Despre copii, pentru copii, dedicat copiilor si parintilor. Sfaturi medicale, adrese utile, retete culinare, povesti, idei si sfaturi practice, comunitatea parintilor

Seteaza prokid.ro ca Homepage
Click-uri mai putine. Acces mai rapid.

scrie-ne | scrie-ne | Cont nou | Autentificare    

StiriSfatul mediculuiMame celebreAlimentatieSfaturi practicePovestiAgendaUtileNume bebe

Scorpion

 

Horoscop
Zilnic

  Muncesti cu sarg, dar nu te preocupa s..  

» mai departe

concurs

trimite felicitare

trimite invitatie

jocuri

forum

Mail-ul dumneavoastra a fost inscris in baza noastra de date.

In scurt timp veti
primi un e-mail
cu detalii.

Multumim!

inscrie-te la newsletter-ul prokid.ro

Te afli aici: Alimentatie | Sfaturi pentru alimentatie | Tot ce trebuie sa stim despre Carne si Peste

Tot ce trebuie sa stim despre Carne si Peste

close

Trimite

Poti trimite la maxim 5 prieteni simultan

Tot ce trebuie sa stim despre Carne si Peste

De regula se consuma carne de pasare, vita, vitel, porc sau vanat. Cel mai frecvent se utilizeaza muschiul scheletic, dar termenul se poate utiliza si pentru organele interne provenite din sacrificare

trimite Tot ce trebuie sa stim despre Carne si Peste prin Yahoo Messenger trimite Tot ce trebuie sa stim despre Carne si Peste Facebook trimite Tot ce trebuie sa stim despre Carne si Peste Twitter trimite Tot ce trebuie sa stim despre Carne si Peste mail

Postat la: 26 mai 2011   vizualizari 12529 vizualizari   comentarii 2 comentarii

print mareste text micsoreaza text reseteaza dimensiune text

Tot ce trebuie sa stim despre Carne si Peste
Tot ce trebuie sa stim despre Carne si Peste

De regula se consuma carne de pasare, vita, vitel, porc sau vanat. Cel mai frecvent se utilizeaza muschiul scheletic, dar termenul se poate utiliza si pentru organele interne provenite din sacrificarea animalelor.

Specialistii spun ca, in general, carnea alba este preferabila celei rosii, carnea slaba – preferabila celei grase, iar pestele este indicat ca si aliment important in dieta, datorita continutului in acizi grasi ω-3. Iata de ce.

Proteinele, fierul si vitaminele

Cei mai importanti constituenti ai carnii sunt proteinele, fierul si vitaminele din grupul B, in special acidul nicotinic. Proteinele au o valoare biologica inalta, deoarece contin toti aminoacizii esentiali. De asemenea, carnea contine cantitati variabile de grasimi. Continutul in colesterol variaza in functie de specie. Preparatele de carne (hot dogs, carnaciorii, cremvurstii) sunt de asemenea bogate in grasimi.

Fierul continut in carne (in special in carnea rosie) are o biodisponibilitate mai mare decat cel din vegetale. Sarurile minerale se gasesc intr-o proportie variabila, fiind reprezentate in principal de fier – in medie 2-3 mg/100 g carne. Continutul in sodiu este variabil in functie de specie, cantitati mai mari fiind prezente in viscere.

Vitaminele sunt prezente in carne in proportii importante, in special cele din grupul B (B1, B2, PP, B6, acid folic, acid pantotenic, ciancobalamina). Important este de retinut continutul ridicat in tiamina al carnii de porc. Vitaminele liposolubile se gasesc mai ales in fractiunea lipidica a carnii.

Aroma caracteristica a carnii se datoreaza prezentei substantelor organice neproteice. Valoarea nutritiva a acestora este neglijabila, dar au rolul de a stimula apetitul si de a declansa secretia sucurilor digestive.

Organele

Ficatul, creierul, rinichiul, inima, momitele, toate au un continut crescut de colesterol. De asemenea, in ficat, rinichi sau inima se gasesc cantitati considerabile de riboflavina, tiamina, acid nicotinic si fier. Pe langa o cantitate importanta de fier, ficatul are un continut crescut in vitamina A.

