Sfaturi practice - articole pentru mamici, rubrica stiati ca?...

Seteaza prokid.ro ca Homepage
Click-uri mai putine. Acces mai rapid.

scrie-ne | scrie-ne | Cont nou | Autentificare    

StiriSfatul mediculuiMame celebreAlimentatieSfaturi practicePovestiAgendaUtileNume bebe

Rac

 

Horoscop
Zilnic

  Nu te baza pe ce iti spun altii ca e m..  

» mai departe

concurs

trimite felicitare

trimite invitatie

jocuri

forum

Mail-ul dumneavoastra a fost inscris in baza noastra de date.

In scurt timp veti
primi un e-mail
cu detalii.

Multumim!

inscrie-te la newsletter-ul prokid.ro

Te afli aici: Sfaturi practice | Sfaturi practice | Jocul si creativitatea in viata copiilor

Jocul si creativitatea in viata copiilor

close

Trimite

Poti trimite la maxim 5 prieteni simultan

Jocul si creativitatea in viata copiilor

Crestem pionieri sau prizonieri ai vietii? S-a vorbit mult, in ultima vreme, despre violenta in randul tinerilor, despre agresivitatea copiilor, despre lipsa lor de atentie si incapacitatea de a se c

trimite Jocul si creativitatea in viata copiilor prin Yahoo Messenger trimite Jocul si creativitatea in viata copiilor Facebook trimite Jocul si creativitatea in viata copiilor Twitter trimite Jocul si creativitatea in viata copiilor mail

Postat la: 18 apr 2012   vizualizari 3397 vizualizari   comentarii nu sunt comentarii

print mareste text micsoreaza text reseteaza dimensiune text

Jocul si creativitatea in viata copiilor
Jocul si creativitatea in viata copiilor

Crestem pionieri sau prizonieri ai vietii?

S-a vorbit mult, in ultima vreme, despre violenta in randul tinerilor, despre agresivitatea copiilor, despre lipsa lor de atentie si incapacitatea de a se concentra la anumite responsabilitati date lor de profesori, educatori sau parinti – unor copii li s-au administrat chiar medicamente fiind suspectati si diagnosticati cu diverse afectiuni psihice precum Sindromul Atentiei Deficitare, despre lipsa lor de respect fata de norme considerate normale...

Din fericire, incepem sa ne dam seama din ce in ce mai mult, de adevaratele cauze ale acestui tip de comportament si de solutiile potrivite pentru a inlatura violenta si suferinta din viata copiilor si, implicit, a noastra, a tuturor.

Incepem sa observam ca multi dintre cei responsabili cu educatia copiilor inca nu iau in considerare latura emotionala, sufleteasca a acestora. Ei se concentreaza pe dezvoltarea cat mai multor activitati intelectuale, dar nu si pe satisfacerea nevoilor sufletesti ale copiilor. Acest lucru s-a dovedit a fi nefunctional intrucat duce la dezechilibre emotionale, la ruptura intre copil – profesor, copil – parinte si chiar la violenta.

 

Creativitate versus violenta

In Romania, mult timp educatia a fost ghidata de schemele sociale si de limitarea creativitatii si a spontaneitatii la copii. Este ingrijorator faptul ca odata cu formarea bazata pe obligativitatea de a invata cat mai multe limbi straine, de a rezolva cat mai multe probleme de matematica, de fizica etc. se urmareste crearea a ceea ce psihologul J.L.Moreno numea „conserva culturala” si nu dezvoltarea unei persoane originale, unica in trairile sale, creativa, orientata spre reusita sociala.

Este important sa nu privim copiii ca pe niste roboti care trebuie sa fie plini de cunostinte si sa nu le limitam contactul cu mediul natural. Daca dorim sa vedem copii care manifesta un comportament social sanatos si putere de adaptare la viata atunci este necesar sa le incurajam creativitatea si spontaneitatea si sa le lasam libertatea de a se exprima si de a se juca.

 Jocul-si-creativitatea-in-viata-copiilor-(2).jpg

Joc, Libertate, Creativitate

Jocul inseamna libertate si permite integrarea copilului in societate. Copilul care se joaca dobandeste experienta, iar jocul in echipa stimuleaza spiritul de cooperare si si autocontrolul.

S-a constatat ca acei copii care au fost antrenati dupa scheme rigide se exprima cu dificultate cand sunt solicitati sa aduca idei noi, originale, creative, atat la scoala, cat si in viata reala si sunt incapabili sa hotarasca singuri sau sa reactioneze daca nu le spune cineva ce si cum sa faca. Aceasta reactie este provocata de teama ce cuprinde copilul care nu a avut acordul parintilor in exprimarea libera a energiei cu care s-a nascut. Multe dintre atacurile de panica sunt consecinta interdictiilor si a sabloanelor impuse de parinti in perioada copilariei.

Copiii care isi exprima creativitatea devin cea mai valoroasa resursa umana si dimpotriva, cei care nu gasesc un mediu in care sa-si manifeste potentialul creativ prezinta un indice de risc social ridicat (risca sa se comporte violent fata de cei din jurul lor sau fata de ei insisi).

S-a spus, de asemenea, ca multi copii sunt indisciplinati, lipsiti de interes pentru lectura si de respect fata de cerintele adultilor. Constatam insa, daca analizam cu atentie, ca acestor copii le place mai mult sa aplice, sa experimenteze practic, sa simta, sa vibreze de emotii pozitive puternice, sa transforme, sa creeze, sa se joace...

Copilul s-a nascut pentru a fi un centru creativ. El este un centru creativ. Cand este lasat sa gandesca liber si sa experimenteze, el creste si evolueaza. De aceea, nu trebuie in primul rand bani pentru cresterea copiilor.

Iata de ce sunt extrem de importante jocul si creativitatea in viata copiilor si de ce devine evident faptul ca cel mai de pret dar pe care il putem oferi copiilor nostri, si implicit noua insine, este libertatea. In timpul atelierelor de comunicare ale clubului Kreativ Mind Centre copiii de toate varstele au ocazia sa experimenteze libertatea de a fi ei insisi alaturi de „PIC din Tara Viselor” si de alte personaje si jocuri creative si distractive.

 

Psiho-pedagog-Alina-Ion.jpg

Alina Ion

Psiho – pedagog, consultant de Comunicare, trainer de jocuri educative, autor

Cabinet individual de terapie prin Comunicare si joc

Tel. 0723987007

mediatoralinaion@gmail.com

 

 

Cititi si...

Retete jucause pentru copii

Ce facem in cazul tulburarilor de vorbire la copii?

Incurajati-I pe copii sa aiba un hobby

 
  

Adaugare

  

comentarii

Nu sunt comentarii!

 

Alte articole din aceasta categorie

 

Cel mai vizualizat articol din aceasta categorie

Ce inseamna cand visezi copii si gravide?
Ce este visul decat o inlantuire de imagini, de fenomene si idei care apar in timpul somnului? Unii cred ca mai mult de atat, de aceea au aparut cei care studiaza visele si le interpreteaza. Astfel,.. Citeste mai departe 84914 vizualizari     6 comentarii

 

Cursul valutar

1 EUR = 4.7081 LEI

1 USD = 4.1377 LEI

1 GBP = 5.3199 LEI

1 XAU = 170.15 LEI

Voteaza!
Ii invatati pe copii sa-si aniverseze cu prietenii ziua de nastere sau onomastica?

Alte sondaje       DA       NU  

Personalizeaza
background
connect connect connect