Despre copii, pentru copii, dedicat copiilor si parintilor. Sfaturi medicale, adrese utile, retete culinare, povesti, idei si sfaturi practice, comunitatea parintilor

Seteaza prokid.ro ca Homepage
Click-uri mai putine. Acces mai rapid.

scrie-ne | scrie-ne | Cont nou | Autentificare    

StiriSfatul mediculuiMame celebreAlimentatieSfaturi practicePovestiAgendaUtileNume bebe

Scorpion

 

Horoscop
Zilnic

  Muncesti cu sarg, dar nu te preocupa s..  

» mai departe

concurs

trimite felicitare

trimite invitatie

jocuri

forum

Mail-ul dumneavoastra a fost inscris in baza noastra de date.

In scurt timp veti
primi un e-mail
cu detalii.

Multumim!

inscrie-te la newsletter-ul prokid.ro

Te afli aici: Povesti | Povesti | «Printesele dansatoare» de Fratii Grimm

«Printesele dansatoare» de Fratii Grimm

close

Trimite

Poti trimite la maxim 5 prieteni simultan

«Printesele dansatoare» de Fratii Grimm

La marginea lumii traia un rege foarte bun si iubit de catre poporul sau. Nimic nu i-ar fi tulburat linistea si fericirea, daca nu ar fi existat un mister pe care batranul rege nu-l putea descifra. Su

trimite «Printesele dansatoare» de Fratii Grimm prin Yahoo Messenger trimite «Printesele dansatoare» de Fratii Grimm Facebook trimite «Printesele dansatoare» de Fratii Grimm Twitter trimite «Printesele dansatoare» de Fratii Grimm mail

Postat la: 16 apr 2014   vizualizari 6363 vizualizari   comentarii nu sunt comentarii

print mareste text micsoreaza text reseteaza dimensiune text

«Printesele dansatoare» de Fratii Grimm
«Printesele dansatoare» de Fratii Grimm

La marginea lumii traia un rege foarte bun si iubit de catre poporul sau. Nimic nu i-ar fi tulburat linistea si fericirea, daca nu ar fi existat un mister pe care batranul rege nu-l putea descifra. Suveranul avea douasprezece fiice foarte frumoase, incantatoare, dar si foarte nazdravane. Intotdeauna stateau impreuna si dormeau toate in aceeasi odaie. Noaptea, cand se retrageau in dormitorul lor regele insusi incuia usa cu cheia, dupa ce le saruta pe fiecare.

Si, totusi, in fiecare dimineata, printesele trebuiau sa incalte pantofi noi, pentru ca cei din ziua anterioara fusesera distrusi, ca si cum cele care i-ar fi purtat nu ar fi facut altceva decat sa mearga si sa danseze toata noaptea. Dar nu aveau cum sa iasa, se gandea regele cu disperare, apoi se hotari sa le descopere si oferi o recompensa si mana printesei alese oricui ar fi descoperit misterul.

Dar daca acea persoana, dupa trei zile, ar fi dat gres, trebuia sa plateasca cu viata. Multi tineri s-au incumetat sa incerce si tuturor li s-a intamplat acelasi lucru: in timp ce le pazeau pe fete, cadeau rapusi de somn si, cand se trezeau, vedeau cele douasprezece perechi de pantofi distruse, fara sa stie de ce.

Pana cand un tanar soldat, cand se intorcea in tara, traversand o padure, vazu o batrana care cara o legatura de lemne si facandu-i-se mila de ea, se oferi sa o ajute. In timp ce se indreptau spre coliba batranei, tanarul, care auzise vorbindu-se despre misterul celor douasprezece printese, spuse ca vrea sa-si puna si el norocul la incercare.

-         Vreau sa te ajut, bunule tanar, zise batrana. Inainte sa adormi, una dintre printese iti va oferi vin. Sa nu bei nicio inghititura; apoi, pune-ti mantaua pe care ti-o dau. Cu ea vei deveni invizibil.

Soldatul ii multumi si se indrepta hotarat catre palat, unde se prezenta in fata regelui ca sa rezolve misterul pantofilor. Printesele il privira si zambira.

Noaptea, una dintre tinere ii oferi un pahar cu vin. Soldatul se prefacu numai ca bea, dar lasa vinul sa se scurga din pahar, fara ca printesa sa observe. La putin timp dupa aceea, se prefacu obosit si apoi ca doarme, sforaind zgomotos, incat cele douasprezece printese incepura sa rada.

-         Saracutul ! De ce s-o fi incumetat sa incerce aceasta aventura care il va costa viata ?

