Sfaturi practice - articole pentru mamici, rubrica stiati ca?...

Seteaza prokid.ro ca Homepage
Click-uri mai putine. Acces mai rapid.

scrie-ne | scrie-ne | Cont nou | Autentificare    

StiriSfatul mediculuiMame celebreAlimentatieSfaturi practicePovestiAgendaUtileNume bebe

Balanta

 

Horoscop
Zilnic

  Formezi o echipa de nezdruncinat cu ce..  

» mai departe

concurs

trimite felicitare

trimite invitatie

jocuri

forum

Mail-ul dumneavoastra a fost inscris in baza noastra de date.

In scurt timp veti
primi un e-mail
cu detalii.

Multumim!

inscrie-te la newsletter-ul prokid.ro

Te afli aici: Sfaturi practice | Sfaturi practice | Presiunea grupului de prieteni asupra copilului

Presiunea grupului de prieteni asupra copilului

close

Trimite

Poti trimite la maxim 5 prieteni simultan

Presiunea grupului de prieteni asupra copilului

  Rolul grupului de colegi si prieteni Copilaria si adolescenta sunt perioade de varsta susceptibile la presiunea grupului. Colegii joaca un rol important in dezvoltarea sociala si emotiona

trimite Presiunea grupului de prieteni asupra copilului prin Yahoo Messenger trimite Presiunea grupului de prieteni asupra copilului Facebook trimite Presiunea grupului de prieteni asupra copilului Twitter trimite Presiunea grupului de prieteni asupra copilului mail

Postat la: 22 iul 2013   vizualizari 5552 vizualizari   comentarii nu sunt comentarii

print mareste text micsoreaza text reseteaza dimensiune text

Presiunea grupului de prieteni asupra copilului
Presiunea grupului de prieteni asupra copilului

 

Rolul grupului de colegi si prieteni

Copilaria si adolescenta sunt perioade de varsta susceptibile la presiunea grupului. Colegii joaca un rol important in dezvoltarea sociala si emotionala a copiilor si adolescentilor. Influenta colegilor incepe de la o varsta frageda si creste pana in anii adolescentei. Este natural, sanatos si important pentru copii sa aiba amici si sa se bazeze pe prieteni pe masura ce cresc si se maturizeaza.

Colegii pot fi o sura pozitiva, de sustinere. Ei se pot ajuta reciproc si pot dezvolta noi abilitati sau isi pot stimula interesul pentru carti, muzica sau alte activitati extracurriculare.

Cu toate acestea, colegii pot avea, de asemenea, o influenta negativa. Ei se pot incuraja reciproc pentru a chiuli, a fura, a insela, a se implica in alte activitati riscante. Majoritatea adolescentilor cu probleme de abuz de substante au inceput sa le foloseasca ca urmare a presiunii de grup.

Copiii, de multe ori, cedeaza presiunii de grup, deoarece isi doresc sa se potriveasca cu ceilalti copii din grup. Ei doresc sa fie placuti si acceptati si se tem ca ar putea fi omisi din colectivitate sau ca se va rade de ei in cazul in care nu merg impreuna cu grupul.

4 Sfaturi utile pentru copii

Urmatoarele idei sunt cateva sfaturi care ii ajuta pe copii sa faca fata presiunii de grup:

Stai departe de colegii care te constrang sa faci lucruri care par gresite sau periculoase.

Invata cum sa spui "nu" si practica moduri de a evita si de a iesi din situatii in care te simti nesigur sau in disconfort.

Petrece timp cu alti copii care rezista presiunii de grup. Asta te va ajuta sa ai cel putin un prieten-model care este dispus sa spuna "nu".

Daca ai probleme cu presiunea grupului, vorbeste cu un adult in care ai incredere, cum ar fi un parinte, profesor sau consilier scolar.

5 Sfaturi utile pentru parinti

Parintii pot fi de ajutor prin a recunoaste cand copilul lor are o problema cu presiunea de grup. Urmatoarele sfaturi sunt pentru parinti ca sa isi ajute copilul care se afla intr-o increngatura cu colegii sau prietenii:

Incurajati comunicarea deschisa si onesta. Lasati copilul sa stie ca poate apela la dumneavoastra daca se simte presat de a face lucruri care par gresite sau riscante.

Invatati-va copilul sa fie asertiv si sa reziste implicarii in situatii sau activitati periculoase sau nepotrivite.

Cunoasteti-va prietenii copilului dumneavoastra. In cazul in care apar probleme sau necazuri, impartasiti grijile dumneavoastra cu parintii lor.

Ajutati copilul sa-si dezvolte increderea in sine. Copiii care au o parere buna despre ei insisi sunt mai putin vulnerabili la presiunea de grup.

Elaborati planuri de rezerva pentru a va ajuta copilul sa iasa din situatii incomode sau periculoase. De exemplu, ar fi bine ca el sa stie ca poate veni sa se consulte, fara sa suporte interogari si critici, in cazul in care se simte ingrijorat sau nesigur.

 

In cazul in care copilul dumneavoastra are dificultati cu presiunea de grup, vorbiti cu invatatorul sau dirigintele si apelati la consilierul scolar. Daca aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la starea de spirit a copilului sau la comportamentele sale, luati in considerare o consultare cu un psiholog specializat in psihologia varstelor.

 

 

Psiholog Delia Ciobancan

Cabinet individual de psihoterapie

Tel. 0733098444

E-mail: delia.ciobancan@psychedeli.ro

 


Cititi si…

Cum sa-l ajutam pe copilul nepopular

Un tata responsabil e preocupat de prietenii copilului sau

Depresia la copii si adolescenti

 
  

Adaugare

  

comentarii

Nu sunt comentarii!

 

Alte articole din aceasta categorie

 

Cel mai vizualizat articol din aceasta categorie

Ce inseamna cand visezi copii si gravide?
Ce este visul decat o inlantuire de imagini, de fenomene si idei care apar in timpul somnului? Unii cred ca mai mult de atat, de aceea au aparut cei care studiaza visele si le interpreteaza. Astfel,.. Citeste mai departe 85061 vizualizari     6 comentarii

 

Cursul valutar

1 EUR = 4.7081 LEI

1 USD = 4.1377 LEI

1 GBP = 5.3199 LEI

1 XAU = 170.15 LEI

Voteaza!
Ii invatati pe copii sa-si aniverseze cu prietenii ziua de nastere sau onomastica?

Alte sondaje       DA       NU  

Personalizeaza
background
connect connect connect