Despre copii, pentru copii, dedicat copiilor si parintilor. Sfaturi medicale, adrese utile, retete culinare, povesti, idei si sfaturi practice, comunitatea parintilor

scrie-ne | scrie-ne | Cont nou | Autentificare    

StiriSfatul mediculuiMame celebreAlimentatieSfaturi practicePovestiAgendaUtileNume bebe

Balanta

 

Horoscop
Zilnic

  Formezi o echipa de nezdruncinat cu ce..  

» mai departe

concurs

trimite felicitare

trimite invitatie

jocuri

forum

Mail-ul dumneavoastra a fost inscris in baza noastra de date.

In scurt timp veti
primi un e-mail
cu detalii.

Multumim!

inscrie-te la newsletter-ul prokid.ro

Te afli aici: Alimentatie | Sfaturi pentru alimentatie | De ce nu sunt bune condimentele pentru copii?

De ce nu sunt bune condimentele pentru copii?

close

Trimite

Poti trimite la maxim 5 prieteni simultan

De ce nu sunt bune condimentele pentru copii?

Condimentele sunt folosite in diferite preparate culinare pentru a le asigura un gust placut si savoare. Astazi, cand cultura culinara nu mai cunoaste granite si condimentele migreaza de la o tara la

trimite De ce nu sunt bune condimentele pentru copii? prin Yahoo Messenger trimite De ce nu sunt bune condimentele pentru copii? Facebook trimite De ce nu sunt bune condimentele pentru copii? Twitter trimite De ce nu sunt bune condimentele pentru copii? mail

Postat la: 15 mar 2010   vizualizari 9517 vizualizari   comentarii nu sunt comentarii

print mareste text micsoreaza text reseteaza dimensiune text

De ce nu sunt bune condimentele pentru copii?
De ce nu sunt bune condimentele pentru copii?

Condimentele sunt folosite in diferite preparate culinare pentru a le asigura un gust placut si savoare. Astazi, cand cultura culinara nu mai cunoaste granite si condimentele migreaza de la o tara la alta, trebuie sa fim foarte atenti ce folosim pentru sanatatea organismului nostru.

Copiii nu tolereaza condimentele la fel de bine ca si adultii. Pe unele, chiar deloc. Pe altele, nu le accepta atunci cand sunt folosite in cantitate mare. Ii pisca la limba, li se par intepatoare, ii ustura, nu le place gustul acrisor, gura li se amaraste.

Unele condimente au intrat si in vocabularul cotidian devenind verbe sau adjective cu care definim stari si actiuni din viata de zi cu zi. Atat de puternic a fost efectul lor. De pilda, boabele de piper au derivat in a pipera, usturoiul in a usturoia.

Un exemplu foarte bun de condiment care nu este acceptat de catre copii este piperul. Fie boabe, fie macinat, el da un gust special mancarurilor, de aceea se foloseste pe scara larga. Dar este un excitant gastric puternic, iar in cantitate mare sau folosit zilnic poate irita mucoasa intenstinala. Si la adulti, dar la copii?!

De aceea, este bine sa folositi cu moderatie si tact condimentele. In preparatele pentru copii puneti decat o urma de condiment daca vreti cu tot dinadinsul sa-l folositi. Mai bine apelati numai la cele care un gust usor dulce si care este cat de cat tolerat de copii. De exemplu, vanilia sau scortisoara.

condimente1.jpg

Important este si aspectul preparatelor culinare care inglobeaza diferite condimente. Copiii nu inteleg de ce trebuie sa pluteasca niste frunze de patrunjel pe deasupra supei lor. Sau de ce orezul cu lapte este plin de praful de scortisoara. Sau de ce salata are feliute de ceapa usturatoare. Sau de ce mancarea de mazare are prin ea mii de betisoare de marar. In toate aceste cazuri, copii pierd timpul sa inlature cu lingura toate verziturile din farfuria lor.

Cum ii convingeti pe copii sa accepte condimentele? In primul rand, introduceti-le treptat si in cantitati mici. Apoi tineti cont de varsta copilului, abia dupa 3 ani va puteti intelege cat de cat cu el. Folositi numai condimentele pe care le-a acceptat si tolerat, iar dupa un timp, incercati din nou altele.

Cu cat cresc, copii inteleg multe lucruri. Asa ca celor marisori explicati-le ca patrunjelul are vitamine care il ajuta sa creasca, sa se dezvolte, sa aiba o memorie buna. Invatat-i sa-si decoreze singuri paharele de sucuri naturale cu tot felul de accesorii precum feliile de lamaie, de portocale sau frunzele de menta.

De asemenea, cand luati masa in oras, la restaurant sau in vizita la prieteni, aratati-le si povestiti-le despre bucatariile altor popoare si condimentele lor traditionale. Copiilor le plac povestile si accepta realitatea mai usor. De pilda, cand mancati pizza spuneti-i ca gustul acesta bun este de la oregano. Sau la mancarea chinezeasca aratati-le ce este chili.

Specialistii bucatari ne recomanda sa folosim cat mai multe condimentele autohtone si cat mai putine imprumutate fiindca organismul nostru si clima in care traim tolereaza numai anumite lucruri, iar digestia poate fi perturbata sau ingreunata. Atentie, sa fie bine spalate si curatate, sa fie utilizate cu moderatie si cu scopul de a schimba putin gustul mancarurilor: patrunjel verde, marar verde, cimbru, ardei, ceapa, usturoi.

condimente2.jpg

Alfabetul condimentelor

Boiaua sau ardeiul Capia este iute si provine din ardeiul rosu iute. Se foloseste la prepararea multor tipuri de mancaruri pe baza de sos si la aperitivele pe baza de cascaval.

