Despre copii, pentru copii, dedicat copiilor si parintilor. Sfaturi medicale, adrese utile, retete culinare, povesti, idei si sfaturi practice, comunitatea parintilor

Seteaza prokid.ro ca Homepage
Click-uri mai putine. Acces mai rapid.

scrie-ne | scrie-ne | Cont nou | Autentificare    

StiriSfatul mediculuiMame celebreAlimentatieSfaturi practicePovestiAgendaUtileNume bebe

Fecioara

 

Horoscop
Zilnic

  Te lasi condus complet de o persoana ca..  

» mai departe

concurs

trimite felicitare

trimite invitatie

jocuri

forum

Mail-ul dumneavoastra a fost inscris in baza noastra de date.

In scurt timp veti
primi un e-mail
cu detalii.

Multumim!

inscrie-te la newsletter-ul prokid.ro

Te afli aici: Alimentatie | Sfaturi pentru alimentatie | De ce trebuie copiii sa manance ROSII vara?

De ce trebuie copiii sa manance ROSII vara?

close

Trimite

Poti trimite la maxim 5 prieteni simultan

De ce trebuie copiii sa manance ROSII vara?

De ce trebuie copiii sa manance ROSII vara? Ce contin rosiile?Rosiile contin vitaminele A, B, C, E, fiind bogate in special in vitaminele B6 si C. Dintre minerale, cele mai mari cantitati sunt de cal

trimite De ce trebuie copiii sa manance ROSII vara? prin Yahoo Messenger trimite De ce trebuie copiii sa manance ROSII vara? Facebook trimite De ce trebuie copiii sa manance ROSII vara? Twitter trimite De ce trebuie copiii sa manance ROSII vara? mail

Postat la: 12 iul 2010   vizualizari 7016 vizualizari   comentarii nu sunt comentarii

print mareste text micsoreaza text reseteaza dimensiune text

De ce trebuie copiii sa manance ROSII vara?
De ce trebuie copiii sa manance ROSII vara?

De ce trebuie copiii sa manance ROSII vara?


Ce contin rosiile?
Rosiile contin vitaminele A, B, C, E, fiind bogate in special in vitaminele B6 si C. Dintre minerale, cele mai mari cantitati sunt de calciu, fier, magneziu, sodiu si potasiu. Pentru organism rosiile sunt cea mai bogata sursa naturala de Licopen. Licopenul reprezinta pigmentul natural care da culoarea rosie a tomatelor si este un antioxidant puternic. Rosiile galbene se mai numesc si gogonele si sunt bogate in caroten.

De unde provin rosiile?
Rosia reprezinta una dintre cele mai importante legume din alimentatia noastra, fiind consumata atat in stare proaspata, cat si preparata. Botanica sustine ca rosia este un fruct, dar arta culinara o incadreaza la capitolul legume.
Rosiile au un gust placut si dulceag, sunt zemoase si bogate in vitamine si minerale. Li se mai spune si tomate sau patlagele rosii. Alaturi de tutun, ardei, cartof si vanata, rosiile provin din sudul Americii de Nord si nordul Americii de Sud, adica din zona cuprinsa intre Mexic si Peru.
Se cultivata usor la aproape toate latitudinile si ocupa in prezent o suprafata de 3 milioane de hectare, adica o treime din terenul destinat legumelor. Statisticienii spun ca rosiile ocupa locul doi, dupa cartof, intre legumele utilizate cel mai des in bucatarie.

1rosii.jpg

Stiati ca?
•    Stiati ca celebra solista de muzica populara Maria Ciobanu s-a nascut in localitatea Rosiile, la 70 km distanta de Craiova si 63 km distanta de Ramnicu Valcea?
•    Stiati ca in judetul Sibiu exista comuna Rosia care mai demult se numea Rosia Saseasca?
•    Stiati ca localitatea miniera Rosia Montana din Muntii Apuseni este situata in Valea Rosiei strabatuta de Raul Rosia?
•    Stiati ca Raul Rosia din judetul Arad este bogat in minerale, in special fier care ii da o culoare rosiatica? Aceasta culoare a apei se datoreaza mineritului excesiv ce dureaza de peste 2000 de ani.

Ce tipuri de rosii exista?
Se cunosc mai multe tipuri de rosii, printre care soiurile Aurora, Bizon, California, Florida, Harbinger, Humbert, Maiak, Pitica de Odesa, Plovdiv. Cele mai intalnite sunt Rosiile Prunisoare, Rotunde, Inima-de-bou si  Cherry.