Convinse ca tanarul soldat dormea, incaltara pantofii noi, pe care ii primisera in acea zi. Apoi, sora cea mare, batu din palme si unul dintre paturi se scufunda si aparu si o scara.

Tinerele o coborara, iar soldatul abia avu timp sa le urmeze. Atat de repede o facu, incat calca pe rochia ultimei fete, care tipa alarmandu-si  surorile.

-         Nu fi prostuta, spuse fata cea mare, cand printesa explica ce i se intamplase. Nu avea cine sa te calce pe rochie. Te-ai impiedicat.

La capatul scarilor era un drum, pe care printesele mersera si ajunsera intr-un parc frumos. Cum soldatul purta mantaua care-l facea invizibil, niciuna dintre fete nu putu sa-l vada.

Traversara parcul, ai carui arbori aveau frunze de argint. Tanarul apuca o creanga, care trosni, si fata cea mica isi alarma din nou surorile.

-         Nu fi prostuta, spuse cea mare. Iti inchipui sunete. Este vantul.

 

Mersera ce mersera, pana ce ajunsera la marginea unui lac, unde le asteptau douasprezece barci. Se urcara in ele si soldatul reusi sa sara in ultima, unde era fata cea mica.

-         Nu pot sa vaslesc, se planse aceasta. Barca mea e foarte grea.

-         Nu fi prostuta, spuse cea mare. Lasa inchipuirile si urmeaza-ne!

Pe partea cealalta a lacului, in mijlocul unei gradini, era un maret castel. O muzica frumoasa se auzea si, cand coborara din barci, printesele incepura sa danseze. Muzica era din ce in ce mai puternica si printesele dansau din ce in ce mai tare. Pana cand, intr-un final, cazura obosite, cu pantofii complet distrusi. Intrara apoi in castel, unde le astepta o masa plina cu bucate.

Dar cand cea mica vru sa bea, soldatul deja ii golise paharul. Uimita, le spuse surorilor sale ciudatenia.

-         L-ai rasturnat, spuse cea mare.

In zori, revenira la barci, traversara din nou gradina, si se intoarsera in dormitor. Soldatul, invizibil si usor, urca inaintea lor scara si, cand cele douasprezece fete ajunsera sus, il gasira dormind, asa cum il lasasera.

Trei nopti la rand se intampla acelasi lucru, de fiecare data fata cea mica aratandu-si teama si simtind ca ceva nu mergea asa cum ar fi trebuit, si primind acelasi raspuns de la sora cea mare: « Haide, nu fi prostuta. »

In ultima zi, soldatul se prezenta in fata regelui si povesti tot ceea ce vazuse in gradina fermecata. Regele, caruia nu-i venea sa creada ce auzea, isi chema cele douasprezece fiice si le intreba daca era adevarat ceea ce ii spusese soldatul. Fetele, care intrasera razand, nu stiura ce sa spuna vazandu-si secretul descoperit. Dar, foarte curand, marturisira adevarul.

Regele il felicita pe soldat si ii oferi mana uneia dintre fetele sale. Soldatul o alese pe cea mica, se casatorira si traira fericiti multi ani de atunci inainte.

 

Povestea face parte din volumul “Basme” de Fratii Grimm, publicat in Romania de Editura Girasol (Basme minunate pentru copii, inainte de culcare).  Este interzisa reproducerea ei in scopuri comerciale, fara acordul editurii. Toate drepturile rezervate.

 

Cititi si…

« Falada – calul fermecat » de Charles Perrault

« Riquete cel cu mot » de Charles Perrault

« Muzicantul minunat » de Charles Perrault

 

 

 

 

 
  

Adaugare

  

comentarii

Nu sunt comentarii!

 

Alte articole din aceasta categorie

 

Cel mai vizualizat articol din aceasta categorie

"Motanul Incaltat" de Charles Perrault
Motanul Incaltat de Charles Perrault   A fost odata un morar care avea trei fii, un magar si un motan. La moartea sa, fiul cel mare mosteni moara, celui de-al doilea ii reveni magarul si celu.. Citeste mai departe 39283 vizualizari     24 comentarii

 

Cursul valutar

1 EUR = 4.7081 LEI

1 USD = 4.1377 LEI

1 GBP = 5.3199 LEI

1 XAU = 170.15 LEI

Voteaza!
Ii invatati pe copii sa-si aniverseze cu prietenii ziua de nastere sau onomastica?

Alte sondaje       DA       NU  

Personalizeaza
background
connect connect connect