Sfaturi practice - articole pentru mamici, rubrica stiati ca?...

Seteaza prokid.ro ca Homepage
Click-uri mai putine. Acces mai rapid.

scrie-ne | scrie-ne | Cont nou | Autentificare    

StiriSfatul mediculuiMame celebreAlimentatieSfaturi practicePovestiAgendaUtileNume bebe

Rac

 

Horoscop
Zilnic

  Nu te baza pe ce iti spun altii ca e m..  

» mai departe

concurs

trimite felicitare

trimite invitatie

jocuri

forum

Mail-ul dumneavoastra a fost inscris in baza noastra de date.

In scurt timp veti
primi un e-mail
cu detalii.

Multumim!

inscrie-te la newsletter-ul prokid.ro

Te afli aici: Sfaturi practice | Sfaturi practice | Ce alegeti: familie moderna sau traditionala?

Ce alegeti: familie moderna sau traditionala?

close

Trimite

Poti trimite la maxim 5 prieteni simultan

Ce alegeti: familie moderna sau traditionala?

Din interviul realizat cu psiholog Delia Ciobancan vom afla care sunt cauzele pentru care numarul divorturilor este in crestere. Stabilim diferentele dintre cuplurile moderne si cele traditionale si d

trimite Ce alegeti: familie moderna sau traditionala? prin Yahoo Messenger trimite Ce alegeti: familie moderna sau traditionala? Facebook trimite Ce alegeti: familie moderna sau traditionala? Twitter trimite Ce alegeti: familie moderna sau traditionala? mail

Postat la: 04 dec 2012   vizualizari 8140 vizualizari   comentarii nu sunt comentarii

print mareste text micsoreaza text reseteaza dimensiune text

Ce alegeti: familie moderna sau traditionala?
Ce alegeti: familie moderna sau traditionala?

Din interviul realizat cu psiholog Delia Ciobancan vom afla care sunt cauzele pentru care numarul divorturilor este in crestere. Stabilim diferentele dintre cuplurile moderne si cele traditionale si definim ce rol are fiecare dintre parteneri in cuplu. Si constatam ca, in prezent, exista sapte tipuri de familii restructurate: celibatul, concubinajul, cuplul fara descendenti, familia monoparentala, casatoria deschisa, familia reconstituita si familia reorganizata. E momentul sa aflam cum ar trebui sa stabileasca membrii familiei reguli despre gestionatrea resursele financiare, impartirea sarcinilor, ingrijirea si educarea copiilor, petrecerea timpului impreuna.

 

Prokid: Care sunt trasaturile care definesc familia traditionala? Dar pe cea moderna?

Delia Ciobancan: Sustinand omul in istoria sa, familia este cea mai stabila forma de comunitate umana care asigura perpetuarea neamului omenesc, evolutia si continuitatea vietii sociale. Deloc intamplator, familia a fost mereu in atentia sociologilor, filosofilor, antropologilor si juristilor, a bisericii, a pedagogilor si a psihologilor. Din punct de vedere socio-istoric se diferentiaza doua tipuri familiale: familia extinsa, patriarhala (de tip traditional) si familia nucleara, conjugala (de tip modern).

Familia extinsa, patriarhala este conform sociologului Burgess o structura de tip autoritar sau autocratic, condusa de un “sef-pater”, incluzand mai multe generatii care convietuiesc impreuna, intr-o precisa diviziune si stratificare a rolurilor. In acest tip de familie, alegerea partenerului este facuta de parinti pe baza statusului economic si social, iar subordonarea obligatiilor si urmarea traditiei sunt asteptari majore. 

Familia nucleara sau conjugala – restransa la soti si copiii lor necasatoriti, aceasta in cazul in care mai exista copii – este o structura democratica bazata pe egalitate, consens si participarea copiilor in luarea decizilor. Cuplul modern detine libertatea alegerii, avand drept scop iubirea. Daca iubirea dintre ei dispare, dezvoltarea lor ca indivizi nu este stagnata. Acest stil de viata are la baza afectivitatea, comunicarea si actiunea. Independenta proprie creaza posibilitatea de autoconducere si autodezvoltare. Familia conjugala are raporturi diferite cu familia de origine a fiecarui partener si cu exteriorul, meditand mai putin asupra regulilor transmise de parinti dar fiind puternic influentate de ele.

Daca din punct de vedere sociologic cele doua tipuri de familie sunt clar diferentiate, din punct de vedere psihologic familia sufera in lupta de control a parintilor asupra copiilor deveniti intre timp adulti, dar si a luptei de control dintre parteneri. Exista jocuri psihologice care mascheaza suficient de mult lupta de a cuceri si subjuga incat efectele nocive date de dependenta sau control sunt puse pe seama oricarei alte cauze. Iubirea paleste cand vine vorba de a da voie celuilalt sa se exprime diferit. Verbal, sunt recunoscute egalitatea de drepturi ale barbatului si a femei, dar cand se ajunge la punerea in practica ies scantei.

