutui, supa crema de gutui.
Sa nu uitam de compot, gem, peltea, jeleu, marmelada si dulceata. Folosite ca atare sau ca ingrediente la clatite, placinte, prajituri, tartine. Pentru copiii mici piureul de gutui e delicios.
Gospodinele pricepute prepara si gutui caramelizate (cu zahar ars) si diferite prajituri in care gutuile sunt in combinatie cu alte fructe, cu mere, cu pere, cu portocale.

ATENTIE!
- Nu consumati seminte in cantitate mare fiindca pot deveni otravitoare pentru organism.
- Nu-i lasati pe copii sa muste din gutuie, este foarte tare. Taiati-le feliute subtiri sau dati-le pe razatoare.

 
  

Adaugare

  

comentarii

Nu sunt comentarii!

 

Alte articole din aceasta categorie

 

Cel mai vizualizat articol din aceasta categorie

Ce mancam de la 2 la 3 ani?
Intre 2 si 3 ani alimentatia copiilor seamana foarte mult cu cea a adultilor. Singurul aliment care se interzice a se introduce in alimentatia copiilor pana in varsta de 3 ani este carnea de porc. Dec.. Citeste mai departe 30067 vizualizari     2 comentarii

 

Cursul valutar

1 EUR = 4.7081 LEI

1 USD = 4.1377 LEI

1 GBP = 5.3199 LEI

1 XAU = 170.15 LEI

Voteaza!
Ii invatati pe copii sa-si aniverseze cu prietenii ziua de nastere sau onomastica?

Alte sondaje       DA       NU  

Personalizeaza
background
connect connect connect