Pestele

Carnea de peste este comparabila cu carnea celorlalte animale in ceea ce priveste compozitia. Este mai usor de digerat decat carnea de la mamifere si pasari deoarece nu contine tesut colagen fibros.

 

 Tot-ce-trebuie-sa-stim-despre-Carne-si-Peste-(2).jpg

Este o sursa importanta de proteine cu o valoare biologica inalta, continand toti aminoacizii esentiali. Grasimea este distribuita in musculatura pestelui sau este localizata in ficat, conferindu-i acestuia fragezime. In functie de continutul in grasime, deosebim specii de peste slab (cod, salau, biban, merlucius) si peste gras (hering, macrou,

sardine, somon, somn). Caracteristica este proportia mare de acizi grasi polinesaturati si in special ω-3. Speciile de peste gras sunt cunoscute a fi bogate in vitaminele A si D. De asemenea, continutul in vitamine din grupul B este unul semnificativ. Vitamina C se gaseste doar in ficatul de peste si in carnea de somon.

In ceea ce priveste continutul in minerale, sodiul si calciul sunt variabile

in functie de specie, iar continutul in fosfor este extrem de important, fiind in medie de 250 mg/100 g. Fierul este de asemenea prezent, dar la un nivel inferior celui din carnea mamiferelor si pasarilor.

Carnea pestelui are un continut scazut in grasimi si o cantitate mare de

apa comparativ cu celelalte specii, avand astfel o valoare energetica relativ scazuta. Substituirea carnii cu pestele in alimentatie reprezinta o metoda buna de a reduce aportul de grasimi saturate si de a suplimenta aportul de acizi grasi ω-3.

Crustaceele

Crustaceele (racul, homarul, crevetele) sunt bogate in substante proteice si contin o cantitate redusa de lipide. Continutul in saruri minerale este relativ bogat, in special in calciu si magneziu. In ceea ce priveste continutul in vitamine, este de mentionat prezenta vitaminei A in carnea de crab si a vitaminelor din grupul B in carnea crustaceelor, in general.

Sfaturi practice

• Consumati carne slaba (piept de pui, muschi file, sunca etc.).

• Preferati fierberea, coacerea sau inabusirea in locul frigerii.

• Indepartati grasimea vizibila (slanina, pielea de pe pui) si toata grasimea ce apare la suprafata in timpul gatirii.

• Preparati hrana fara sosuri suplimentare.

• Consumati peste cat mai des (cel putin de 2 – 3 ori pe saptamana)

 

Mai multe sfaturi gasiti in „Ghidul pentru alimentatia sanatoasa” recomandat de Ministerul Sanatatii.

 

Cititi si...

Tot ce trebuie sa stim despre Legume si Zarzavaturi

Ce cantitate de apa trebuie sa consume copiii

Ce facem cand copiii nu vor sa manance

 
  

Adaugare

  

comentarii

Postat de mda la 27 mai 2011, 7:11
articolul nu prezinta nici o noutate si bunica stie ca trebuie sa dai pielita la o parte de pe carne si "sfaturile practice" poate ii sunt utile unuia care a trait la polul nord si nu stie cum se mananca pe aici..in rest am pierdut timpul citind aceleasi chestii pe care le gasesti oriunde pe net si poti sa le dai copy -paste...tipic romaneste...

Postat de Risnoveanu Petre la 09 feb 2014, 15:18
Doream sa aflu ce compozitie are carnea de peste si anume toate vitaminele si sarurile minerale ce le contin

 

Alte articole din aceasta categorie

 

Cel mai vizualizat articol din aceasta categorie

Despre Piramida Alimentara si nutritia adecvata
Ce este Piramida Alimentara? Piramida alimentara reprezinta o exprimare grafica a recomandarilor nutritionale, a cantitatilor si a tipurilor de alimente ce trebuie sa fie consumate zilnic pentru a m.. Citeste mai departe 26058 vizualizari     7 comentarii

 

Cursul valutar

1 EUR = 4.7081 LEI

1 USD = 4.1377 LEI

1 GBP = 5.3199 LEI

1 XAU = 170.15 LEI

Voteaza!
Ii invatati pe copii sa-si aniverseze cu prietenii ziua de nastere sau onomastica?

Alte sondaje       DA       NU  

Personalizeaza
background
connect connect connect