Sfaturi practice - articole pentru mamici, rubrica stiati ca?...

Seteaza prokid.ro ca Homepage
Click-uri mai putine. Acces mai rapid.

scrie-ne | scrie-ne | Cont nou | Autentificare    

StiriSfatul mediculuiMame celebreAlimentatieSfaturi practicePovestiAgendaUtileNume bebe

Scorpion

 

Horoscop
Zilnic

  Muncesti cu sarg, dar nu te preocupa s..  

» mai departe

concurs

trimite felicitare

trimite invitatie

jocuri

forum

Mail-ul dumneavoastra a fost inscris in baza noastra de date.

In scurt timp veti
primi un e-mail
cu detalii.

Multumim!

inscrie-te la newsletter-ul prokid.ro

Te afli aici: Sfaturi practice | Sfaturi practice | Ce spun cercetatorii despre copiii crescuti doar de mama

Ce spun cercetatorii despre copiii crescuti doar de mama

close

Trimite

Poti trimite la maxim 5 prieteni simultan

Ce spun cercetatorii despre copiii crescuti doar de mama

• Un experiment interesant Hetherington in 1983 a condus o examinare comprehensiva asupra efectelor familiei cu un singur parinte, pe un lot de fete scindat in trei grupuri diferite: fete din fa

trimite Ce spun cercetatorii despre copiii crescuti doar de mama prin Yahoo Messenger trimite Ce spun cercetatorii despre copiii crescuti doar de mama Facebook trimite Ce spun cercetatorii despre copiii crescuti doar de mama Twitter trimite Ce spun cercetatorii despre copiii crescuti doar de mama mail

Postat la: 06 mar 2012   vizualizari 14193 vizualizari   comentarii 7 comentarii

print mareste text micsoreaza text reseteaza dimensiune text

Ce spun cercetatorii despre copiii crescuti doar de mama
Ce spun cercetatorii despre copiii crescuti doar de mama

• Un experiment interesant

Hetherington in 1983 a condus o examinare comprehensiva asupra efectelor familiei cu un singur parinte, pe un lot de fete scindat in trei grupuri diferite: fete din familii cu ambii parinti, fete ai caror tati au decedat si fete ai caror tati s-au separat sau au divortat. O parte din studii a constat in intervievarea fetelor intr-un centru de zi. Au fost puse patru scaune in camera de interviu. Intervievatorul asezat pe un scaun lasa fetelor libertatea de a aseza scaunele la o distanta mai mare sau mai mica fata de scaunul pe care acesta era asezat.

Comportamentul fetelor a aratat ca fetele mamelor divortate au stat mai aproape de barbatul intervievator; fetele mamelor vaduve au stat pe cel mai indepartat scaun. Cand intervievatorul era femeie, grupurile erau asezate fara un patern evident al selectarii distantei. Aceasta observatie a fost interpretata ca indicand ca fetele mamelor divortate mai degraba cauta compania barbatilor si fetele mamelor vaduve evita compania barbatilor.

Din alte observatii ale studiului reiese ca fetele mamelor vaduve angajeaza un contact vizual ochi in ochi mai slab cu intervievatorul barbat, stau in posturi rigide si raporteaza o activitate heterosexuala slaba. In contrast, fetele mamelor divortate angajeaza un contact vizual ochi in ochi mult mai semnificativ, stau pe scaun mai degajat si au raportat o activitate heterosexuala mult mai activa. Totusi, pentru nici unul din aceste grupuri datele nu au aratat contacte cu barbati sau atitudini pozitive fata de barbati comparativ cu datele obtinute pentru grupul fetelor din familii cu ambii parinti.

O alta concluzie importanta a studiului este aceea ca pierderea tatalui, indiferent de motiv, inainte de varsta de 5 ani, presupune efecte mai pronuntate asupra comportamentului copiilor decat pierderea parintelui dupa varsta de 5 ani.

