Sfaturi practice - articole pentru mamici, rubrica stiati ca?...

Seteaza prokid.ro ca Homepage
Click-uri mai putine. Acces mai rapid.

scrie-ne | scrie-ne | Cont nou | Autentificare    

StiriSfatul mediculuiMame celebreAlimentatieSfaturi practicePovestiAgendaUtileNume bebe

Rac

 

Horoscop
Zilnic

  Nu te baza pe ce iti spun altii ca e m..  

» mai departe

concurs

trimite felicitare

trimite invitatie

jocuri

forum

Mail-ul dumneavoastra a fost inscris in baza noastra de date.

In scurt timp veti
primi un e-mail
cu detalii.

Multumim!

inscrie-te la newsletter-ul prokid.ro

Te afli aici: Sfaturi practice | Sfaturi practice | De ce sa spunem ‚Nu’ copilului?

De ce sa spunem ‚Nu’ copilului?

close

Trimite

Poti trimite la maxim 5 prieteni simultan

De ce sa spunem ‚Nu’ copilului?

De ce este importanta autoritatea in relatia cu copiii? Vi s-a intamplat vreodata, in calitate de parinte, sa nu reusiti sa va faceti ascultati in fata copilului? Vi s-a intamplat sa nu il puteti dis

trimite De ce sa spunem ‚Nu’ copilului? prin Yahoo Messenger trimite De ce sa spunem ‚Nu’ copilului? Facebook trimite De ce sa spunem ‚Nu’ copilului? Twitter trimite De ce sa spunem ‚Nu’ copilului? mail

Postat la: 03 oct 2011   vizualizari 2843 vizualizari   comentarii nu sunt comentarii

print mareste text micsoreaza text reseteaza dimensiune text

De ce sa spunem ‚Nu’ copilului?
De ce sa spunem ‚Nu’ copilului?

De ce este importanta autoritatea in relatia cu copiii?

Vi s-a intamplat vreodata, in calitate de parinte, sa nu reusiti sa va faceti ascultati in fata copilului? Vi s-a intamplat sa nu il puteti disciplina? Sau sa vedeti copilul trecand cu prea mare usurinta peste acel „Nu!” pe care i-l impuneti?

Daca nu, felicitari! Intre dvs. si copil ati reusit sa dezvoltati o colaborare si un respect reciproc in baza carora incep sa se contureze locul si rolul fiecarui membru al familiei.

Daca insa ati raspuns afirmativ la (macar una din) intrebarile de mai sus inseamna ca exista riscul de a va confrunta cu o modalitate de educatie mult prea permisiva care-i lasa copilului libertatea de a incalca acea autoritate sanatoasa, fireasca si necesara pe care fiecare parinte ar fi bine s-o manifeste in relatie cu copilul.

 

Ce inseamna o autoritate sanatoasa?

Evolutia si dezvoltarea copilului depind in mare masura de educatia primita (in primul rand de la parinti), de un mediu familial stabil, cald si securizant dar in egala masura depind si de limite, de reguli, si de un cadru bine stabilit in care autoritatea parentala vine in defavoarea anarhiei, reducand riscul de instalare a confuziei si haosului din viata copilului (si uneori si a parintilor).

Prin urmare, autoritatea parentala implica, asa cum am mentionat mai sus, definirea si fixarea unor reguli si limite corespunzatoare fiecarei etape de varsta a copilului. Ea il ajuta pe copil sa-si gaseasca rolul in familie si sa deosebeasca intre „ce este permis” si ce nu este permis, si mai ales de ce?

De retinut ca prin forma de autoritate pe care alegem sa o manifestam fata de copil, il punem fata in fata cu nuantele cuvintelor „teama/frica” si „respect”.

Respectul hraneste evolutia copilului, teama o inhiba.

Autoritatea inseamna disciplinare, ea serveste dezvoltarii copilului si nu de putine ori ea presupune a sti cum sa spui „NU!” copilului tau.

De retinut ca, daca ii spui NU! si-atat nu se rezolva nimic, insa un ‚nu’ urmat de explicatii in mod cert detensioneaza si atenueaza eventualele conflicte.

 De-ce-sa-spunem-‚Nu’-copilului-(1).jpg

De ce sa spunem ‚Nu’ copilului?

Pentru ca fara acest „nu”, lasat liber, de capul lui, copilul se pierde in confuzia propriilor impulsuri, fiind astfel condamnat sa traiasca o serie de esecuri si suferinte.

Prezenta unui adult in viata lui care sa stie cum si cand sa spuna ‚nu’ copilului, usureaza pastrarea si continuarea liniei, a traseului de dezvoltare a copilului. Altfel spus, in locul unui imperios „Ai sa faci asa pentru ca asa trebuie!” ar fi indicat un „Ar fi mai potrivit sa faci asta, pentru ca te-ar ajuta mai mult sa...”.

 

Totodata autoritatea parentala nu e totuna cu o forma de abuz fizic sau psihic, nu e o forma de agresare a copilului, ci mai degraba o atitudine de fermitate clara si sustinuta care sa-i dea de inteles copilului ca parintele este adultul, persoana matura din casa care a trecut prin experientele copilului si poate lua deciziile cele mai potrivite si nu invers. Inversarea rolurilor nu duce altundeva decat la transformarea copilului in ‚copilul-rege’ cu autoritatea in mana. Asta nu presupune, desigur, sa-i luati dreptul copilului de a experimenta diverse lucruri.

De retinut: A sti sa spui ‚nu’ inseamna a-l invata pe copil sa inteleaga faptul ca nu totul i se cuvine, ca nu sunteti obligati sa-i spuneti de fiecare data ‚da’, si mai ales inseamna sa-l invatati pe copil formele de respect fata de lumea din jur (parinti, alte persoane, jucarii etc).

Acolo unde nu exista respect, apar drame in familie, neintelegeri, devalorizari si atitudini si comportamente neadecvate.

 

 

 

 moraru.jpg

Autor: Psiholog Psihoterapeut Diana MORARU

Psihoterapie psihanalitica de cuplu si familie

Web: http://in2constient.wordpress.com/

e-mail: in2constient@gmail.com

Tel: 0728.750.387

 

 

 

Cititi si...

Cum ii invatam pe copii ce sunt Succesul si Esecul

Ce facem cand copilul este mincinos?

Ce faceti cand aveti mai multi copii

 
  

Adaugare

  

comentarii

Nu sunt comentarii!

 

Alte articole din aceasta categorie

 

Cel mai vizualizat articol din aceasta categorie

Ce inseamna cand visezi copii si gravide?
Ce este visul decat o inlantuire de imagini, de fenomene si idei care apar in timpul somnului? Unii cred ca mai mult de atat, de aceea au aparut cei care studiaza visele si le interpreteaza. Astfel,.. Citeste mai departe 84909 vizualizari     6 comentarii

 

Cursul valutar

1 EUR = 4.7081 LEI

1 USD = 4.1377 LEI

1 GBP = 5.3199 LEI

1 XAU = 170.15 LEI

Voteaza!
Ii invatati pe copii sa-si aniverseze cu prietenii ziua de nastere sau onomastica?

Alte sondaje       DA       NU  

Personalizeaza
background
connect connect connect