Despre copii, pentru copii, dedicat copiilor si parintilor. Sfaturi medicale, adrese utile, retete culinare, povesti, idei si sfaturi practice, comunitatea parintilor

scrie-ne | scrie-ne | Cont nou | Autentificare    

StiriSfatul mediculuiMame celebreAlimentatieSfaturi practicePovestiAgendaUtileNume bebe

Capricorn

 

Horoscop
Zilnic

  Tu ai creat ceva de care esti foarte ma..  

» mai departe

concurs

trimite felicitare

trimite invitatie

jocuri

forum

Mail-ul dumneavoastra a fost inscris in baza noastra de date.

In scurt timp veti
primi un e-mail
cu detalii.

Multumim!

inscrie-te la newsletter-ul prokid.ro

Te afli aici: Alimentatie | Alimentatie copii | Diferite preparate culinare

Diferite preparate culinare

close

Trimite

Poti trimite la maxim 5 prieteni simultan

Diferite preparate culinare

Dupa varsta de 1 an alimentatia copilului incepe sa se apropie foarte mult de cea a adultului. Dupa prima aniversare putem incepe sa nu mai gatim separat pentru micutii nostri, ci, treptat, sa-i obis

trimite Diferite preparate culinare prin Yahoo Messenger trimite Diferite preparate culinare Facebook trimite Diferite preparate culinare Twitter trimite Diferite preparate culinare mail

Postat la: 09 apr 2009   vizualizari 4558 vizualizari   comentarii nu sunt comentarii

print mareste text micsoreaza text reseteaza dimensiune text

Diferite preparate culinare
Diferite preparate culinare

Dupa varsta de 1 an alimentatia copilului incepe sa se apropie foarte mult de cea a adultului.

Dupa prima aniversare putem incepe sa nu mai gatim separat pentru micutii nostri, ci, treptat, sa-i obisnuim cu mancarurile pregatite pentru intreaga familie. Trebuie insa sa tinem cont de cateva reguli in aceasta privinta, astfel: cantitatea de sare trebuie sa fie in continuare oferita cu moderatie, nu se vor folosi condimente, prajeli, carnea de porc trebuie evitata cel putin pana in jurul varstei de 3 ani.

La prepararea mancarurilor se va tine cont si de gusturile micutilor dar acum va fi mult mai usor sa combinam alimentele pentru ca lista cu alimente permise sa mareste si astfel, combinand mai multe alimente sa reusim sa-i “pacalim” si cu ceea ce nu au acceptat pana acum.

Iata cateva exemple de preparate culinare specifice acestei varste:

1. Pate de ficat - 3 ficatei de pui se fierb bine in apa cu putina sare si cand sunt fierti se paseaza foarte bine cu furculita. Se adauga un galbenus fiert tare, un cubulet de unt frecat inainte si scurs de apa si o lingura de smantana. Se poate adauga si putina ceapa data pe razatoare. Se amesteca foarte bine si se serveste cu paine.

2. File de calcan cu orez - 40 g file de calcan, 1/2 ceasca de lapte, 10 g unt, orez fiert. Se pun la fiert laptele impreuna cu o jumatate de ceasca de apa. Cand a inceput sa dea in clocot, se adauga pestele si se lasa sa fiarba la foc mic timp de 5 minute. Se scurge pestele, se adauga cateva lingurite de orez fiert si zdrobit bine si se serveste cu putin unt topit.

3. Peste la cuptor - 1 peste (la alegere -de preferinta fara oase mici) fara cap si coada, 20-30 g unt, sare -dupa gust, 2-3 catei de usturoi taiati felii, 50-80ml vin alb (dulce) iar pentru decor: cateva felii de lamaie si/sau 2 frunze de salata verde. O folie de aluminiu (trebuie sa depaseasca lungimea pestelui cu cate 10-20 cm la fiecare capat), se unge cu unt, se pune pestele care se condimenteaza cu ingredientele de mai sus, apoi se pliaza folia peste peste (ca un pachet) ermetic, nu inainte de a turna si vinul. Se pune totul intr-o tava si se introduce pentru 15 -20min intr-un cuptor bine incins. Un platou se orneaza cu frunzele de salata verde si cu feliile de lamaie peste care se va scoate pestele. Se serveste cu cartofi natur sau cu mamaliguta. Sfat: In apa de fierbere, pentru mamaliguta, se adauga si 1 lingurita de unt si sare (dupa gust) -va fi mult mai gustoasa!!!