  • Familia cu un singur parinte

Una dintre formele noi catre care se indreapta evolutia familiei in perioada actuala este familia cu un singur parinte. In unele tari, cum ar fi SUA, deja acest tip de familie a devenit predominant la sfarsitul anilor '80 si inceputul anilor '90. Pentru Europa, statisticile din Marea Britanie arata ca familiile monoparentale reprezentau, de asemenea, un procent semnificativ. Singurul parinte poate fi mama sau tata, dar oricare ar fi situatia, aceasta forma de familie ridica o multitudine de probleme vizand un nou stil de viata si de interactiune, noi solicitari pe linia ajustarii si acomodarii, atat intrafamiliale, cat si extrafamiliale.Ce-spun-cercetatorii-despre-copiii-crescuti-doar-de-mama-(5).jpg

Cauzele care conduc la aparitia familiei cu un singur parinte sunt multiple, dar cea mai frecventa este situatia in care tatal paraseste familia in urma divortului. Printre alte cauze pot fi mentionate: abandonul familial, separarea in fapt, decesul, nasterea unui copil nelegitim. Desigur, exista si familii formate din copii si mama necasatorita.

Statisticile arata ca in cele mai multe cazuri de familie monoparentala, parintele este mama.

Odata ce familia cu un singur parinte a devenit o realitate incontestabila, ea a atras atentia tot mai mult cercetatorilor si specialistilor in politici sociale, date fiind costurile crescute ale protectiei sociale. Concluziile formulate nu sunt concordante, parerile fiind impartite. Exista cercetatori care se centreaza pe sublinierea riscurilor mari pe care le reprezinta acest tip de familie pentru copil. Cand unul dintre parinti este absent pentru o perioada mare de timp, familia isi pierde abilitatea de a functiona intr-o maniera sanatoasa. Cresc riscurile privind cresterea, dezvoltarea si educatia copiilor. Alti autori au pareri contrare, si anume, examinand functionalitatea familiilor monoparentale au ajuns la concluzia ca suportul social, starea materiala a familiei, statutul social al mamei si comunicarea eficienta sunt inalt predictive pentru buna sanatate fizica si mentala a membrilor acestei familii, mai ales a copiilor. Problemele ridicate de acest tip de familie sunt cele legate de exercitarea rolurilor parentale si a relationarii interpersonale.

  • Responsabilitatile se dubleaza

Daca in ce priveste relationarea in cazul unei familii cu ambii parinti exista o distribuire a responsabilitatilor, rolurile parentale exercitandu-se in directie complementara si compensatorie, in cazul familiei conduse numai de catre mama, tensiunea si incordare in ceea ce priveste adoptarea rolului parental cresc, intrucat responsabilitatile ce revin ambilor parinti cad acum numai in sarcina mamei. Incercarea exercitarii corespunzatoare a ambelor roluri duce la restrangerea sferei comportamentale specifice pentru fiecare rol sau la exagerarea unor tipuri de conduita ce intra in sfera de actiune a rolului matern. In ceea ce priveste relationarea cu copilul, apar serioase schimbari comportamentale mai ales in cadrul mamelor divortate. In anii ce urmeaza rupturii, capacitatea de a exercita complet rolul parental este mult diminuata. Centrata pe propriile dificultati de adaptare, mama este cu greu responsiva la nevoile copilului. Este posibil ca limitele dintre rolul parental si cel al copilului sa se estompeze in sensul ca, pe de o parte, mama, in special daca are mai multi copii, poate manifesta tendinta de a abdica de la rolul ei ca parinte, devenind un fel de partener al celui mai in varsta dintre copii si, pe de alta parte, de a pretinde copiilor sa fie mult mai maturi decat sunt ei in realitate.

Ce-spun-cercetatorii-despre-copiii-crescuti-doar-de-mama-(6).jpgPot exista situatii in care mama incepe sa sporeasca raporturile de comunicare cu copilul, privitoare la diferite aspecte legate de viata. Acesta, in mod crescator, isi asuma rolul de confident. In multe privinte, mama in aceasta situatie tinde sa se sprijine pe copil, considerandu-l un suport emotional si, in felul acesta, copilul este implicat in structuri interactionale ce reclama un anumit grad de maturitate in raport cu care el nu este suficient pregatit. In asemenea situatii, copiii nu pot sa-si exprime sentimentele si trairile lor tensional-conflictuale, insa pot sa apara diferite forme „mascate” de reactie, cum ar fi cazul unor somatizari sau conduite nevrotice.