Prokid: Care sunt cauzele care duc la aceasta diferentiere?

Delia Ciobancan: Structura familiei rezoneaza cu progresul socio-economic, tehnic, cultural si moral al societatii care este intr-o perpetua restructurare. Familiile actuale mai sunt moderne intr-o mica masura. Daca se desprind de ajutorul economic a parintilor risca sa decada in ochii societatii consumerista iar daca accepta sustinerea financiara a parintilor risca sa treaca la tipul de familie extinsa.

Desi relativ independenta in raport cu societatea in interiorul careia se formeaza, familia este determinata in ultima instanta si conditionata, in organizarea si evolutia sa, de modul de organizare a societatii pe care o reflecta. Daca aruncam o privire asupra societatii romanesti aflata intr-un tavalug haotic de mutatii putem vedea bine de ce destramarea pandeste orice familie. Corelatele politice, socio-economice, ideologice si culturale imprima deosebiri semnificative in structura si functionalitatea familiei. Daca noul cuplu creat nu se supune regulilor familiei de origine nu inseamna ca ii merge mai bine, el duce mai departe dorinta de control preluata din familie si o pune in joc in relatia cu partenerul. Socio-istoric ne putem concentra pe flexibilitatea semnificativa data de egalizarea status-rolurilor familiale insa condensarea afectiva si democratizarea nu este prezenta in fiecare familie.

Prokid: Sunt cuplurile moderne mai putin sanatoase decat cele traditionale?

Delia Ciobancan: Schimbarile din viata sociala atrag schimbari in viata de familie. Familia nu mai poate fi mereu aceasi, ea se adapteaza. Daca latura biologica a ramas aproape neschimbata de-a lungul timpului, latura sociala este vesnic schimbatoare si influenteaza educational, moral, economic, juridic, psihosocial familia.

Spre diferenta de membrii familiei traditionale, tinerii de azi isi pun alte intrebari: “Cum sa-mi gasesc un partener? Ma voi casatori, oare? Si daca da, cand? Ce responsabilitati implica formarea familiei? Voi avea copii? Cati? Cand?” Pentru a intelege cat mai clar relatiile dintre parteneri, pentru a rezolva nelinistile, frustrarile si incertitudinile pe care le are individul inainte, in timpul si dupa consumarea unei relatii, nu mai sunt apreciate sau cerute sfaturile parintilor ca urmare tinerii trebuie sa dezvolte singuri atitudini si mecanisme de supravietuire performante.

Prokid: Se poate vorbi despre o „criza a institutiei familiale"? Ce repercusiuni are aceasta asupra vietii individuale?

Delia Ciobancan: Incercand sa ne gasim perechea, de regula de sex opus, deoarece dimensiunea psihologica umana este profund marcata de sansa de a fi si de a te remarca in cadrul convietuirii ca barbat sau ca femeie, aspiram la complementaritate, la dezvoltare afectiva, sexuala, mentala si spirituala. Descoperim erotismul si iubirea, dar nu ne mai gandim la casatorie, nu valorizam institutia familiei comparativ cu parintii nostri, nu suntem pregatiti sa ne punem problema descendentilor, nu avem dezvoltat simtul responsabilitatii. Daca totusi facem un copil intram intr-un scenariu al dublei parentalitati, pe de-o parte ne dorim sa fim parintii pe care nu i-am avut, iar pe de alta parte sa fim copilul care nu am fost. Un aspect de apreciat este ca investim intens in socializarea, integrarea si adaptarea eventualilor urmasi. Dupa casatorie, nu incearcam prin intelegere si armonie sa pastram unitatea familiei. Datorita factorilor care au accelerat maturizarea sexuala, s-a generalizat tendinta ca tinerii sa-si inceapa foarte devreme viata sexuala, erotismul devenind din ce in ce mai mult si din ce in ce mai devreme un domeniu de fascinanta atractivitate, un domeniu de exercitare a identitatii, a autonomiei si afirmarii eului. Decizia de formare a cuplului este amanata in schimbul diversitatii si abundentei de parteneri.

Psihologii considera ca momentul semnificativ al transformarilor individuale prin si in casatorie ar avea loc la intrarea in a doua jumatate a vietii, moment in care pasiunea se transforma in datorie, dorinta devine necesitate, iar surprizele si descoperirile din tinerete devin obisnuinte. Dar casatoria nu este o graba – spun tot mai multi tineri.

