Sfaturi practice - articole pentru mamici, rubrica stiati ca?...

scrie-ne | scrie-ne | Cont nou | Autentificare    

StiriSfatul mediculuiMame celebreAlimentatieSfaturi practicePovestiAgendaUtileNume bebe

Berbec

 

Horoscop
Zilnic

  Esti capabil sa dai si haina de pe tin..  

» mai departe

concurs

trimite felicitare

trimite invitatie

jocuri

forum

Mail-ul dumneavoastra a fost inscris in baza noastra de date.

In scurt timp veti
primi un e-mail
cu detalii.

Multumim!

inscrie-te la newsletter-ul prokid.ro

Te afli aici: Sfaturi practice | Sfaturi practice | Cum isi dezvolta copiii autonomia fata de parinti

Cum isi dezvolta copiii autonomia fata de parinti

close

Trimite

Poti trimite la maxim 5 prieteni simultan

Cum isi dezvolta copiii autonomia fata de parinti

Controlul la adolescenti Intrand in posesia propriei identitati, adolescenti isi revendica drepturile luptand cu figurile puternice ale parintilor. Adolescentii care detin controlul asupra lor, iau d

trimite Cum isi dezvolta copiii autonomia fata de parinti prin Yahoo Messenger trimite Cum isi dezvolta copiii autonomia fata de parinti Facebook trimite Cum isi dezvolta copiii autonomia fata de parinti Twitter trimite Cum isi dezvolta copiii autonomia fata de parinti mail

Postat la: 09 ian 2012   vizualizari 2957 vizualizari   comentarii 1 comentariu

print mareste text micsoreaza text reseteaza dimensiune text

Cum isi dezvolta copiii autonomia fata de parinti
Cum isi dezvolta copiii autonomia fata de parinti

Controlul la adolescenti

Intrand in posesia propriei identitati, adolescenti isi revendica drepturile luptand cu figurile puternice ale parintilor. Adolescentii care detin controlul asupra lor, iau decizii, fac angajamente, devin responsabili, dar nu inainte de a trece peste cateva etape dificile.

Expertii au identificat sarcinile de dezvoltare ale adolescentei pentru realizarea maturizarii ca fiind:

-          consolidarea identitatii sexuale;

-          regasirea sentimentului de dragoste, dincolo de granitele familiei;

-          modificarea si cizelarea supraeului, a constiintei, prin dezvoltarea unui sistem personal de valori morale;

-          rezolvarea crizei identitatii printr-o imagine despre cine suntem, ce vrem si incotro mergem;

-          o sarcina dureroasa si infricosatoare este separarea de mama, de tata, de copilarie;

-          reintoarcerea acasa cu noul profil al unei persoane adulte.

In procesul de a deveni adult, se rup legaturi importante cu parintii. Dezvoltandu-ne propria autonomie, propriul supraeu, parintii sunt respinsi, desfiintati, devin inamici. In rolul nostru de copii ai parintilor nostri, printr-o emancipare totala uzurpam autoritatea parentala, omoram ceva vital in ei. Acest patricid nu este doar simbolic, chiar contribuim fara indoiala la moartea lor. Si ne vom simti vinovati si angoasati fara sa stim de ce.

Conflictul dintre generatiiCum-isi-dezvolta-copiii-autonomia-fata-de-parinti-(2).jpg

Puterea parintilor este atat de tainica, de obscura si vaporoasa, incat frumusetea lor paleste pe masura ce a copiilor infloreste, iar calatoria se apropie de sfarsit in timp ce a copiilor de-abia incepe.

Contrastul dintre puterea fizica crescanda a adolescentului si cea descrescanda a adultului este una dintre caracteristicile vietii de familie, care face conflictul dintre generatii sa fie inevitabil, care deschide lupta intre parinte si copil. Aceste conflicte sunt aprinse de tensiunea ce apare ca urmare a faptului ca parintii au mai multa putere decat copiii prin puterea de a oferi sau de a retrage privilegiile pe care le cauta si de a-si impune vointa arbitrar, autocratic.

Unii parinti isi exercita peste limita controlul deoarece ii privesc pe adolescenti ca pe niste stereotipuri – ca fiind toti niste infractori, iresponsabili, hipersexuali, ingusti la minte, delasatori. Acesti parinti reactioneaza tratandu-si copiii adolescenti ca si cum ar fi intrupari ale unor idei negative, si nu persoane.

O modalitate de a prelua controlul este de a impiedica parintii sa afle ce se intampla, devenind retinuti sau impartasind doar celor din afara familiei. Pentru ca a le spune implica riscul provocarii unei prelegeri, riscul de a fi sfatuit cu forta, de a fi dezaprobat sau pedepsit.