  • Cand tatal este singurul parinte

Tatal, in calitate de singur parinte, prezinta caracteristici diferite pe linia adoptarii si exercitarii rolului parental, dar si in acest caz apar elemente intensive aditionale rol-status-ului specific tatalui. El este constient ca trebuie sa fie pentru copil si mama si tata. In acest sens, apar noi responsabilitati, cum ar fi, mai ales, cele legate de menaj si de treburile casnice si gospodaresti. Unii sunt total lipsiti de asemenea experiente in momentul in care isi asuma „dublul” rol de parinte. De aceea, frecvent, tatal manifesta tendinta de a imparti asemenea gen de sarcina cu copii.

In adoptarea si exercitarea noului sau rol, si anume, de singur parinte, tatii intampina dificultati si ei se plang mai ales de faptul ca nu pot sincroniza multiplele categorii de solicitari legate de cresterea si educarea copiilor, de indatoririle casnico-menajere si de activitatea lor socio-profesionala – sursa mijloacelor de subzistenta. Cele mai mari dificultati apar in cazul copiilor foarte mici, necesitand masuri de ingrijire speciale.

Familia cu un singur parinte prezinta particularitati organizatorice si functionale diferite fata de modelul de familie cu ambii parinti. Pentru fiecare dintre cei doi parinti, apar noi tipuri de solicitari, care determina schimbari in plan comportamental.

Relationarea cu copiii capata infatisari diferite, iar efectele asupra procesului de crestere si maturizare psihologica si psihosociala a acestora sunt diferite. Efectele asupra dezvoltarii copilului nu trebuie generalizate nici intr-un sens, nici in altul. Cercetari privind efectele familiei cu un singur parinte nu au fost limitate doar la consecinta slabei adaptari a copilului, studii mai vechi sau mai recente au pus in evidenta felul in care copiii se raporteaza si isi construiesc comportamentul fata de persoanele de acelasi sex cu parintele pierdut.

  • Experienta pozitiva sau negativa?Ce-spun-cercetatorii-despre-copiii-crescuti-doar-de-mama-(7).jpg

Familia monoparentala, consecinta a separarii sau divortului, este de departe cazul cel mai frecvent. Dincolo de circumstantele economice sau sociale care influenteaza evolutia familiei monoparentale, separatia sau divortul realizate cu sau fara conflict este stresanta si suparatoare pentru copiii si adultii implicati. Concluziile cercetarilor din anii 1980, in Marea Britanie, au aratat ca primii doi ani dupa separare sunt caracterizati de o perioada de tulburari ce poate evolua pana la criza, dupa care copiii se adapteaza gradual noilor roluri, relatiilor si altor schimbari in familia in care traiesc. Cercetari mai recente au aratat insa ca familiile care au experimentat o serie de schimbari, si anume, separarea parintilor, au copii care intampina probleme in viata sociala, educationala si chiar la nivelul starii de sanatate, cu o incidenta evident mai mare decat grupul de copii din familii ce nu au experimentat divortul sau separarea.

Potrivit unor cercetari pe populatie americana facute de Wallerstein in 1980, la cinci ani dupa divort pot fi distinse trei grupe de copii: complet restabiliti (34%), mediu restabiliti (29%) si a treia categorie de copii care manifesta insatisfactie, depresie, solitudine si chiar retard in dezvoltare.

Ca o concluzie la cercetarile care de multe ori prezinta date ce sustin pareri contradictorii, privind efectele pentru copiii din familiile rezultate in urma separarii, acestea sunt complexe, ele fiind potentate de urmatorii indicatori prezentati in ordinea influentei: statutul social al parintelui care creste copiii, varsta acestuia, sexul (familia condusa de tata sau mama). Concluziile la cercetarile amintite fac precizarea ca nu se poate afirma cu certitudine ca divortul va fi o experienta negativa cu consecinte asupra dezvoltarii copilului, cum nu se poate afirma cu certitudine ca o familie cu ambii parinti presupune exclusiv o experienta pozitiva in viata copilului.

ciobancan-delia.jpg

Psiholog Delia Ciobancan

Cabinet individual de psihoterapie

Tel. 0733098444

E-mail: delia.ciobancan@psychedeli.ro

 

 

Cititi si...