4. Pilaf cu legume – se alege si spala orezul. Intr-o cratita de teflon se pune putin unt sau ulei de masline si se adauga orezul, se amesteca putin si se adauga putina apa pentru inabusit apoi se pune putina ceapa tocata, ardei gras tocat marunt, morcov ras, si se lasa sa fiarba impreuna. Cind orezul incepe sa se inmoaie se adauga un cartof taiat cubulete mici si un dovlecel, boabe de mazare si se lasa sa mai fiarba. Cind toate ingredientele sunt fierte se adauga sare,marar si bullion, se mai amesteca si se mai fierbe putin,se adauga apa pentru ca orezul sa nu fie tare si sa fie putin cremos. Se poate adauga si carne de pui fiarta in supa. Se mai pot adauga si alte legume: fasole verde, conopida etc.

5. Dovlecei umpluti  -4 dovlecei, 250 g carne de vita sau de pasare, 3 lingurite de orez, un ou, un praf de sare, o legatura de marar si una de patrunjel, 2 linguri de ulei de masline, o ceapa de marime medie si o lingura de bulion. Se curata dovleceii de coaja, se spala, se taie in jumatate si se scobesc, inlaturandu-li-se semintele. Se spala bine carnea, se trece prin masina de tocat sau prin robot. Se bate oul, orezul se spala in doua ape si se amesteca cu carnea. Se adauga la acestea o parte din verdeata tocata marunt si se amesteca totul pana se obtine o pasta omogena. Intre timp se incinge bine cuptorul. Se umplu dovleceii cu compozitia astfel obtinuta si se asaza intr-o tava cu peretii inalti. Se face un sos dintr-o lingura de bulion, ceapa taiata solzisori si o ceasca de apa. Se toarna sosul peste dovlecei si se adauga cele doua linguri de ulei si restul de verdeata tocata. Se introduce tava in cuptor si se lasa timp de doua ore, la foc incet. Din cand in cand, se mai poate adauga cate o cescuta de apa, in caz ca sosul scade foarte mult. Se mai pot folosi pentru umplutura si rosie sau ardei gras.

6. Spaghete cu carne -o ceapa mare, un morcov potrivit, 2 linguri de bulion, 2 catei de usturoi, cateva frunze de patrunjel sau telina, 500gr carne tocata (vita sau pui), un pachet de spaghete, 2-3 linguri de ulei de masline. Pentru sos – in uleiul putin incins se pune ceapa taiata marunt si se caleste putin (sa nu fie rumena), se adauga in acelasi timp usturoiul pisat apoi carnea tocata .In timpul prajirii cu o furculita mare se sfarama carnea, se adauga morcovul (taiat marunt). Cand totul e prajit se adauga bulionul si o ceasca de apa. Cand sosul e ingrosat atunci trebuie adaugate frunzele de patrunjel sau telina. Spagete trebuie fierte in apa cu sare apoi acestea vor fi scurse si peste spaghete se adauga sosul preparat.

7. Salata de cruditati – 100g mere, 10g telina, 100g morcovi, 100g iaurt sau 50g smanatana si putina zeama de lamaie. Se curata, se spala, se rad prin razatoarea mare merele, si prin cea mica celelalte si se amesteca, se pune iaurtul. In loc de smantana se poate pune ulei dar in acest caz puteti folosi si putina zeama de lamaie.

 
  

Adaugare

  

comentarii

Nu sunt comentarii!

 

Alte articole din aceasta categorie

 

Cel mai vizualizat articol din aceasta categorie

Ce mancam de la 2 la 3 ani?
Intre 2 si 3 ani alimentatia copiilor seamana foarte mult cu cea a adultilor. Singurul aliment care se interzice a se introduce in alimentatia copiilor pana in varsta de 3 ani este carnea de porc. Dec.. Citeste mai departe 30016 vizualizari     2 comentarii

 

Cursul valutar

1 EUR = 4.7081 LEI

1 USD = 4.1377 LEI

1 GBP = 5.3199 LEI

1 XAU = 170.15 LEI

Voteaza!
Ii invatati pe copii sa-si aniverseze cu prietenii ziua de nastere sau onomastica?

Alte sondaje       DA       NU  

Personalizeaza
background
connect connect connect