Provocandu-ne parintii in incercarile noastre sporadice sau continue de a prelua controlul, ne razvratim, de la uzurpare pana la renegare. Unii dintre noi, hotarati sa inlaturam in totalitate influenta parintilor, vom dezvolta atasamente ale urii si razbunarii, adica fata de oameni pe care parintii nostri ii gasesc respingatori, atasamente ce vor duce la ruperea legaturii parinte-copil.

In lupta pentru control, se apeleaza chiar si la boli de alimentatie cum ar fi anorexia nervoasa astfel, adolescentul isi afirma independenta incercand sa puna stapanire pe propriul trup. Adolescentul anorectic isi vede subtirimea ca pe o realizare proprie, infaptuita printr-o deprivare prelungita, prin foame, sacrificiu si in pofida protestelor parintilor.

Adolescentii compara cu invidie imaginea parintilor reali cu imaginea idealizata a cum cred ei ca ar trebui sa fie parintii lor. De unde putem deduce nemultumirea vizavi de parintii pe care ii avem indiferent de standardele la care ei isi joaca rolul.

Cum-isi-dezvolta-copiii-autonomia-fata-de-parinti-(3).jpgControlul asupra propriei vieti

O alta arma puternica in lupta pentru control dintre copil si parinte este fuga sau mutatul de acasa. Folosita ca amenintare, ea ii poate forta uneori pe parinti, speriati de moarte sa nu isi piarda copiii, sa faca tot felul de concesii impotriva vointei lor. Adolescenta trebuie privita ca perioada unei ambivalente dureroase, o perioada atat a dorintei de a avea, cat si a dorintei de a renunta la control.

Daca pretul pentru autonomie este furia sau indurerarea parintilor sau retragerea iubirii lor, uneori facem un pas inapoi de la revendicarea dreptului la propriul destin, acceptand rolurile pe care ni le aleg ei, preferand bunurile primite ca recompensa pentru buna noastra purtare, incercarii de a prelua controlul.

Unii dintre noi isi parasesc cuibul si patrund in lumea mare purtand cu ei o fantezie inconstienta ca vor fi salvati. Deghizati in femei si barbati autonomi, speram ca oameni de buna credinta, norocul, circumstante favorabile, privilegii speciale, vor aparea si ne vor ajuta sa ne descurcam. Speram sa fim salvati de partener, de serviciu, de o mutare, de o schimbare in felul in care aratam.

Nu preluam controlul asupra vietii noastre sperand ca viata noastra si noi vom fi salvati. Reusim sa nu preluam controlul si sa nu ne maturizam niciodata.

Intr-o adolescenta normala parintii nu ne vor abandona, dar nici nu ne vor sufoca, ne vor da treptat mai multa libertate, constrangandu-ne atunci cand este cazul si sustinandu-ne pe masura ce ne separam si ne formam propria identitate.

Chiar daca acest Eu este aproape de valorile parintilor, pot simti ca am ales sa fiu ceea ce sunt. Alegerile mele pot fi revizuite, controlul asupra corpului si asupra psihicului poate fi imperfect, insa am intrat in posesia propriei identitati.

Dar din pacate, vedem in jurul nostru familii in care lupta dintre parinti si copii continua. Si continua pana la adanci batraneti.

 

 

ciobancan-delia.jpg

Psiholog Delia Ciobancan

Cabinet individual de psihoterapie

Tel. 0733098444

E-mail: delia.ciobancan@psychedeli.ro

 

 

Cititi si...

De ce mint copiii?

Suferinta parintilor care au copiii cu nevoi speciale

Putem influenta starea de spirit a copiilor nostri

 
  

Adaugare

  

comentarii

Postat de o mamica la 09 ian 2012, 16:28
Felicitari! Foarte util si placut construita "povestea".
O mica observatie gramaticala: iau decizii, nu "i-au decizii".

 

Alte articole din aceasta categorie

 

Cel mai vizualizat articol din aceasta categorie

Ce inseamna cand visezi copii si gravide?
Ce este visul decat o inlantuire de imagini, de fenomene si idei care apar in timpul somnului? Unii cred ca mai mult de atat, de aceea au aparut cei care studiaza visele si le interpreteaza. Astfel,.. Citeste mai departe 84765 vizualizari     6 comentarii

 

Cursul valutar

1 EUR = 4.7081 LEI

1 USD = 4.1377 LEI

1 GBP = 5.3199 LEI

1 XAU = 170.15 LEI

Voteaza!
Ii invatati pe copii sa-si aniverseze cu prietenii ziua de nastere sau onomastica?

Alte sondaje       DA       NU  

Personalizeaza
background
connect connect connect