De obicei, unul dintre soti isi gaseste mai repede locul intr-o casatorie decat celalalt. Unul va avea mai putine dificultati de adaptare decat celalalt, ceea ce inseamna ca, in fond, casatoria este in permanenta o institutie de adaptare. Daca sexualitatea scapa de sub guvernarea regulilor culturale, este posibila promiscuitatea. Daca oamenii vor ingaduit libertinajul sexual nelimitat, atunci vor apare urmatoarele consecinte: probleme create de gelozie si conflicte; femeile vor fi subiectul exploatarii sexual; programul cresterii copiilor va fi greu de sustinut.

Prokid: Ce rol are fiecare dintre parteneri in cuplurile moderne comparativ cu cele traditionale?

Delia Ciobancan: Odata cu emanciparea femeii, cu ambitia acesteia de a deveni egala barbatului, simbioza din cadrul familiei s-a rupt. Familia a ramas o uniune a doua persoane dominate de rationalitate, nu de sensibilitate, de activitate interesata, nu de traditie afectiva, de profit, nu de sentimente. Familia  parca nu mai exista sau familia este orice altceva, numai familie nu. Apar „incompatibilitati” tot mai evidente in relatia dintre barbat si femeie. La nivelul relatiilor din interiorul familiei, alterarile sunt semnificative (in special violenta familiala, falsa comuniune, insatisfactia conjugala). Un fenomen tot mai actual, cu impact psiho-sociopatogen si anume violenta familiala creaza motive de ingrijorare. Cand femeia isi paraseste rolul sau, pentru a-l asimila pe acela al barbatului, stabilitatea se rupe si disensiunile se intensifica. Rolurile devin tot mai ambigue, ceea ce duce la distrugenrea echilibrului familiei. Femeia societatii contemporane se afla intr-un accentuat proces de depasire a cliseelor traditionale legate de ideea de feminitate. Rezistenta nervoasa si capacitatea de adaptare sunt orientarile noilor cupluri. Femeia moderna oscileaza permanent intre nevoia de independenta si dorinta de a se agata de vechile valori. Aceasta oscilare accentueaza divergentele in interiorul cuplului.

Prokid: Ce primeaza in cuplurile moderne? Ce efecte sau beneficii are aceasta atitudine?

Delia Ciobancan: In prezent, se structureaza 7 tipuri constitutive ale familiei restructurate, evident raportate la familia nucleara: celibatul, concubinajul, cuplul fara descendenti, familia monoparentala, casatoria deschisa, familia reconstituita si familia reorganizata.

Nici una din configuratii nu accentueaza functia reproductiva a familiei, fapt ce reprezinta o agravare a fenomenului care se intampla in prezent cu familia nucleara si anume reducerea tot mai accentuata a numarului de urmasi pana la unul, maxim doi copii. Se contureaza astfel pentru viitor dominanta stilului de viata fara copii. La polul opus se afla functia sexuala. Acest aspect releva rolul important al sexualitatii in societatea contemporana, satisfactia sau insatisfactia sexuala fiind una dintre cauzele importante ale pastrarii sau abandonarii configuratiei familiale respective. Cercetatorii semnaleaza in prezent o tendinta in comportamentul de initiere sexuala a adolescentilor, constand in separarea sexului de dragoste. Rezultatul il reprezinta angajarea in relatii sexuale precoce si libertine, lipsite de suport afectiv. Aceasta tendinta are trei consecinte: aparitia sexului ca sport, a sexului ca distractie si a sexului fara nici un fel de implicatii emotionale.

Prokid: Care sunt cauzele pentru care numarul divorturilor este in crestere?

Delia Ciobancan: Exista mai multe cauze care predispun la divort: o relatie de cuplu alterata, urmare a imaturitatii, a incapacitatii sau ignorantei celor doi; emanciparea economica a femeii; modernitatea si urbanizarea; nerezolvarea problemei locuintelor; modificarea mentalitatii referitoare la divort. Cuplurile care se casatoresc astazi asteapta sa obtina din casatorie fericirea personala, spre deosebire de generatiile anterioare in care partenerii se declarau multumiti daca celalalt se comporta satisfacator, ca stapan al casei sau ca intretinator de familie. Din acest motiv, in cuplurile actuale, sperantele privitoare la fericirea maritala se transforma mult mai repede in deziluzii, pentru simplul motiv ca realitatea nu corespunde asteptarilor, astfel incat sistemul marital intemeiat in special pe nevoi expresive (suport emotional, afectiune, confort psihologic si sexual) si mai putin pe nevoi instrumentale (cresterea si educarea copiilor), conduce la o mai mare libertate de dizolvare oficiala a cuplurilor carentate.

Prokid: Ce sfaturi ne puteti da pentru a mentine cat mai mult respectul, dragostea si alte sentimente pozitive in relatie?