Pentru ce sunt bune rosiile?
•    au un rol important in bolile cardiace
•    Licopenul din compozitia rosiilor are rolul de a reduce riscul aparitiei diferitelor forme de cancer
•    au efect in tratamentul bolilor reumatismale, in poliartroze si guta
•    reduc colesterolul
•    regleaza diferite afectiuni ale sistemului osos
•    combat obezitatea si anumite forme de diabet
•    au proprietati antiinflamatoare
•    au efect in infectii urinare si calculi renali
•    ajuta la dezintoxicarea organismului
•    stimuleaza miscarile intestinale si combat constipatia
•    reduc starea de stres si nervozitate
•    se folosesc in tratamentul cosmetic impotriva tenului acneic
•    sucul de rosii rehidrateaza organismul dupa expunerea indelungata la soare
•    Licopenul ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor, mai ales in cazul batranilor si al copiilor

2rosii.jpg

Cum alegeti rosiile?

Alegeti rosiile in functie de forma, marime, culoare, consistenta si destinatie.
Trebuie sa fie tari, nu moi si flescaite.
Cu coaja intacta, nu crapate si cu zeama curgand.
Bine coapte si frumos colorate, nu verzi.
Forma poate fi neregulata fiindca acest lucru demonstreaza ca au fost lasate sa creasca natural exact in pozitia in care s-au dezvoltat.
Marimea conteaza atunci cand stabiliti destinatia culinara a rosiilor: pentru suc, pentru salata, pentru sos, pentru mancare, pentru garnituri.

 

atentie.jpg


 3-3rosii.jpg
Ce putem sa preparam din rosii?
•    supa de rosii
•    diferite ciorbe pentru care se folosesc rosii mici si mai acrisoare
•    suc de rosii
•    rosii in suc propriu
•    bulionul nelipsit din nicio camara
•    tartine si sandvisuri cu rosii
•    salata de legume asortata
•    salata de rosii cu branza
•    salata de vinete cu rosii
•    rosii rumenite la cuptor
•    rosii umplute cu salata de vinete, cu crema de branza, cu icre
•    rosii umplute cu carne tocata, fierte alaturi de ardei umpluti
•    rosii umplute cu cascaval
•    rosii umplute cu branza si marar
•    rosii umplute cu carne tocata
•    rosii umplute cu oua
•    rosii umplute cu orez
•    rosii umplute cu sardele
•    rosii cu ciuperci
•    rosii cu oua
•    rosii in aluat
•    rosii prajite
•    mancare de rosii cu ardei grasi
•    mancare de cartofi cu rosii
•    mazare in sos de rosii
•    chiftelute in sos de rosii
•    paste cu sos de rosii
•    pui cu rosii si ciuperci
•    ardei umpluti in sos de rosii
•    peste, in special dorada, cu sos de rosii
•    pizza cu rosii
•    friptura la cuptor cu sos de rosii



RETETA ZILEI

Supa de rosii cu galuste de gris


4rosii.jpgIngrediente: 1 kg rosii bine coapte, 2 ardei grasi, 2 morcovi, 1 patrunjel, 1 telina, 1 pastarnac, 1 ceapa, 2 cartofi, galuste de gris
Mod de preparare:
Toate legumele se curata, se spala, se taie in bucati mari si se fierb in apa. Cand s-au fiert legumele se scot din supa.
Separat se curata rosiile de coaja si seminte, se fierb si apoi se trec prin sita obtinandu-se un bulion gros si consistent care se pune in supa din care s-au scos legumele.
Se prepara galustele de gris, se fierb in apa si apoi se introduc in supa de rosii pentru cateva clocote.
In loc de galuste se pot folosi taiteii de casa sau orezul.

Pofta buna!

 

                                                 Profitati de vitaminele continute de rosii si mancati cat mai multe rosii vara !

 

 

 
  

Adaugare

  

comentarii

Nu sunt comentarii!

 

Alte articole din aceasta categorie

 

Cel mai vizualizat articol din aceasta categorie

Despre Piramida Alimentara si nutritia adecvata
Ce este Piramida Alimentara? Piramida alimentara reprezinta o exprimare grafica a recomandarilor nutritionale, a cantitatilor si a tipurilor de alimente ce trebuie sa fie consumate zilnic pentru a m.. Citeste mai departe 25880 vizualizari     7 comentarii

 

Cursul valutar

1 EUR = 4.7081 LEI

1 USD = 4.1377 LEI

1 GBP = 5.3199 LEI

1 XAU = 170.15 LEI

Voteaza!
Ii invatati pe copii sa-si aniverseze cu prietenii ziua de nastere sau onomastica?

Alte sondaje       DA       NU  

Personalizeaza
background
connect connect connect