Cand tatal nu-si ia in serios rolul sau

Ce vor parintii care isi abandoneaza copiii

Tatal e obligat sa-si ia concediu pentru cresterea copilului

 
  

Adaugare

  

comentarii

Postat de Adeline la 07 mar 2012, 9:28
"Cercetatorii" ..au facut si au dres...!!!!!!!!
Dar daca tatal se dovedeste a fi un nemernic (un alcoolic, bataus , un iresponsabil) este bine ca unul (sau mai multi copii) depinde cati sunt in familia respectiva, e bine sa traiasca in mediul acesta?! Numai ca sa aibe doi parinti? Eu cred ca nu aveti ce face

Postat de corina la 07 mar 2012, 11:05
Adeline, ai citit articolul sau doar titlul?
Nu are nicio legatura cu concluzia ta. Este foarte interesant si adevarat acest articol.

Postat de Anca la 07 mar 2012, 15:49
De acord cu Corina, din pacate.
Asa este, si fetita mea, desi inca foarte micuta, e "topita" dupa toti barbatii pe care ii intalnim in diverse ipostaze (soti ai prietenelor mele, bunicii copiilor la care mergem in vizita). Tanjeste foarte mult dupa regnul masculin, iar eu nu stiu cum anume sa o alin. la noi inca nu a trecut nici un an, inteleg ca am mai avea unul pana la reintrarea in "normalitate", ce-o mai fi insemnand si ea

Postat de Michel la 08 mar 2012, 8:58
Eu am 4 ani imediat de cand sunt divortata si fata mea in continuare este topita dupa tot ce inseamna barbat. Orice mascul care intra in casa noastra, fie el cunostinta sau ruda, fata mea e calare pe el. Are 6 ani imediat si e tare lipicioasa cu barbatii. Cu tatal ei nu are nici o reactie, dar cu unchiul, bunicul, alt var de-al meau....nu stie cum sa-i sufoce mai tare.

Postat de carmen la 20 aug 2014, 20:26
si tatal meu este tot alcoolic si este greu mai ales ca se lasase de multe ori de bautura dar apoi iar se ia de bautura.eu locuiesc intr-un sat rad copii de mine este greu

Postat de Carmen Cristescu la 06 mai 2015, 11:36
Atunci cand cei doi parinti se despart si pentru binele copilul pastreaza o relatie amiabila si de comunicare, copilul nu sufera si totul poate fi mai bine, decat daca ar fi ramas impreuna.

Postat de Carina la 05 mar 2016, 20:30
Bunà seara,sunt divortatà de 7 ani si fostul meu sot a càstigat amàndoi copii vreau sà stiu cum de reuseste sà càstige el merue si legea din Romània este mereu de partea lui?
Vreau sà stiu ce reacti au copii mei In astfel de momente? Fata are 15 ani si bàiatul 10 ani .
Multumesc.

 

Alte articole din aceasta categorie

 

Cel mai vizualizat articol din aceasta categorie

Ce inseamna cand visezi copii si gravide?
Ce este visul decat o inlantuire de imagini, de fenomene si idei care apar in timpul somnului? Unii cred ca mai mult de atat, de aceea au aparut cei care studiaza visele si le interpreteaza. Astfel,.. Citeste mai departe 85115 vizualizari     6 comentarii

 

Cursul valutar

1 EUR = 4.7081 LEI

1 USD = 4.1377 LEI

1 GBP = 5.3199 LEI

1 XAU = 170.15 LEI

Voteaza!
Ii invatati pe copii sa-si aniverseze cu prietenii ziua de nastere sau onomastica?

Alte sondaje       DA       NU  

Personalizeaza
background
connect connect connect