Delia Ciobancan: Detasarea partenerilor de modelul parental face posibila asumarea responsabilitatii propriei familii si consolidarea ei. Partenerii orientati spre propria familie sunt in contact cu viata de cuplu, cu dificultatile si cu schimbarile care traverseaza orice casatorie. Toate cuplurile ar trebui sa stabileasca reguli cu privire la cum vor fi gestionate resursele financiare, impartirea sarcinilor, ingrijirea si educarea copiilor, petrecerea timpului impreuna, viata sexuala. Felul in care cuplul isi gestioneaza diferentele creeaza compatibilitatea sau din contra disolutia cuplului. Dupa mai multi ani de interes si efort comun partenerii unui cuplu pot ajunge la un grad mai mare de compatibilitate. Stabilitatea cuplului depinde de modul in care partenerii isi pun reciproc in evidenta calitatile. Pe masura ce relatia evolueaza partenerii evolueaza si ei. Sotii se dezvolta atat in cuplu cat si fiecare separat. Ei se maturizeaza si fiecare are ritmul sau de dezvoltare emotionala si socio-profesionala. Nevoile lor se schimba, la fel si nevoile relatiei. Gusturile se schimba si tot astfel se schimba si prioritatile. Fiecare partener isi defineste statutul socio-profesional, isi schimba sau diversifica rolurile (de la student la angajat, sotii devin si parinti). Motivatiile alegerii initiale se pot modifica si prin urmare dinamica vietii de cuplu are un alt ritm. De multe ori schimbarile aduc o data cu ele si stari tensionale.

Complementaritatile trasaturilor de personalitate devin esentiale pentru mentinerea coeziunii cuplului. In cadrul cuplului daca exista o cunoastere interpersonala corecta si imaginea despre sine coincide cu aceea a partenerului despre el, atunci exista compatibilitate. Compatibilitatea nu este ceva ce cuplul are de la inceput, este ceva ce obtii in timp. Partenerii ajung sa fie compatibili in urma unui proces de durata, pe care-l negocieza pe masura ce inainteaza in relatie. Reusita procesului de ''compatibilizare'' se bazeaza pe dorinta de a coopera si a lucra impreuna. Desigur ca si trasaturile de personalitate contribuie la acest proces, dar modul in care partenerii interactioneaza conteaza in aceeasi masura. Ei au nevoie sa simta siguranta ca vor construi ceva impreuna. Este important sa asculti si sa inveti ce il multumeste pe celalalt. In perioadele de tranzitie, de acomodare la noile conditii, partenerii au pentru un timp sentimentul ca nu se cunosc atat de bine pe cat au crezut. Adesea ei spun ca au din ce in ce mai putine lucruri in comun, cu atat mai putin visurile de la inceput. Chiar daca visurile sunt diferite pentru un timp, nu inseamna ca nu vor deveni comune pe viitor. Cand ambii parteneri se schimba si ''cresc'' impreuna, poate fi o experienta de imbogatire atat a personalitatii cat si a vietii de cuplu. Aceasta capacitate de schimbare face posibil ca oamenii sa fie fericiti cu aceeasi persoana si 50 de ani.

Toate elementele vietii noastre exterioare ne structureaza destinul si calitatea vietii. Sa ne propunem sa fim atenti si sa incercam sa intelegem ce se intampla cu noi pentru ca sa  putem fi autentici si in armonie cu noi si cu partenerul de viata. Este de dorit ca persoanele care provin din familii dizarmonice sa constientizeze influentele negative si sa se detaseze. Nu sta in puterea noastra sa schimbam lumea sa nici nu trebuie sa o facem. Putem sa ne schimbam pe noi, sa ne facem viata mai frumoasa iar atunci cand acest lucru ne pare greu sau imposibil de realizat sa apelam la specialistii in psihoterapie.

 

Cititi si …

Iata ce trebuie sa facem cand lasam copiii in grija bunicilor

Cum incep copiii sa vorbeasca ?

Copilul trebuie sa doarma in pat cu parintii?

 
  

Adaugare

  

comentarii

Nu sunt comentarii!

 

Alte articole din aceasta categorie

 

Cel mai vizualizat articol din aceasta categorie

Ce inseamna cand visezi copii si gravide?
Ce este visul decat o inlantuire de imagini, de fenomene si idei care apar in timpul somnului? Unii cred ca mai mult de atat, de aceea au aparut cei care studiaza visele si le interpreteaza. Astfel,.. Citeste mai departe 84915 vizualizari     6 comentarii

 

Cursul valutar

1 EUR = 4.7081 LEI

1 USD = 4.1377 LEI

1 GBP = 5.3199 LEI

1 XAU = 170.15 LEI

Voteaza!
Ii invatati pe copii sa-si aniverseze cu prietenii ziua de nastere sau onomastica?

Alte sondaje       DA       NU  

Personalizeaza
background
connect connect connect