Sfaturi practice - articole pentru mamici, rubrica stiati ca?...

scrie-ne | scrie-ne | Cont nou | Autentificare    

StiriSfatul mediculuiMame celebreAlimentatieSfaturi practicePovestiAgendaUtileNume bebe

Gemeni

 

Horoscop
Zilnic

  Esti un judecator corect, care este ca..  

» mai departe

concurs

trimite felicitare

trimite invitatie

jocuri

forum

Mail-ul dumneavoastra a fost inscris in baza noastra de date.

In scurt timp veti
primi un e-mail
cu detalii.

Multumim!

inscrie-te la newsletter-ul prokid.ro

Te afli aici: Sfaturi practice | Sfaturi practice | Tot ce trebuie sa stim despre OUA si calitatile lor nutritive

Tot ce trebuie sa stim despre OUA si calitatile lor nutritive

close

Trimite

Poti trimite la maxim 5 prieteni simultan

Tot ce trebuie sa stim despre OUA si calitatile lor nutritive

Caracterizat printr-un continut bogat in proteine cu valoare biologica inalta si vitamine, oul constituie un produs de baza in alimentatie, fiind consumat ca atare sau in diverse preparate.   A

trimite Tot ce trebuie sa stim despre OUA si calitatile lor nutritive prin Yahoo Messenger trimite Tot ce trebuie sa stim despre OUA si calitatile lor nutritive Facebook trimite Tot ce trebuie sa stim despre OUA si calitatile lor nutritive Twitter trimite Tot ce trebuie sa stim despre OUA si calitatile lor nutritive mail

Postat la: 18 apr 2011   vizualizari 9686 vizualizari   comentarii 2 comentarii

print mareste text micsoreaza text reseteaza dimensiune text

Tot ce trebuie sa stim despre OUA si calitatile lor nutritive
Tot ce trebuie sa stim despre OUA si calitatile lor nutritive

Caracterizat printr-un continut bogat in proteine cu valoare biologica inalta si vitamine, oul constituie un produs de baza in alimentatie, fiind consumat ca atare sau in diverse preparate.

 

Albusul si proteinele

Albusul este de fapt o solutie de albumine, al caror reprezentant principal

este ovoalbumina.

Proteinele din albus au o valoare biologica inalta si contin toti aminoacizii esentiali necesari organismului – si in special cantitati crescute de tirozina, triptofan si lizina – atat de bine proportionati, incat oul a devenit referinta standard pentru compararea calitatii proteinelor din alte alimente.

Astfel, prin definitie, valoarea biologica a proteinelor din ou este considerata 100%.

Albusul nu contine grasimi si colesterol.

 

Galbenusul si vitaminele

 

Principala proteina a galbenusului este ovovitelina.

De asemenea, galbenusul este o sursa importanta de fosfolipide extrem de necesare in alimentatie, mai ales in cazul copiilor si al gravidelor.

Spre deosebire de albus, galbenusul este bogat in vitamine hidrosolubileTot-ce-trebuie-sa-stim-despre-OUA-si-calitatile-lor-nutritive-1.jpg

(in special complexul B) si liposolubile (vitaminele A, D, E si K).

Cu exceptia riboflavinei care este distribuita uniform in masa oului, toate celelalte vitamine se gasesc in galbenus.

De remarcat este faptul ca oul nu contine vitamina C.

Galbenusul concentreaza si substantele minerale din ou (fosfor, calciu si fier).

Datorita continutului crescut de grasimi emulsionate, galbenusul are o importanta actiune colecistokinetica; pe de alta parte, prezenta colesterolului in cantitate semnificativa impune limitarea consumului la coronarieni, dislipidemici sau la pacientii cu litiaza biliara.

 

 

Consumul saptamanal

Omul consuma oua provenite de la diverse specii de pasari domestice sau salbatice, dar cel mai frecvent se consuma ouale de gaina, care sunt luate drept etalon in descrierea compozitiei si calitatilor nutritive.

Tot-ce-trebuie-sa-stim-despre-OUA-si-calitatile-lor-nutritive-2.jpgOul crud nu trebuie sa fie consumat ca atare, deoarece este frecvent contaminat microbiologic.

Datorita continutului in proteine cu valoare biologic inalta, cat si a

vitaminelor si mineralelor, oul reprezinta un aliment valoros, fiind indispensabil unei alimentatii corecte, in special in randul copiilor.

In piramida alimentara, oul este reprezentat grafic alaturi de carne si peste, fiind recomandate aproximativ 4 portii pe saptamana (4 oua pe saptamana).

 

 

 

 

Sfaturi practice

• Fierbeti ouale in loc sa le prajiti.

• Gatiti ouale batute sau omleta in vase de teflon fara adaos suplimentar de grasimi.

 

 

Sfaturile sunt oferite de Ministerul Sanatatii in „Ghidul pentru alimentatia sanatoasa”.

 

 

Cititi si...

Retete jucause pentru copii

Ce rol au vitaminele in alimentatia copiilor

De ce nu sunt bune condimentele pentru copii

Tags: oua, proteine

 
  

Adaugare

  

comentarii

Postat de Mami de Rares la 19 apr 2011, 10:03
Cate oua pot manca copii pe saptamana la varsta de 3 ani?

Postat de loredana la 25 apr 2011, 23:04
Tot o intrebare: e rau sa le manance seara?

 

Alte articole din aceasta categorie

 

Cel mai vizualizat articol din aceasta categorie

Ce inseamna cand visezi copii si gravide?
Ce este visul decat o inlantuire de imagini, de fenomene si idei care apar in timpul somnului? Unii cred ca mai mult de atat, de aceea au aparut cei care studiaza visele si le interpreteaza. Astfel,.. Citeste mai departe 84060 vizualizari     6 comentarii

 

Cursul valutar

1 EUR = 4.7081 LEI

1 USD = 4.1377 LEI

1 GBP = 5.3199 LEI

1 XAU = 170.15 LEI

Voteaza!
Ii invatati pe copii sa-si aniverseze cu prietenii ziua de nastere sau onomastica?

Alte sondaje       DA       NU  

Personalizeaza
background
connect connect connect