Azi incepe dezbaterea publica pentru Legea Educatiei - Societate

scrie-ne | scrie-ne | Cont nou | Autentificare    

StiriSfatul mediculuiMame celebreAlimentatieSfaturi practicePovestiAgendaUtileNume bebe

Berbec

 

Horoscop
Zilnic

  Esti capabil sa dai si haina de pe tin..  

» mai departe

concurs

trimite felicitare

trimite invitatie

jocuri

forum

Mail-ul dumneavoastra a fost inscris in baza noastra de date.

In scurt timp veti
primi un e-mail
cu detalii.

Multumim!

inscrie-te la newsletter-ul prokid.ro

Te afli aici: Stiri | Societate | Azi incepe dezbaterea publica pentru Legea Educatiei

Azi incepe dezbaterea publica pentru Legea Educatiei

close

Trimite

Poti trimite la maxim 5 prieteni simultan

Azi incepe dezbaterea publica pentru Legea Educatiei

Guvernul a aprobat, in prima lectura, proiectul Legii Educatiei Nationale care va fi pus in dezbatere publica incepand de astazi, 18 martie 2010. Proiectul Legii Educatiei Nationale are ca punct de p

trimite Azi incepe dezbaterea publica pentru Legea Educatiei prin Yahoo Messenger trimite Azi incepe dezbaterea publica pentru Legea Educatiei Facebook trimite Azi incepe dezbaterea publica pentru Legea Educatiei Twitter trimite Azi incepe dezbaterea publica pentru Legea Educatiei mail

Postat la: 18 mar 2010   vizualizari 1822 vizualizari   comentarii nu sunt comentarii

print mareste text micsoreaza text reseteaza dimensiune text

Azi incepe dezbaterea publica pentru Legea Educatiei
Azi incepe dezbaterea publica pentru Legea Educatiei

Guvernul a aprobat, in prima lectura, proiectul Legii Educatiei Nationale care va fi pus in dezbatere publica incepand de astazi, 18 martie 2010.

Proiectul Legii Educatiei Nationale are ca punct de pornire Pactul National pentru Educatie, semnat de toate partidele politice parlamentare si de 22 de organizatii nonguvernamentale reprezentative, Strategia educatiei si cercetarii pentru societatea cunoasterii semnata de sindicatele reprezentative ale cadrelor didactice, precum si un proces coerent de analiza stiintifica riguroasa.

Care sunt cele mai importante elemente de noutate pe care le va aduce acest act normativ?
- invatamantul preuniversitar va include grupa pregatitoare, care devine obligatorie si va fi numita clasa pregatitoare
- invatamantul obligatoriu va avea 10 clase
- intrarea la liceu se va face la finalul clasei a IX-a.
- trecerea la sistemul introducerii obligativitatii clasei pregatitoare se va face concomitent cu trecerea clasei a IX–a la ciclul gimnazial, intr-o perioada de 2-3 ani. Trecerea clasei a IX-a la ciclul gimnazial are in vedere combaterea abandonului scolar.
- in ceea ce priveste evaluarea elevilor la finalul invatamantului obligatoriu, se va trece la evaluarea nationala transcurriculara. Evaluarea transcurriculara inseamna ca nu se mai da un examen pe discipline separate, ci se da o evaluare transcuriculara, adica din mai multe discipline, iar scopul acestei examinari este sa evalueze competentele elevului, capacitatea lui de a se descurca in viata.
- noul curriculum va fi centrat pe cele opt competente cheie recunoscute la nivelul UE.
- reducerea si adaptarea programei scolare. Va fi diminuat numarul de ore din programa scolara, iar cadrele didactice vor avea la dispozitie 25% din timpul alocat predarii unei discipline pentru a adapta predarea in functie de caracteristicile copilului. In invatamantul primar va scadea numarul maxim de ore de la o medie de 25 de ore pe saptamana la 20 de ore, iar in invatamantul gimnazial de la o medie de 30 de ore la 25 de ore. Aceste masuri vor fi aplicate in paralel cu un alt Program guvernamental „Scoala dupa scoala”.
- in invatamantul liceal 30% din programa va fi stabilita de Consiliul de Administratie al scolii – forul de conducere al scolilor, care va avea in componenta, in proportii egale, profesori, parinti si reprezentanti ai comunitatilor locale.
- se vor introduce trei forme de finantare - de baza, complementara si suplimentara – in functie de performanta unitatii de invatamant.
- noua lege va pune accent pe reformarea politicilor in domeniul resursei umane din sistem, printr-o pregatire sustinuta a cadrelor didactice. Astfel, profesorii vor obtine o diploma de licenta, iar ulterior vor trebui sa absolve un master didactic - perioada in care studentii vor beneficia de burse de studiu in cuantumul salariului net al unui profesor debutant.
- deciziile majore legate de ocuparea posturilor si de promovare vor tine de conducerea scolilor.
- pentru invatamantul universitar, se va recurge la o ierarhizare a universitatilor in functie de performante, respectiv: universitati care aplica programe de licenta, programe de licenta si de master, universitati care aplica programe de licenta, master si studii doctorale sau post-doctorale. Alegerea rectorului unei universitati se va face de catre o echipa din care vor face parte atat membrii ai respectivei universitati – in proportie de 50%, cat si personalitati din afara universitatii respective.

Proiectul legii educatiei nationale va fi postat azi pe site-ul Ministerului si va intra in dezbatere publica, urmand sa fie supus din nou adoptarii Guvernului in aproximativ doua saptamani.

 
  

Adaugare

  

comentarii

Nu sunt comentarii!

 

Alte articole din aceasta categorie

 

Cel mai vizualizat articol din aceasta categorie

Cum este structurat anul scolar 2011-2012?
Incepe vacanta de vara si teoretic nu ne mai intereseaza ce se intampla la scoala. Ne pregatim pentru drumetiile la munte, pentru sejurul de la mare, pentru vacanta de la bunici, pentru vacanta la tar.. Citeste mai departe 55453 vizualizari     68 comentarii

 

Cursul valutar

1 EUR = 4.7081 LEI

1 USD = 4.1377 LEI

1 GBP = 5.3199 LEI

1 XAU = 170.15 LEI

Voteaza!
Ii invatati pe copii sa-si aniverseze cu prietenii ziua de nastere sau onomastica?

Alte sondaje       DA       NU  

Personalizeaza
background
connect connect connect