Despre copii, pentru copii, dedicat copiilor si parintilor. Sfaturi medicale, adrese utile, retete culinare, povesti, idei si sfaturi practice, comunitatea parintilor

scrie-ne | scrie-ne | Cont nou | Autentificare    

StiriSfatul mediculuiMame celebreAlimentatieSfaturi practicePovestiAgendaUtileNume bebe

Rac

 

Horoscop
Zilnic

  Nu te baza pe ce iti spun altii ca e m..  

» mai departe

concurs

trimite felicitare

trimite invitatie

jocuri

forum

Mail-ul dumneavoastra a fost inscris in baza noastra de date.

In scurt timp veti
primi un e-mail
cu detalii.

Multumim!

inscrie-te la newsletter-ul prokid.ro

Te afli aici: Alimentatie | Sfaturi pentru alimentatie | Aceeasi mancare preparata in moduri diferite

Aceeasi mancare preparata in moduri diferite

close

Trimite

Poti trimite la maxim 5 prieteni simultan

Aceeasi mancare preparata in moduri diferite

Aceeasi mancare gatita in maniera diferita capata savori si caracteristici diferite, culoare, consistenta si parfum diverse. De exemplu, un morcov fiert, fript, sotat sau copt la cuptor are gusturi a

trimite Aceeasi mancare preparata in moduri diferite prin Yahoo Messenger trimite Aceeasi mancare preparata in moduri diferite Facebook trimite Aceeasi mancare preparata in moduri diferite Twitter trimite Aceeasi mancare preparata in moduri diferite mail

Postat la: 03 sept 2013   vizualizari 3583 vizualizari   comentarii nu sunt comentarii

print mareste text micsoreaza text reseteaza dimensiune text

Aceeasi mancare preparata in moduri diferite
Aceeasi mancare preparata in moduri diferite

Aceeasi mancare gatita in maniera diferita capata savori si caracteristici diferite, culoare, consistenta si parfum diverse.

De exemplu, un morcov fiert, fript, sotat sau copt la cuptor are gusturi absolut diferite. In perioada primei copilarii, pana la varsta de 6-7 ani, sunt preferate mancarurile mai delicate: fierberea la vapori, care salveaza aproape integral caracteristicile alimentelor, oparirea in apa fierbinte sau fierberea in apa abundenta, la foc mediu sau scazut si pe o durata medie sau lunga, si doar din cand in cand sotare cu foarte putin ulei.

Sunt interzise pentru moment prajelile, prea grase sau grele, si frigerea la gratar. Atunci cand copilul creste, are nevoie de caldura si energie, pentru care merg foarte bine mancarurile preparate inabusit sau coapte in cuptor, mai ales in timpul iernii.

  • Timpul de preparare

A masura cu exactitate timpul de preparare reprezinta un mod de a ajuta organismul sa controleze temperatura, pentru care se va tine cont chiar de clima si de anotimp. De aceea, in timpul iernii, se prefera fierberile lungi care permit mancarurilor sa inmagazineze caldura (preparate prin inabusire, prajire, la cuptor).

In timp ce vara, cand este important pentru organism sa nu risipeasca lichidele, logica vrea sa ne orientam catre mancaruri fierte scurt si usoare, sau care se consuma crude.

In anotimpurile de tranzitie, primavara si toamna, se pot diversifica mancarurile, tinand cont ca mergem catre un anotimp cald sau catre cel rece.

  • Caracteristicile alimentelor

Arta de a gati, evident, trebuie sa ia in considerare, de asemenea, caracteristicile fiecarui aliment. Hrana proaspata si delicata, cum sunt fructele si legumele, se gateste cu o mai mare usurinta decat cerealele sau legumele uscate.

O preparare eficienta, mai indelungata, face ca alimentul sa fie mai digerabil, prin inmuierea fibrelor, face sa se distinga gustul dulce. Fierberea mai lejera mentine aproape intacte caracteristicile alimentelor, fara sa le altereze structura. In cartea «Retete pentru alimentatia copilului» aparuta la Editura All se mentioneaza ca pentru cereale si pentru legume, prepararea cea mai indicata este aceea sub presiune, pentru ca, datorita temperaturii sale ridicate, deterioreaza celuloza si elibereaza mai eficient zaharurile.

In cazul in care consideram prepararea mancarurilor un proces de imbogatire si de transformare a alimentelor prin energia focului si a caldurii, «fierberea» la microunde nu este o adevarata fierbere. Caldura care se dezvolta in cuptorul cu microunde este rezultatul unui proces care pune intr-o miscare haotica moleculele de apa continute in interiorul mancarurilor.

 

Cititi si…

Friganele cu scortisoara, vanilie si miere

De ce sa le dam copiilor piersici?

Budinca de paine cu mere

 
  

Adaugare

  

comentarii

Nu sunt comentarii!

 

Alte articole din aceasta categorie

 

Cel mai vizualizat articol din aceasta categorie

Despre Piramida Alimentara si nutritia adecvata
Ce este Piramida Alimentara? Piramida alimentara reprezinta o exprimare grafica a recomandarilor nutritionale, a cantitatilor si a tipurilor de alimente ce trebuie sa fie consumate zilnic pentru a m.. Citeste mai departe 25753 vizualizari     7 comentarii

 

Cursul valutar

1 EUR = 4.7081 LEI

1 USD = 4.1377 LEI

1 GBP = 5.3199 LEI

1 XAU = 170.15 LEI

Voteaza!
Ii invatati pe copii sa-si aniverseze cu prietenii ziua de nastere sau onomastica?

Alte sondaje       DA       NU  

Personalizeaza
background
connect connect connect