Sfatul medicului - Calendar de fertilitate, dictionar medical, tu intrebi si medicul raspunde, sfaturi pentru parinti si copii, grafic de crestere

scrie-ne | scrie-ne | Cont nou | Autentificare    

StiriSfatul mediculuiMame celebreAlimentatieSfaturi practicePovestiAgendaUtileNume bebe

Berbec

 

Horoscop
Zilnic

  Esti capabil sa dai si haina de pe tin..  

» mai departe

concurs

trimite felicitare

trimite invitatie

jocuri

forum

Mail-ul dumneavoastra a fost inscris in baza noastra de date.

In scurt timp veti
primi un e-mail
cu detalii.

Multumim!

inscrie-te la newsletter-ul prokid.ro

AMBLIOPIA

close

Trimite

Poti trimite la maxim 5 prieteni simultan

AMBLIOPIA

Ambliopia, cunoscuta mai frecvent in limbajul uzual ca “ochiul lenes” reprezinta in continuare una din problemele cele mai frecvente cu care se intalneste oftalmologul si in special, oftal

trimite AMBLIOPIA prin Yahoo Messenger trimite AMBLIOPIA Facebook trimite AMBLIOPIA Twitter trimite AMBLIOPIA mail

Postat la: 09 apr 2009   vizualizari 3359 vizualizari   comentarii nu sunt comentarii

print mareste text micsoreaza text reseteaza dimensiune text

AMBLIOPIA
AMBLIOPIA

Ambliopia, cunoscuta mai frecvent in limbajul uzual ca “ochiul lenes” reprezinta in continuare una din problemele cele mai frecvente cu care se intalneste oftalmologul si in special, oftalmologul pediatru.

Ce inseamna ambliopie?

Inseamna performanta slaba a unuia din ochi, in ciuda corectiei optice, mai precis a ochelarului. O persoana cu un asemenea diagnostic, vede, de regula normal cu un ochi si mai putin decat acest “normal” cu celalalt ochi, aceasta diferenta fiind evaluata cu cea mai buna corectie a pacientului, adica cu ochelarii, perfect prescrisi. Nu este o afectiune congenitala ci una dobandita,care se instaleaza foarte devreme in primele luni de viata daca exista conditiile care o favorizeaza :

1. diferenta de dioptrie intre cei doi ochi;

2. lipsa de paralelism a ochilor si fixatia anormala a unuia dintre ei;

3. deprivarea -adica un obstacol in calea vederii cum ar fi cataracta congenitala, leucomul cornean sau orice cauza care compromite transparenta mediilor ocular.

Toate aceste cauze determina o stimulare inegala si insuficienta a retinei copilului mic, motiv pentru care unul din ochi isi va dezvolta normal abilitatea de a vedea pe cand celalalt, mai putin sau incorect stimulat, va ajunge ca treptat, sa nu mai fie folosit de catre creier si sa fie eliminat din circuitul vizual prin asa numita “supresie”. Persoanele la care creierul suprima una din cele doua imagini din cauza slabei ei calitati, folosesc practic un singur ochi vederea lor in spatiu fiind total compromisa, vederea pe ochiul suprimat degradandu-se rapid prin neutilizare. Sunt pacienti cu vedere monoculara, chiar daca structural cei doi ochi sunt normali. De ce este importanta vederea in spatiu, vederea binoculara ? Pentru ca ea este cea care ne permite o apreciere corecta a spatiului, a obiectelor in miscare, a campului vizual.

Cum poate fi depistata ambliopia ?

