Sfaturi practice - articole pentru mamici, rubrica stiati ca?...

Seteaza prokid.ro ca Homepage
Click-uri mai putine. Acces mai rapid.

scrie-ne | scrie-ne | Cont nou | Autentificare    

StiriSfatul mediculuiMame celebreAlimentatieSfaturi practicePovestiAgendaUtileNume bebe

Scorpion

 

Horoscop
Zilnic

  Muncesti cu sarg, dar nu te preocupa s..  

» mai departe

concurs

trimite felicitare

trimite invitatie

jocuri

forum

Mail-ul dumneavoastra a fost inscris in baza noastra de date.

In scurt timp veti
primi un e-mail
cu detalii.

Multumim!

inscrie-te la newsletter-ul prokid.ro

Te afli aici: Sfaturi practice | Sfaturi practice | Cum ajutam copilul sa treaca usor peste adaptarea scolara?

Cum ajutam copilul sa treaca usor peste adaptarea scolara?

close

Trimite

Poti trimite la maxim 5 prieteni simultan

Cum ajutam copilul sa treaca usor peste adaptarea scolara?

Varsta scolara, denumita si copilaria a treia, se distinge prin faptul ca cei mici incep sa se orienteze spre lucruri concrete, au anumite interese, se diminueaza egocentrismul, creste sociabilitatea,

trimite Cum ajutam copilul sa treaca usor peste adaptarea scolara? prin Yahoo Messenger trimite Cum ajutam copilul sa treaca usor peste adaptarea scolara? Facebook trimite Cum ajutam copilul sa treaca usor peste adaptarea scolara? Twitter trimite Cum ajutam copilul sa treaca usor peste adaptarea scolara? mail

Postat la: 18 sept 2012   vizualizari 4799 vizualizari   comentarii nu sunt comentarii

print mareste text micsoreaza text reseteaza dimensiune text

Cum ajutam copilul sa treaca usor peste adaptarea scolara?
Cum ajutam copilul sa treaca usor peste adaptarea scolara?

Varsta scolara, denumita si copilaria a treia, se distinge prin faptul ca cei mici incep sa se orienteze spre lucruri concrete, au anumite interese, se diminueaza egocentrismul, creste sociabilitatea, apar prieteni si colegi noi, isi dezvolta imaginatia si creativitatea. Toate aceste lucruri pivoteaza in jurul definirii si construirii personalitatii sale viitoare.

Mica scolaritate este perioada cand se modifica substantial regimul de viata, scoala introduce in fluxul activitatii copilului un anumit orar, anumite planuri si programe, anumite activitati.

Mediul scolar, in care copilul de 6-7 ani este primit, este complet diferit de cel de acasa, din familie, el fiind creat, cum observa psihologul si pedagogul M. Debesse, nu pentru a distribui satisfactii afective, ci pentru o munca disciplinata continua si bine organizata.

Scoala constituie un mediu care, in locul unui grup restrans (cel de joc), ofera copilului o colectivitate cu numeroase intrepatrunderi – mentale, afective, morale – care se constituie ca un important resort al dezvoltarii lui psihice.

Adaptarea la scoala, la ocupatiile si relatiile scolare presupune o oarecare maturitate din partea copilului, care ii insufla capacitatea de a se lipsi de afectivitatea ingusta din mediul familial si de interesele imediate ale jocului, pentru a patrunde intr-un nou univers de legaturi sociale unde va incepe sa-si asume indatoriri.Cum-ajutam-copilul-sa-treaca-usor-peste-adaptarea-scolara-(2).jpg

Studiile de specialitate inregistreaza dificultati multiple de adaptare scolara. Ele pot fi generate:

-      de o baza psiho-fiziologica precara (instabilitate neuropsihica, adaptabilitate greoaie la noile conditii)

-      de fixatiile si conflictele afective de sorginte socio-familiala (incapatanare, negativism)

-      de insusi mediul scolar (sarcini coplesitoare, educatori dificili, fara experienta, clase suprapopulate care impieteaza asupra obtinerii starii de atentie si a disciplinei necesare bunei desfasurari a lectiei).

De aici comportamentele de retragere in sine, introvertire, compensare prin activitati nedorite.

 

Cititi si ...

Ce facem cand copilul nu vrea sa mearga la scoala?

5 Dificultati pe care le intampina copiii cand merg la scoala

Cum ii invatam pe copii sa gandeasca pozitiv

 

Ce-i de facut pentru a ajuta copilul sa treaca usor peste adaptarea scolara?

Parintii sunt cei care trebuie sa manifeste entuziasm si bucurie referitor la inceperea scolii, sa-i insufle micutului relaxare fata de noile activitati pe care le va desfasura, sa-l determine sa fie curios fata de cunostintelor dobandite, sa-l ajute sa-si infranga frica fata de nou si necunoscut. Parintii care gandesc pozitiv fata de statutul de „elev” ii vor insufla si copilului acest lucru determinandu-l sa se adapteze mai usor noilor conditii.

De exemplu, transformati intr-o joaca modul in care copilul va invata sa-si aranjeze singur ghiozdanul si cutia cu mancare, sa se imbrace singur si sa-si puna singur hainele in cuier, sa se imbrace cu tinuta de sport, sa deprinda metoda scrisului si a cititului. De cate ori reuseste sa duca la bun sfarsit un lucru sau o activitate, e bine sa-l laudati si sa-l incurajati pentru a-l determina sa inregistreze mereu progrese. Copilul va aprecia acest lucru.

Referitor la socializare, e bine sa-l invatati cum sa spuna mereu “te rog” si “multumesc”, cum sa-si astepte randul, cum sa accepte si ideile celorlalti, cum sa-si ceara scuze atunci cand greseste. Sunt cateva reguli de politete si de viata care ii vor permite copilului sa se integreze bine in grupul elevilor din clasa sa si sa evite respingerea acestora.

ciobancan-delia.jpgPsiholog Delia Ciobancan

Cabinet individual de psihoterapie

Tel. 0733098444

E-mail: delia.ciobancan@psychedeli.ro 
  

Adaugare

  

comentarii

Nu sunt comentarii!

 

Alte articole din aceasta categorie

 

Cel mai vizualizat articol din aceasta categorie

Ce inseamna cand visezi copii si gravide?
Ce este visul decat o inlantuire de imagini, de fenomene si idei care apar in timpul somnului? Unii cred ca mai mult de atat, de aceea au aparut cei care studiaza visele si le interpreteaza. Astfel,.. Citeste mai departe 85138 vizualizari     6 comentarii

 

Cursul valutar

1 EUR = 4.7081 LEI

1 USD = 4.1377 LEI

1 GBP = 5.3199 LEI

1 XAU = 170.15 LEI

Voteaza!
Ii invatati pe copii sa-si aniverseze cu prietenii ziua de nastere sau onomastica?

Alte sondaje       DA       NU  

Personalizeaza
background
connect connect connect