StiriSfatul medicului
Mame celebre
Alimentatie
Sfaturi practice
Povesti
Agenda
Utile
Nume bebe
Muzee care merita vizitate
![header=[Inchide] body=[] close](https://www.prokid.ro/sb/tpl/images/close_nume.jpg)
Poti trimite la maxim 5 prieteni simultan
Muzee care merita vizitate
Stiati ca la Sibiu exista Muzeul Farmaciei? Muzeul de Istorie a Farmaciei a fost deschis la Sibiu in anul 1972 si reprezinta, prin profilul sau, o raritate in peisajul muzeografic romanesc, d
Postat la: 10 feb 2011
3811 vizualizari
nu sunt comentarii
Muzee care merita vizitate
Stiati ca la Sibiu exista Muzeul Farmaciei?
Muzeul de Istorie a Farmaciei a fost deschis la Sibiu in anul 1972 si reprezinta, prin profilul sau, o raritate in peisajul muzeografic romanesc, dar si european.
Infiintarea muzeului in Sibiu a avut o dubla motivare: pe de o parte aici a functionat prima farmacie pe teritoriul tarii noastre, atestata documentar in anul 1494 si, pe de alta parte, in zona Sibiului s-a dezvoltat o bogata traditie a activitatii farmaceutice.
In prezent, cladirea ce adaposteste muzeul se afla in centrul istoric al Sibiului, constituind un monument istoric de arhitectura cu elemente gotice si renascentiste, datand din anul 1568.
In aceasta cladire a functionat una dintre cele mai vechi farmacii sibiene, a treia in ordine cronologica, infiintata in jurul anului 1600 si denumita „La Ursul Negru”.
Colectiile muzeului cuprind peste 6.600 de piese ce aduc marturii valoroase pentru evolutia medicamentatiei si a tehnicilor farmaceutice de-a lungul a mai mult de trei secole si jumatate.
Expozitia este organizata pe tiparul unei farmacii clasice: Oficina si Laboratorul, la care s-au adaugat holul truselor medicale si un sector al homeopatiei.
Gruparea exponatelor in cadrul sectoarelor tematice incearca sa ofere o imagine cat mai cuprinzatoare a functionarii farmaciei si a instrumentarului farmaceutic, in evolutia lor istorica.
Oficina cu mobilier de la Viena
Mobilierul din Oficina a fost executat la Viena in anul 1902 si a apartinut fostei farmacii sibiene „La Vulturul Negru”.
Piesele expuse – vase farmaceutice din lemn, ceramica, faianta, portelan, sticla, mojare din bronz sau fonta, balante si greutati in sistem vienez – ilustreaza atat natura si evolutia medicamentatiei si a instrumentarului farmaceutic.
Datand cu peste trei secole si jumatate in urma (sec. XVII – 1 sec. XX), exponatele pun in evidenta preocuparea constanta de imbinare a utilului cu esteticul.
Pilulele din Laborator
Introdus de Holul truselor medicale, Laboratorul reprezinta sectorul principal al activitatii farmaceutice, ilustrand prin bogatia si diversitatea obiectelor prezentate complexitatea si evolutia proceselor de elaborare a medicamentelor, in stransa concordanta cu evolutia stiintei farmaceutice.
Balanta farmaceutica din secolul XVII, cu greutati din fier si piatra ornata, ca fiind dintre cele mai vechi obiecte din colectie.
Dintre obiectele expuse pe masa de receptura important e pilularul din secolul XVIII – dispozitiv utilizat la prepararea pilulelor, ce sunt considerate primele forme farmaceutice utilizate in diferite afectiuni de-a lungul timpului.
Intre exponatele laboratorului se afla balantele de diferite tipuri, mojare din bronz, fonta si marmura, masini de zdrobit si pulverizat, piese pentru tablete si supozitoare, percolatoare pentru obtinerea tincturilor din plante medicinale, recipiente ceramice si metalice, creuzete, mensuri din cositor, site, filtre si sticlarie de laborator.
Cititi si ...
Cele mai mari parcuri de distractie din lume
Cand se serbeaza Ziua Copilului in lume?
Palate pe care le putem vizita
Nu sunt comentarii!
Alte articole din aceasta categorie
Stiati ca romanii dorm mai putin de 7 ore?Muzee care merita vizitateStiati ca Alexander Graham Belle este inventatorul TELEFONULUI?
Stiati ca parintii care pleaca la munca in strainatate trebuie sa anunte autoritatile?Ziua Mondiala a Teatrului de PapusiStiati ca 14% dintre elevi renunta anual la studii?
Cel mai vizualizat articol din aceasta categorie
Cursul valutar
1 EUR = 4.7081 LEI
1 USD = 4.1377 LEI
1 GBP = 5.3199 LEI
1 XAU = 170.15 LEI
Voteaza!
Ii invatati pe copii sa-si aniverseze cu prietenii ziua de nastere sau onomastica?