De regula, printr-un control de rutina care, cu cat este facut mai repede, cu atat mai multe sanse de recuperare va avea micul pacient in cazul in care ea este deja instalata sau de prevenire daca nu s-a instalat inca dar medicul constata conditii propice pentru instalarea ei. Cand poate fi evaluat un copil din punct de vedere oftalmologic ? Inca din primele zile de viata daca aspectul ochilor atrage atentia prin anormalitate sau asimetrie sau au existat conditii defavorabile din punct de vedere oftalmologic in timpul sarcinii sau la nastere. Copiii prematuri ,in special cei expusi la oxigen trebuie examinati inca din primele zile de viata. Daca aspectul ochilor este normal, dar dupa 6 luni de viata persista lipsa lor de paralelism (“fuge un ochi “) sau in familie exista purtatori de ochelari permanenti sau persoane cu ambliopie (parinti, bunici, frati etc.) este bine ca bebelusul sa fie examinat incepand de la aceasta varsta. Acolo unde nici genele nici aspectul ocular nu indica prezenta unei posibile probleme, varsta de 2 ani este o varsta la care copilul este recomandabil sa fie totusi examinat pentru ca la aceasta varsta o ambliopie poate fi tratata cu maxim succes. Obligatoriu este ca orice copil sa fie examinat inainte de varsta de 5 ani. In tarile in care exista programe bine puse la punct de screening in grupurile de prescolari, practic ambliopia a devenit o afectiune rara.

Cum se trateaza ambliopia?

Tratamentul de baza consta in purtarea ochelarilor si acoperirea ochiului bun (ocluzie) si stimularea ochiului slab prin exercitiu si se esaloneaza si coordoneaza de catre medicul specialist in functie de gravitatea ambliopiei si de varsta pacientului. Ocluzia poate fi inlocuita in anumite imprejuari de penalizarea cu atropina (picaturi). Din pacate, nu exista, cu toate progresele fantastice care s-au inregistrat in ultimii ani, o alta metoda care sa inlocuiasca eficient ocluzia. Pana la ce varsta poate fi tratata ambliopia? Cea generata de diferenta de dioptrie pana la 6-7 ani (in cazuri exceptionale pana la 9-10 ani) dar la acesta varsta rezulatele sunt partiale deja. Cea generata de prezenta unei deviatii strabice, in care fixatia ochiului este anormala trebuie tratata foarte devreme, de multe ori dupa 4-5 ani poate fi deja tarziu. Cea prin deprivare, de exemplu dupa o cataracta congenitala care trebuie operata foarte rapid-in primele saptamani, trebuie tratata incepand cu primele zile dupa inlaturarea cataractei (obstacolului). Sfaturi pentru parinti! Nu urmati sfatul „ mergeti la oftalmolog dupa varsta de 3 ani”- pentru anumite afectiuni este prea tarziu Nu va ingrijorati ca „medicul n-o sa-i poata face nimic pentru ca nu colaboreaza”- copilul mic are protocolul lui de examinare conform varstei si afectiunilor specifice varstei si in centrele specializate de oftalmologie pediatrica acest lucru poate fi facut. Daca va ingrijoreaza ceva, mai bine sa fiti un parinte „exagerat” decat un parinte nefericit. Nu va ingrijorati ca nu poate fi tratat-ochelarii pot fi purtati de la varste foarte mici 5-6 luni- exista rame si lentile speciale pentru aceasta varsta deci lasati specialistul sa decida ce se poate.

 
  

Adaugare

  

comentarii

Nu sunt comentarii!

 

Alte articole din aceasta categorie

 

Cel mai vizualizat articol din aceasta categorie

Ce este Rinita Alergica si cum se trateaza?
Ce este Rinita Alergica   Nasul, ca poarta a tractului respirator, este solicitat, in mod continuu, sa reactioneze la modificarile mediului si sa respinga asaltul extern la stimuli variati. Exa.. Citeste mai departe 107217 vizualizari     16 comentarii

 

Cursul valutar

1 EUR = 4.7081 LEI

1 USD = 4.1377 LEI

1 GBP = 5.3199 LEI

1 XAU = 170.15 LEI

Voteaza!
Ii invatati pe copii sa-si aniverseze cu prietenii ziua de nastere sau onomastica?

Alte sondaje       DA       NU  

Personalizeaza
background
connect connect connect