Sfaturi practice - articole pentru mamici, rubrica stiati ca?...

scrie-ne | scrie-ne | Cont nou | Autentificare    

StiriSfatul mediculuiMame celebreAlimentatieSfaturi practicePovestiAgendaUtileNume bebe

Balanta

 

Horoscop
Zilnic

  Formezi o echipa de nezdruncinat cu ce..  

» mai departe

concurs

trimite felicitare

trimite invitatie

jocuri

forum

Mail-ul dumneavoastra a fost inscris in baza noastra de date.

In scurt timp veti
primi un e-mail
cu detalii.

Multumim!

inscrie-te la newsletter-ul prokid.ro

Te afli aici: Sfaturi practice | Sfaturi practice | Sentimentul de deja vu

Sentimentul de deja vu

close

Trimite

Poti trimite la maxim 5 prieteni simultan

Sentimentul de deja vu

Se considera ca pana la 70% din populatie traieste un sentiment de deja vu. Aceasta senzatie poate fi receptata vizual, auditiv, gustativ sau olfactiv. Exista mai mult de 40 de teori – filosofi

trimite Sentimentul de deja vu prin Yahoo Messenger trimite Sentimentul de deja vu Facebook trimite Sentimentul de deja vu Twitter trimite Sentimentul de deja vu mail

Postat la: 09 apr 2013   vizualizari 2554 vizualizari   comentarii nu sunt comentarii

print mareste text micsoreaza text reseteaza dimensiune text

Sentimentul de deja vu
Sentimentul de deja vu

Se considera ca pana la 70% din populatie traieste un sentiment de deja vu. Aceasta senzatie poate fi receptata vizual, auditiv, gustativ sau olfactiv.

Exista mai mult de 40 de teori – filosofice, psihologice, paranormale -cu privire la deja vu si care este cauza acestuia si ele variaza de la reincarnare pana la erori in procesele de memorie. In 1876, omul de stiinta francez Emile Boirac, a studiat acest fenomen ciudat si a dat denumirea de deja vu adica deja vazut.

Exista de foarte multe ori referire la senzatia de deja vu care nu este adevaratul deja vu. Cel mai adesea este confundat cu precognitia, sentimentul de anticipare a unui eveniment ce va urma, ori deja vu se experimenteaza in timpul evenimentului. Halucinatiile aduse de boala sau consumul de droguri poate ridica nivelul de constientizare si senzatia poate fi confundata cu un deja vu. Falsele amintire aduse de un schizofrenic pot fi confundate cu deja vu care spre deosebire de adevaratul deja vu care dureaza de obicei 10-30 secunde, falsele amintiri sau halucinatii pot dura mai mult.

Deja vu este extrem de greu de studiat deoarece acesta se produce pe scurt, inopinat, doar la anumite persoane si nu are martori sau manifestări fizice altele decat ceea ce ne spune persoana in cauza.

Sigmund Freud a teoretizat ca aceste experiente rezulta din dorinte refulate sau amintiri legate de un eveniment stresant la care oamenii nu ar mai putea avea acces regulat in memorie – paramnezia.

Dr. Alan Brown sustine teoria atentiei divizate. Acest lucru inseamna ca atunci cand suntem distrasi cu altceva vom inregistra subliminal ceea ce este in jurul nostru dar nu vom inregistra constient in memorie. Apoi, atunci cand suntem capabili sa ne concentram pe ceea ce facem noi, ambianta pare a fi deja familiara pentru noi chiar și atunci cand aceasta nu ar trebui sa fie.

Un psihiatru olandez a propus ideea de holograma cu privire la amintirile noastre. Astfel unele ramasite din memoria trecutului nostru pot recreea o intreaga scena pornind de la un fragment. O mica bucata de familiaritate poate fi samanta care creeaza sentimentul déjà vu.

Această teorie sustine ca avem multe amintiri stocate care provin de la mai multe aspecte ale vieții noastre, inclusiv nu numai propriile noastre experiente, ci, de asemenea, din filme, imagini pe care le-am vazut si carti pe care le-am citit. Putem avea amintiri foarte puternice de lucruri pe care le-am citit sau vazut de fapt, si fara a le confrunta de-a lungul timpului aceste amintiri pot fi împinse in adancurile mintii noastre. Atunci cand vedem sau experimentam ceva care este foarte asemanator cu una dintre aceste amintiri am putea experimenta un sentiment de déjà vu.

De exemplu, un copil a vazut un film care a avut o scena intr-un restaurant celebru. Apoi, ca adult, va vizita aceeasi locatie si fara a-si aminti de film locatia ii va fi foarte familiara. Si un raspuns neurologic intarziat cauzeaza déjà vu. Deoarece informatiile intra în centre de procesare ale creierului prin intermediul mai multor cai, este posibil ca, ocazional, amestecul de informatii sa nu se poata sincroniza corect.

Imaginatia activa si capacitatea de a ne aminti visele, de asemenea, a fost o caracteristica comuna in randul persoanelor care raporteaza experiente de deja vu. Unii cercetatori, de asemenea, raporteaza ca, cu cat mai obosit sau stresat esti, mai probabil vei experimenta un fenomen de déjà vu. Alti cercetatori, cu toate acestea, au vazut exact opusul.

Tehnologia avanseaza si poate vom afla mai multe despre cum functioneaza creierul, vom afla de asemenea, mai multe despre motivul pentru care multi dintre noi experimenteaza acest fenomen ciudat.

 Psiholog-Delia-Ciobancan.jpg

Psiholog Delia Ciobancan

Cabinet individual de psihoterapie

Tel. 0733098444

E-mail: delia.ciobancan@psychedeli.ro

 

Cititi si …

Barbatii sunt Tati in alt mod decat sunt femeile Mame

Stiti care sunt stadiile prin care trece copilul vostru?

 
  

Adaugare

  

comentarii

Nu sunt comentarii!

 

Alte articole din aceasta categorie

 

Cel mai vizualizat articol din aceasta categorie

Ce inseamna cand visezi copii si gravide?
Ce este visul decat o inlantuire de imagini, de fenomene si idei care apar in timpul somnului? Unii cred ca mai mult de atat, de aceea au aparut cei care studiaza visele si le interpreteaza. Astfel,.. Citeste mai departe 85060 vizualizari     6 comentarii

 

Cursul valutar

1 EUR = 4.7081 LEI

1 USD = 4.1377 LEI

1 GBP = 5.3199 LEI

1 XAU = 170.15 LEI

Voteaza!
Ii invatati pe copii sa-si aniverseze cu prietenii ziua de nastere sau onomastica?

Alte sondaje       DA       NU  

Personalizeaza
background
connect connect connect