Busuiocul cu aroma sa dulce-piperata condimenteaza salatele, sosurile si mancarurile de peste si pasare. Se foloseste proaspat sau uscat, iar in timpul fierberii isi intensifica aroma.

Chili este un condiment foarte iute care se obtine din ardei iute si se gaseste sub forma de praf sau ulei. Apare, in general, in mancarurile cu carne.

Chimenul macinat sau sub forma de seminte are un gust puternic condimentat. Se foloseste cu precadere la produsele de patiserie si panificatie, dar si la preparatele din cascaval si branza.

Cuisoarele reprezinta mugurii uscati ai copacului de cuisoare care ajung in bucatarie intregi, macinati sau sub forma de praf. Gustul lor iute imbogateste aroma prajiturilor, a compoturilor si a catorva mancaruri pe baza de peste. Atentie, in cantitate mare cuisoarele irita sistemul nervos central.

Curry se foloseste frecvent in bucataria asiatica, in special la preparatele din peste si carne de pasare. Este un praf iute-picant obtinut din amestecarea mai multor condimente precum ardeiul, coriandrul, chili, piperul.

Dafinul apare fie sub forma de frunze uscate, fie ca praf. Atentie, prin fierbere isi pierde aroma puternic condimentata. Este un ingredient intalnit la prepararea mancarurilor cu sos rosu si la prepararea muraturilor de toamna. E bine de stiut ca frunzele de dafin utilizate destul de des sau in cantitate mare pot avea un efect narcotic.

Ghimbirul are un gust iute-dulce si este folosit cu succes in bucataria asiatica, la prepararea dulciurilor.

Lusteanul este un condiment usor, cu un parfum placut, dar tare, de aceea este bine sa fie folosit in cantitati mici. Este indicat pentru supe si ciorbe, pentru asezonarea mancarurilor cu sos si pentru decorarea aperitivelor.

Menta are un gust proaspat-intepator. Este un decor potrivit pentru diferite bauturi, sucuri, cocktailuri. Condimenteaza bine salatele, sosurile, mancarurile cu carne si anumite prajituri.

Mararul este bun numai proaspat, iar uscat isi pierde din tarie. Din cauza gustui acrisor se foloseste la salate, la preparate din cartofi, la diferite mancaruri din carne si peste. De asemenea, este nelipsit din borcanele de muraturi.

Nucsoara intreaga sau macinata este un condiment lemnos care se foloseste atat la preparatele din carne, cat si la produsele de patiserie. Atentie, in cantitate mare nucsoara irita sistemul nervos central.

Oregano este iute-piperat, de aceea e bine sa se fiarba impreuna cu mancarea. Este des folosit in bucataria italieneasca, la condimentarea salatelor, sosurilor cu carne, a supelor, a pizzelor.

Patrunjelul este cel mai intalnit condiment autohton. Gustul sau usor acrisor se potriveste cu foarte multe tipuri de mancaruri, de la supe si ciorbe la fripturi. Este indicat sa se foloseasca in stare proaspata, presarat pe deasupra mancarurilor. Cand este uscat sau congelat, isi pierde din tarie.

condimente3.jpgPiperul are un gust iute si arzator, fie ca-i boabe sau macinat, fie ca-i negru, alb sau verde. Este nelipsit din mancarurile pe baza de carne si peste, adesea fiind intalnit si in salate.

Rozmarinul este un condiment puternic, cu un iz amarui-acrisor. Se foloseste in special la mancarurile din bucataria italiana, dar si la prepararea sosurilor pentru carnea de oaie, pasare si peste.

Scortisoara provine de la coaja copacului cu acelasi nume. Bucati sau macinata, cu un gust dulce-amarui, se foloseste la condimentarea dulciurilor si a sosurilor cu tenta dulce.

Sofranul are un gust usor amarui si se obtine din planta cu acelasi nume. In general, este folosit pentru a da culoare galben-portocalie preparatelor din peste, orez si carne de miel, dar este des utilizat si in colorarea prajiturilor, a sucurilor si a cocktailurilor.

Tarhonul se foloseste la sosuri, salate si mancaruri pe baza de otet sau smantana. Este usor condimentat.   

Vanilia intreaga sau praf are un gust dulce specific, de aceea se utilizeaza pe scara larga pentru a indulci deserturile, mai ales pe cele pe baza de lapte.

Usturoiul are un gust iute si patrunzator si se foloseste la salata, sosuri si mancaruri cu carne. Este antiseptic, hipotensiv si diuretic, iar ceapa este hipoglicemica.

 

 
  

Adaugare

  

comentarii

Nu sunt comentarii!

 

Alte articole din aceasta categorie

 

Cel mai vizualizat articol din aceasta categorie

Despre Piramida Alimentara si nutritia adecvata
Ce este Piramida Alimentara? Piramida alimentara reprezinta o exprimare grafica a recomandarilor nutritionale, a cantitatilor si a tipurilor de alimente ce trebuie sa fie consumate zilnic pentru a m.. Citeste mai departe 26009 vizualizari     7 comentarii

 

Cursul valutar

1 EUR = 4.7081 LEI

1 USD = 4.1377 LEI

1 GBP = 5.3199 LEI

1 XAU = 170.15 LEI

Voteaza!
Ii invatati pe copii sa-si aniverseze cu prietenii ziua de nastere sau onomastica?

Alte sondaje       DA       NU  

Personalizeaza
background
connect connect connect